Procuroarea şpăgară şi cei 2 poliţişti penali, lasaţi în libertate

Redactia
5 Min Read

Procurorul şef de la Parchetul de pe Lângă Judecătoria Orşova, Carmen Sîrboiu,  comisarul şef Ion Ianoşi, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi, agentul şef principal Ionuţ Fişter, şef al Formaţiunii Rutiere din Cadrul Poliţiei municipiului Orşova şi influentul om de afaceri mehedinţean Sorinel Viorel Duducea au scăpat de cătuşele cu care fuseseră legaţi de procurorii DNA.
Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis ca întregul lot infracţional să fie cercetat în stare de libertate pentru faptele de corupţie de care sunt acuzaţi. Aceste personaje care n-ar mai avea ce căuta în Justiţie sau Poliţie fuseseră încătuşate de procurorii DNA în cursul zilei de 15 octombrie 2014 în baza ordonanţelor de reţinere pe 24 de ore.
De precizat că la decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti de respingere a propunerilor de arestare preventivă, procurorii DNA au făcut recurs. Recurs ce se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Adio putere, adio faimă… bine ai venit umilinţă!

Carmen Sîrboiu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, este acuzată de comiterea  infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru altul, de foloase necuvenite şi instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
Comisarul şef Ion Ianoşi, şeful serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi este acuzat de comiterea a două infracţiuni de luare de mită, iar subofiţerul Ionuţ Fişter este cercetat  pentru infracţiunile de luare de mită, abuz în serviciu în scopul obţinerii, pentru altul de foloase necuvenite, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
Bogătaşul evazionist  Sorinel Viorel Duducea  administrator al SC Via Vita SRL şi SC Via Vita Construcţii SRL este acuzat de comiterea infracţiunillor  de cumpărare de influenţă şi  dare de mită. Până ieri la prânz nici procuroarea şi nici cei 2 poliţişti nu au avut decenţa să-şi dea demisiile din funcţii.

Contactat telefonic purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe Lângă Tribunalul Mehedinţi, procurorul Fănică Cercel ne-a declarat că suspendarea din funcţie a procurorului Carmen Sîrboiu este dispusă de CSM:
După ce se pune în mişcare acţiunea penală,  CSM dispune suspendarea din funcţie a prim procurorului  Carmen Sârboiu de la Orşova. Deocamdată nu am fost informaţi cu privire la acestă situaţie dar puteţi reveni cu un telefon. Legea prevede ca după suspendare, numirea unui înlocuitor interimar în acest caz concret să se facă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova la propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, adică la propunerea nostră.

Ne-a declarat procurorul Fănică Cercel

Şi poliţiştii penali au obrazul gros

Nici poliţiştii penali Ion Ianoşi şi Ionuţ Fişter nu au avut bunul simţ să-şi dea demisia din funcţii .

Acest fapt este recunoscut în limbaj diplomatic chiar  de IPJ Mehedinţi la solicitarea nostră:    
Urmare a solicitării dumneavoastră scrise, adresată Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi şi în conformitate cu prevederile Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, vă comunicăm faptul că, demisia este un act de voinţă unilateral, iar în momentul de faţă, cei doi poliţişti beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, aspect menţionat şi în comunicat de presă remis de Direcţia Naţională Anticorupţie la data de 15 octombrie a.c. În momentul de faţă, ancheta privind persoanele la care faceţi referire este în curs, iar faptele acestora şi măsurile luate au fost făcute publice la data amintită mai sus. Vă mulţumim pentru interesul manifestat şi vă asigurăm de toată disponibilitatea.
Se arată în răspunsul primit de la IPJ Mehedinţi

Totodată purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi subcomisarul Nicolae Lohon ne-a explicat că la data la care IPJ Mehedinţi va fi informată în scris de către instrituţiile abilitate, cei doi poliţişti vor fi puşi la dispoziţie până la finalizarea anchetei.
Concret punerea la dispoziţie înseamnă printre altele  pierderea de funcţii şi atribuţiuni de control, pierderea de bani la salariu, un fel de umilinţă la locul de muncă. 

Distribuie acest articol