Ziua Internaţională a Dezastrelor Naturale, marcată şi la Craiova

Redactia
4 Min Read

Oamenii care au trecut ieri pe esplanada Teatrului Naţional “Marin Sorescu” au putut vedea ieri tehnica Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj în cazul unor posibile dezastre naturale.
Potrivit Rezoluţiei nr. 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 13 octombrie este “Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene – inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor.
În acest sens, maiorul Adrian Sandu, din cadrul inspecţiei de prevenire din cadrul ISU Dolj Oltenia, a prezentat activităţile pe care le-au avut ieri pe esplanada Teatrului Naţional.    

Astăzi ( n.r.-ieri), ca în fiecare an, pe 13 octombrie, conform hotărârii Organizaţiei Naţiunilor Unite desfăşurăm activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Reducerii Riscurilor Dezastrelor Naturale. Pe esplanada teatrului avem tehnica de intervenţie la diferite tipuri de dezastre naturale, ateliere de lucru, începând cu atelierul pirotehnic, atelierul CRBN, atelierul de intervenţie pentru victime multiple şi aşteptăm cetăţenii să vină alături de noi, să le prezentăm tehnica de intervenţie, să le facem câteva recomandări privind modul de comportare în cazul unor dezastre naturale. În ultimii doi ani scafandrii şi barca de intervenţie au fost foarte utilizaţi, fiindcă la nivelul judeţului Dolj, ca şi dezastre naturale, cele mai frecvente au fost inundaţiile şi am mai avut anul trecut câteva alunecări de teren.
A afirmat Adrian Sandu

Conform terminologiei adoptate de Organizaţia Naţiunilor Unite, prin dezastru se înţelege o gravă întrerupere a funcţionării unei societăţi, generând pierderi umane, materiale, sau modificări nefaste ale mediului, care nu pot fi refăcute prin resursele acestuia.
Prin dezastre naturale se înţeleg fenomenele naturale de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă.

În categoria fenomenelor naturale distructive de origine geologică sau meteorologică sunt cuprinse cutremurele, alunecările şi prăbuşirile de teren, inundaţiile şi fenomenele meteorologice periculoase, care afectează violent zone relativ mari de teren pe termen lung, provocând pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale şi degradarea mediului ambiant.

«Iarna vom avea probleme cu incendiile»

În afara acestora, au fost arătate şi alte activităţi de prevenire.

Desfăşurăm activităţi de prevenire cu prilejul activităţilor de control care se desfăşoară de inspecţia de prevenire la nivelul localităţilor. Chiar astăzi (n.r.-ieri) am angrenat în această activitate şi autorităţile locale de la nivelul localităţilor din judeţul Dolj. Am stabilit cu dânşii să organizeze Ziua Porţilor Deschise acolo unde au servicii voluntare pentru staţii de urgenţă dotate cu tehnica de intervenţie. Avem şi o campanie de pregătirea pentru iarnă a mijloacelor de încălzire. Ştiţi că în fiecare sezon este un anumit risc, vine iarna şi vom avea probleme cu incendiile care au drept cauză mijloacele de încălzire. Atragem atenţia oamenilor asupra faptului că nu trebuie să folosească mijloace improvizate de încălzire şi să facă verificarea centralelor termice, a sobelor, a coşurilor de fum cu persoane autorizate. Să nu apeleze la persoane care nu sunt pregătite în acest sens. Un coş de fum sau o sobă defectă ne poate costa viaţa.
A încheiat maiorul Adrian Sandu

Prin atribuţiile pe care le au, Inspectoratul General şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă sunt în prima linie, atât prin activitatea de prevenire a producerii unor situaţii de urgenţă, respectiv de limitare a efectelor acestora, cât şi prin activitatea de intervenţie în cazul manifestării lor.

Distribuie acest articol