Doljul mai are 16 parlamentari

Redactia
8 Min Read

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cerea de un an Camerei Deputaţilor, revocarea din funcţie a deputatului PDL Dolj, Ştefan Stoica.
ANI a decis că deputatul a fost în incompatibilitate în perioada în care a fost consilier judeţean şi a deţinut şi funcţia de Director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova.
Pe 15 octombrie 2013 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul definitiv: Ştefan Stoica, incompatibil.
Agenţia a constatat faptul că, în perioada în care a ocupat funcţia de consilier judeţean în cadrul C.J. Dolj, Ştefan Stoica s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat, simultan, şi calitatea de Director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, încălcând, astfel, prevederile art. 88, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei cu modificările şi completările ulterioare.
În martie anul acesta, după ce ANI a făcut o solicitare de revocare a sa din funcţia de deputat, Ştefan Stoica a transmis “lămuriri” într-un comunicat de presă.

Trebuie ţinut cont de faptul că în data de 13.11.2013 Curtea Constituţională prin Decizia nr.460 (publicată în MO nr.762 din 09.12.2013), decizie definitivă şi general obligatorie, a statuat că Senatul României urmează să decidă cu privire la încetarea sau nu a calităţii de senator a domnului Mora Akos Daniel după interpretarea legală a dispoziţiilor art.25 alin.2 din Legea nr.176/2010 (speţa subsemnatului este similară cu a senatorului Akos Mora) şi a considerat că textele de lege invocate de către A.N.I. sunt neclare. De asemenea, Curtea Constituţională a stabilit că Parlamentul trebuie să declanşeze procedura legislativă în scopul adoptării unei legi prin care să se interpreteze dispoziţiile art.25 alin.2 din Legea nr.176/2010 (pentru înlăturarea neclarităţii). Ţin să precizez că nu m-am opus în niciun fel aplicării prevederilor legale pe care de altfel le respect (am depus în acest sens jurământul la investirea în funcţie), însă Decizia CCR relevă că dispoziţiile actuale ale art.25 alin.2 din Legea nr.176/2010 invocate de A.N.I. pentru încetarea mandatului meu de deputat sunt neclare. Practic, în prezent nu există nicio prevedere legală în baza căreia să-mi înceteze de drept mandatul.  Această decizie a CCR este definitivă şi general obligatorie atât pentru Parlamentul României, cât şi pentru A.N.I şi pentru orice cetăţean al României, inclusiv pentru subsemnatul.
Ştefan Stoica

Ieri, Plenul Camerei Deputaţilor a luat act de încetarea mandatului deputatului PDL Ştefan Bucur Stoica.

Nu am fost ca deputat în situaţia de incompatibilitate. ANI face referire la o situaţie anterioară mandatului de deputat, când îndeplineam funcţia de consilier judeţean cu calitatea de director al unei direcţii regionale de drumuri şi poduri. Solicitarea de a introduce acest punct pe ordinea de zi nu are niciun temei, pentru că Comisia juridică nu a exprimat un raport în acest sens. Sunt nişte opinii şi dânşii, la un moment dat, sugerează că textul de lege ar trebui modificat iar în Regulamentul Camerei şi în Statutul parlamentarului se prevede clar că în cazul incompatibilităţii, dacă veţi lua această decizie de încetare a mandatului, va trebui hotărâre de vot cu bile. Vreau să solicit ca acest punct să treacă din nou la Comisia juridică pentru a da un punct de vedere clar pe această speţă.
A declarat, ieri, Ştefan Stoica

Postul lui Stoica nu a mai fost declarat vacant în şedinţa de ieri, după ce nu a mai fost întrunit cvorumul de şedinţă în plen.
Şi deputatul PSD, Cosmin Enea a fost declarat incompatibil. ANI a constatat că în timp ce era deputat acesta deţinea şi calitatea de persoană fizică autorizată în cadrul ENEA CONSTANTIN-COSMIN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ.
Deputatul a declarat că ANI a greşit întrucât el este unic acţionar la societate respectivă nu administrator de PFA şi a anunţat atacarea deciziei în instanţă.
Dacă Ştefan Stoica îşi pierde fotoliul de deputat pentru că a fost declarat incompatibil, alţi trei parlamentari de Dolj au lăsat locurile libere după ce au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare.

Fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, ales în 2012 senator în Colegiul 1 Craiova, din partea PPDD, a fost primul dintre parlamentarii doljeni care au fost revocaţi din funcţie. Asta după ce a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul «Mita de la PIC», sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual săvârşit în legătură directă cu o infracţiune de corupţie. O lună mai târziu senatorii au constatat încetarea mandatului lui Antonie Solomon.
Fostul Primar al Craiovei ar putea fi eliberat până la sărbătorile de iarnă.

Pe 10 decembrie, anul trecut deputatul PSD de Dolj, Nicolae Vasilescu (Colegiul 2 Deputaţi), a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de trafic de influenţă.
Nicolae Vasilescu a fost trimis în judecată în martie 2012, pe când era şeful Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, având statut de înalt funcţionar public, fiind acuzat de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanţa de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Potrivit DNA, în noiembrie 2011, Vasilescu şi doi complici ai săi, au pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.000.000 lei, reprezentând 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa.

Banii au fost pretinşi pentru ca inculpaţii să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi pe care să îi determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 lei. Suma de 2.000.000 lei urma a fi împărţită între cei trei inculpaţi după recuperarea efectivă şi în tranşe a datoriilor respective.
Au arătat procurorii

La două săptămâni de la condamnare, deputaţii au constatat vacantarea postului lui Vasilescu.
Ultimul, dar, se pare, nu cel din urmă parlamentar doljean care şi-a pierdut funcţia este Gheorghe Neţoiu, deputat PPDD, ales în 2012, în acelaşi colegiu cu Antonie Solomon. Acesta a fost condamnat definitiv în dosarul “Transferurilor” din fotbal la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.
În 2012 Doljul a trimis în Parlament 20 de oameni (15 de la USL). Au mai rămas 16 şi se pare că numărul lor continuă să scadă.

Distribuie acest articol