Viitorul scrie bine

Redactia
9 Min Read

Avea doar 14 ani când a început să aştearnă pe foaie, primele gânduri, primele idei, ce aveau să curgă neîncetat şi să se concretizeze într-un roman de 300 pagini. Ana-Maria Gabriela Grigore, o tânără adolescentă din Segarcea a debutat ca scriitoare la vârsta de 15 ani.
“Trandafirul eternităţii”, căci aşa se numeşte romanul, l-a redactat pe parcursul unui an de zile, timp în care a dat frâu liber imaginaţiei bogate de care dispune aşa cum apreciază însuşi scriitorul George Sorescu “înzestrată cu o imaginaţie aparte, în proiecţia unor existenţe, marcate mitic de un simbol, Grigore Ana-Maria are certe posibilităţi de a plăsmui destine şi caractere. Întregul roman-un reuşit experiment epic!”.
Ana Maria are 16 ani şi are deja la activ un roman, iar cel de-al doilea este pe cale de a fi lansat, fiindcă i-a încheiat povestea.

Am început să scriu din clasele mici, când participam cu diverse creaţii la concursuri pentru a-mi dezvolta spiritul creativ. În clasa a 8-a, la final, înainte de examene, aveam 14 ani, pur şi simplu, eram singură acasă şi un instinct, probabil m-a îndemnat să mă aşez la calculator şi să încep să tastez, să scriu. La început, nu avea forma aceasta, dar m-am dezvoltat în timp, este şi vârsta la care asimilezi foarte repede. Nu am avut o sursă de inspiraţie pentru roman, am doar o imaginaţie bogată şi profit de ea. Încă de mică, am observat că am o imaginaţie aparte, când mă uitam la un film, aveam tot timpul acel instinct de a schimba sfârşitul, am o pasiune de a îmbina scrisul cu muzica  şi când ascult o melodie, simt ceva, reuşesc să creez pe muzică.
A povestit Ana Maria

Romanul scris de Ana Maria „Trandafirul eternităţii” a fost publicat cu sprijinul Consiliul Judeţean Dolj şi al Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”, iar prefaţa este realizată de scriitorul George Sorescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Trandafirul eternităţii este un roman de dragoste şi autoanaliză care se narează o poveste de iubire atipică presărată atât cu momente de dragoste, pasionale, acţiune, dramă şi suspans. Este povestea unei tinere care în urma unei drame în familie pleacă alături de unchiul său, din România în America pentru a începe o viaţă nouă şi a lăsa trecutul în urmă. După un anumit timp întâlneşte un bărbat misterios care îi va schimba viaţa pentru totdeauna. Cartea a fost dusă la început la domnul profesor George Sorescu şi datorită dumnealui a fost publicată, bineînţeles şi datorită domnului director. Domnul George Sorescu şi-a dat avizul, dacă este bună să fie publicată, mă susţine şi este foarte încântat de pasiunea mea la această vârstă, au citit-o mai multe persoane avizate şi au fost încântaţi.
A spus Ana Maria

«Nu pot să dorm până nu scriu ceva»

Este o tânără ambiţioasă. Romanul nu a fost publicat cu scopul de a scoate profit din vânzarea cărţii, dorinţa ei cea mai aprinsă este ca romanul scris de ea să fie citit de cât mai mulţi oameni. Pune pasiune când scrie şi spune că indiferent ce drum va urma în viaţă, nu se va opri din scris. Ne povesteşte că iubeşte ceea ce face şi chiar dacă timpul de lucru este uneori şi de 5-6 ore pe zi, nu oboseşte, din contră este musai să scrie ceva în fiecare zi.

Eu îmi doresc foarte mult să îmi fie citit romanul, am tot timpul din lume să primesc bani, am început de mică, am acest avantaj, îmi doresc să afle oamenii despre romanul meu. Sunt la vârsta în care vreau să mă dezvolt şi să mă şlefuiesc, să devin din ce în ce mai bună în ceea ce fac. Când faci ceea ce îţi place, nu o priveşti ca pe o muncă.
Precizează Ana Maria

Familia şi cunoscuţii i-au fost aproape, iar feedback-ul venit din partea lor a fost unul pozitiv, chiar dacă la început au fost reticenţi.

Părinţii mei au aflat primii de roman, după ce am scris prima pagină. Nu au crezut că e ceva serios. Ştiind că mai scriu compuneri, au crezut că e ceva de moment. Apoi când au văzut că romanul prinde viaţă, că se strâng cât mai multe pagini, au început să ia în serios. Toată lumea a fost suprinsă, ziceau ceva de genul “Ai scris roman? De copii? Nu, de dragoste, le răspundeam, dar apoi când au primit romanul sau l-au cumpărat şi l-au citit atunci şi-au dat seama despre ce e vorba, nu din cuvintele mele.

«A scrie este un dar»

Tatăl ne-a mărturisit că nu îşi imagina că fiica lui o să scrie un roman, cu precădere de dragoste. A privit-o ca pe o joacă de copii, însă pe măsura ce paginile se înmulţeau, a realizat că se înşelase.

Nu i-am dat mare credibilitate, la început când a spus că scrie un roman, am zis că este doar ca orice adolescent care vrea să spună ce simte, ştiind de fapt că nu a avut o relaţie de dragoste până acum şi să scrii o poveste de dragoste, mai ales un roman mi s-a părut o fantezie la început. Apoi când am văzut că se conturează ideile şi că începe să apară, eu fiind de fapt primul cititor al manuscrisului, i-am acordat din ce în ce mai multă credibilitate. Am citit în timp ce scria, după primele pagini chiar i-am dat un sfat, că este bine să nu se inspire de undeva. La început a fost o povestire şi a început să ia proporţii. A avea inspiraţie să scrii la vârsta asta e un dar de la Dumnezeu, aşa consider.
A declarat tatăl Anei

Costurile publicării romanului “Trandafirul Eternităţii” au fost suportate de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, care a scos iniţial un tiraj de 300 exemplare oferit la lansare, iar pe cheltuiala proprie, familia Anei, a mai dat spre tipărire încă 300 exemplare. Cartea se găseşte în librării, dar şi online pe librărie.net.
Ana-Maria a participat şi la numeroase concursuri literare unde a reuşit să se claseze printre primele locuri. Unul dintre acestea este “Valoarea diversităţii pentru mine”, organizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

1. Premiul II la Concursul Internaţional de Creaţie Plastică şi Abilităţi Practico-Aplicative – secţiunea creaţie literară “Sărbătoarea Învierii lumina sufletelor noastre” – ediţia a IV-a, Iaşi 2013.
2. Premiul I – Concursul naţional cultural artistic, literar, muzical “Sclipiri de iarnă” – secţiunea creaţie literară, ediţia a II-a, Roman, 2013.
3. Premiul II – Concursul Interjudeţean de Creaţie Plastică şi Abilităţi Practico-Aplicative – secţiunea creaţie literară “Naşterea Domnului – renaşterea bucuriei”, ediţia a II-a, Iaşi, 2012.
4. Premiul I – Concursul de eseuri din cadrul Proiectului “ Drogurile nu te fac un personaj tragic… ci unul în afara poveştii” – implementat de către Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” Dolj şi finanţat de către Fundaţia IREX România, 2013.
5. Premiul III la Simpozionul Judeţean “Mircea Eliade” – cultură, educaţie şi creaţie – secţiunea creaţie, elevii participă cu lucrări de creaţie (poezie) în limba engleză cu tema “Magie şi încântare”, 2013.
6. Premiul de popularitate pentru participarea la Concursul de creaţie Mihai Eminescu – 164 de ani, organizat de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, 2014.
7. Premiul II la Concursul judeţean cu tema „Lucian Blaga, de la universul poetic la universul filozofic” găzduit de Seminarul Teologic “Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, 2014.
8. Premiul I la Concursul naţional de creaţie literară “Tinere condeie”, etapa judeţeană, Craiova, 2014.

Share This Article