Amenzi de un milion de lei pentru muncă fără forme legale. Şi asta, numai în primul semestru al anului. Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora, a prezentat, ieri, în cadrul şedinţei lunare a Colegiului Prefectural, raportul activităţii inspectorilor din cadrul instituţiei, în primele şase luni ale anului.
Raportul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj arată că pe semestrul I al anului 2014 aproximativ 2000 de angajatori au fost controlaţi în cadrul unei acţiuni ce a vizat combatere a fenomenului de muncă la negru şi la gri. Valoarea totală a amenzilor pentru angajatorii ce nu respectă legea, a depăşit pragul de un milion de lei.
În primul semestru al anului 2014, ITM Dolj a desfăşurat o serie de acţiuni complexe în domeniul combaterii fenomenului muncii la negru şi muncii la gri, fenomene cu impact social deosebit la nivelul populaţiei. Totodată, în afară de aceste acţiuni întreprinse de către inspectorat, s-a mai pus accentul în domeniul securităţii sănătăţii în muncă pe prevenţia şi diminuarea evenimentelor produse în timpul activităţii.
A declarat Cătălin Mohora, Inspector Şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj
Printre deficienţele constatate în domeniul relaţiilor de muncă se numără: modificarea clauzelor din contractele individuale de muncă fără acordul salariatului, neevidenţierea corectă în pontaje a timpului de lucru, a orelor suplimentare şi a orelor de noapte sau neplata drepturilor salariale aferente acestora.
Deficienţe au fost găsite şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Unităţi neautorizate din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, activitatea de securitate şi sănătate nu este organizată la nivelul angajatorului sau faptul că nu este efectuat controlul medical la angajare şi periodic al lucrătorilor, sunt doar unele dintre acestea.
Şeful ITM Dolj a mai declarat că fenomenul „muncii la negru” s-a diminuat serios. Creşte însă munca „la gri”.
Cu privire la combaterea muncii la gri, la nivelul judeţului Dolj, fenomenul este in creştere. Munca la negru s-a diminuat aproximativ cu 50%, dar munca la gri a crescut cu un procent de aproximativ 30 – 40 %. Pe noi ca şi tehnicieni în acest domeniu pot spune că ne bucură acest lucru, că avem o diminuare a muncii la negru, în detrimentul creşterii muncii la gri pentru că atâta timp cât vorbim de munca la gri aşa cum este cunoscută generic «munca semideclarată», atâta timp cât este semideclarată avem un control, o evidenţă şi automat există o bază de la care putem pleca şi verifica. Cu privire la combaterea muncii la negru, din acest punct de vedere nu avem un control, lucrăm decât pe aspecte care ţin de latura petiţiilor sau alte surse pe care le utilizăm noi, plecând de la presă, mica publicitate. De aceea spun că munca la gri este mult mai greu de combătut şi cu eforturi şi un consum de resurse materiale şi umane ridicat, chiar cateodată se dublează acest efort şi cheltuim suplimentar pentru că sunt situaţii la care trebuie să ne ducem de 2 – 3 ori. Dau un singur exemplu, sunt societăţi care folosesc persoane cu timp parţial de luru şi automat pentru a depista şi a constata cu exactitate intervalul în care lucrează, noi trebuie să ne ducem de 2 – 3 ori. Ar trebui să scot în evidenţă alt aspect cu privire la munca la gri. La nivelul judeţului Dolj am făcut o analiză şi avem peste 3000 de societăţi care au peste 3 salariaţi care lucrează cu timp parţial de lucru, unele dintre ele legale, dar majoritatea sunt transformate din contracte cu normă întreagă în contracte cu timp parţiat de lucru, transformate fără acordul salariaţilor în cea mai mare parte şi unele dintre ele cu acordul salariaţilor, efectiv existând un şantaj cu privire la pierderea locului de muncă sau acceptarea semnării actului adiţional. Sunt aspecte sociale grave, de aceea noi lucrăm intens. Am identificat societăţile, am verificat deja 1700 de societăţi care au peste 3 salariaţi angajaţi cu timp parţial de lucru, iar de luna trecută deja desfăşurăm acţiuni la alte 900 de societăţi care au fost identificate cu mai mult de 5 salariaţi cu timp parţial de lucru.
A precizat Cătălin Mohora, Inspector Şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj
138.000 angajaţi, în Dolj
Potrivit raportului ITM Dolj, la nivelul judeţului sunt înregistrate 152.820 de contracte individuale de muncă înregistrate de aproximativ 16.700 de angajatori din judeţul Dolj, pentru care desfăşoară activitate un număr de 137.813 salariaţi. Din 989 de angajatori cu peste 21 de salariaţi din judeţul Dolj, la 30.06.2014, doar 430 aveau înregistrate contracte colective de muncă active, de unde rezultă faptul ca aproape jumătate dintre aceştia lucrau fără a avea un conctract de muncă semnat.
Firmele cu angajaţi plătiţi cu salariul minim, în vizor
Activităţile de verificare sunt încă în desfăşurare, urmând ca apoi să fie declanşate acţiuni de control la societăţile care au angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie.
După ce vom termina această campanie care va dura câteva luni o să încercăm să declanşăm acţiuni de control şi la societăţile care au persoane angajate cu salariul minim pe economie pentru că şi acolo este un alt aspect destul de important care trebuie combătut.
A mai spus Cătălin Mohora, Inspector Şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj