Studenţii de la Facultatea de Inginerie Electrică vor să iniţieze un protest în faţa facultăţii în care studiază. Aceştia protestează împotriva concedierii unui asistent universitar, consideră că pierd un profesor foarte bun şi această măsură nu este necesară. Profesorul Sepcu Lucian, din cadrul Departamentului de Inginerie Electrică, Energetică şi Aerospaţială a fost disponibilizat de la începutul noului an universitar. Decanul facultăţii, prof.univ.dr.ing. Marian Ciontu a declarat că disponibilizarea s-a făcut în condiţii legale. Contractul de muncă a expirat şi nu s-a mai făcut o prelungire fiindcă nu mai au bani să plătească personalul didactic. Alţi doi profesori au fost disponibilizaţi la începutul acestui an.
Nu este vorba de o demitere, o concediere, am avut trei colegi mai tineri cu contract de muncă pe durată determinată care a expirat la 1 octombrie şi prin hotărârea Consiliului de Administraţie al Universităţii contractele pe durată determinată nu au mai fost prelungite. I s-a prelungit contractul în mod succesiv de trei ori, deci pe trei ani succesiv dar de fiecare dată, în fiecare toamnă s-a dat un concurs pentru ocuparea posturilor. Datorită situaţiei financiare a departamentului care nu îşi acoperă cheltuielile de bază în ceea ce priveşte pentru studenţi de la Minister, Consiliul de Administraţie a hotărât că nu se mai prelungesc contractele pe durată determinată. Mai sunt doi profesori Neacă Andreea şi Ştefan Nicolae în această situaţie.
A declarat prof.univ.dr.ing. Marian Ciontu, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică
Nu s-a respectat contractul
Cu toate acestea, profesorul în cauză, care este şi student doctorand susţine că este nedrept ceea ce i s-a făcut în condiţiile în care, conform articolului 294 din legea Educaţiei, “studenţii-doctoranzi pot fi angajaţi pe o perioadă determinată de maximum 5 ani”, iar el a avut o perioadă contractuală de trei ani de zile.
Astfel că prin lege, contractul trebuia prelungit. Sepcu mai spune că în aceeaşi situaţie este un alt coleg de-al său, student doctorand.
Eu am contract de muncă pe perioadă determinată, care a expirat pe data de 30.09.2014, la rectorat nu se mai doreşte prelungirea contractelor de muncă pe perioadă determinată şi eu fiind şi student doctorand, conform legii, în articolul 294 puteam să beneficiez până la maxim 5 ani de zile. De trei ani de zile predam şi pe fiecare an s-a reînnoit contractul, anul acesta nu s-a reînnoit, mai ales că sunt pe final de susţinere de teză în iarnă. Motivul am înţeles că ar fi situaţia financiară precară a instituţiei în care lucrez. Mai sunt încă doi profesori, domnişoara Andreea Neacă şi Ştefăniţă Nicolae. Domnişoara Andreea a terminat doctoratul, dar eu şi cu domnul Ştefăniţă suntem încă studenţi doctoranzi. Legea spune că la studenţii doctoranzi se mai poate prelungi, fiind 3, ar mai fi doi. Şocul pentru mine a fost destul de puternic, mai ales că aveam mici probleme de sănătate, nu mi-a căzut deloc bine. Consider că este nedrept, înainte de a veni aici eu am plecat de la un loc sigur de muncă, în Avioane Craiova, am trecut cu bine toate disponibilizările pentru că mi-am făcut treaba şi acum pe final mi se închid uşile.
A declarat profesorul Sepcu Lucian
Laboratoare de inginerie aerospaţială fără personal tehnic
Studenţii mai au şi altceva de reclamat. De un an de zile, lucrările de laborator la domeniul “inginerie aerospaţială” nu se realizează, fiindcă personalul tehnic lipseşte. Decanul facultăţii spune că tehnicieni specializaţi pe domeniul respectiv au fost disponibilizaţi, iar colectivul de la domeniul aerospaţială nu doreşte să primească tehnicieni de la alte laboratoare.
Tehnicienii au fost angajaţi pe durată determinată, le-a expirat contractul. Colegilor de la inginerie electrică li s-a oferit varianta să primească prin redistribuire tehnicieni de la alte laboratoare. Facultatea are încă tehnicieni disponibili prin cele două departamente disponibile, pe ansamblul facultăţii sunt. Din păcate colegii de la colectivul respectiv refuză să primească alţi tehnicieni şi Universitatea nu poată să scoată posturi de tehnicieni la concurs în condiţiile în care posturile se deblochează numai prin aprobarea Ministerului Educaţiei.
Spune prof.univ.dr.ing. Marian Ciontu, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică
Profesorul disponibilizat ne explică gravitatea problemei.
Problema tehnicienilor este de un an, se fac lucrările numai la rece, nu se poate pune lucrarea în funcţiune, decât este prezentată şi atât. Nu-şi asumă nimeni riscul, mai ales că se lucrează şi cu petrol, fiind aviaţie. Se vede lucrarea, i se explică modul de funcţionare, dar nu vede funcţionarea, nu poate să-şi ia nişte parametrii, să facă nişte simulări pe un calculator.
A precizat Sepcu Lucian
Studenţii speră totuşi să rezolve ceva în urma protestului, iar profesorul Sepcu să se întoarcă la catedra universitară. Protestul va avea loc astăzi, cu începere de la ora 20.00.
El era asistent universitar, l-au demis, am înţeles că nu au mai avut fonduri să-l plătească, de anul trecut era în probă pentru că nu aveau fonduri suficiente. Miercuri o să aibă loc protestul, o să merg şi eu să-i susţin pe colegii mei. Este un profesor de nota zece şi nu cred că merită să-l dea afară, explică foarte bine. Mai este o doamnă profesoară care pleacă care tot aşa i s-a terminat contractul şi nu mai vor să-l prelungească. Am făcut şi tabele cu studenţii care vor să susţină protestul, să nu-l dea afară. Este necesar să fie cam 100 studenţi ca să nu-l dea afară, cam atâţia o să fim. Protestul cred că o să fie cam 15 minute, dar ne aşteptăm să se rezolve ceva.
Cosmin Pusdrea, student
Este un profesor ajutător şi noi vrem să se rezolve şi cel de-al doilea punct. Eu sunt la specializarea aerospaţială. Practic noi nu putem să ne facem laboratoarele, avem nevoi de acei tehnicieni pentru punerea în funcţiune a instalaţiilor şi echipamentelor din laborator. Se fac teoretic, dar practic nu are cine să pună instalaţia în funcţiune dacă nu sunt acei tehnicieni. O să ne strângem toţi studenţii din anii II, III, IV, nu ştiu dacă vin şi cei din anul I.
Ne spune Marius Mirea, student