GREU DE UCIS: CARACATIŢA LUI GIOANCĂ DE LA DIRECŢIA SILVICĂ DOLJ

Redactia
13 Min Read

În luna februarie 2014 Corpul de Control al RNP Romsilva a făcut un control la Direcţia Silvică Dolj, ce a durat nu mai puţin de 24 de zile, în urma căruia 80 de pădurari au fost sancţionaţi, iar conducerea direcţiei decimată.
Nu a scăpat nici directorul general Eugen Gioancă, care a fost destituit, rămânând în direcţie ca inginer la Păduri Private, iar Dragoş Ignat s-a retras mai lângă casă, adică inginer la Ocolul Silvic Poiana Mare, de unde şi venise pe funcţia de director tehnic. În locul lui Gioancă, Adam Crăciunescu (directorul general al RNP Romsilva) l-a detaşat, începând cu 01.04.2014, pe Cătălin Matei, director până la acea dată al Direcţiei Silvice Olt.

Numai că nu de fiecare dată când schimbi directorul, distrugi şi reţeaua, deoarece firmele de casă ale lui Gioancă, mai ales cele ale cumătrului său Radu Florian, şi-au păstrat în continuare monopolul asupra contractelor Direcţiei Silvice Dolj. Unii ar zice că situaţia este una de normalitate, atâta vreme cât Gioancă este finul lui Cosmin Enea, deputatul, şi mai nou bunul prieten al deputatului Claudiu Manda şi al primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu. Singura schimbare majoră generată de controlul „aspru” al corpului de control a fost aceea că în ecuaţia unei încrengături de firme de casă ale domnului Gioancă au mai fost introduse şi alte câteva firme ale mai marilor de la ROMSILVA.

Nimic nu este ceea ce pare

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decizia de mutare a lui Matei de la Olt, la Dolj şi nici nu şi-au revenit bine cei 80 de pădurari sancţionaţi că, au şi început să iasă la iveală dedesubturile acestei schimbări. Gurile „rele” spun că de fapt, Adam Crăciunescu l-a mutat pe Matei la Dolj pentru a le închide gura celor de la Olt care nu mai conteneau cu trimiterea de sesizări la Romsilva cu privire la matrapazlâcurile pe care acesta le făcea în funcţia de director al Direcţiei Silvice Olt, sesizări care, spun aceleaşi guri, ar fi trebuit să aducă şi la Olt un control cel puţin la fel de mare ca cel de la Dolj. Însă,… n-a fost să fie aşa.
Probabil că şi Crăciunescu, după controlul de la Dolj, s-a speriat de ce poate fi găsit la direcţiile silvice din ţară ce le are în subordine, sau poate…., Matei (ori susţinătorii lui) i-a fost mai aproape, doar nici Crăciunescu nu e acolo unde e, de capul lui.

Şi acum începe «dansul», cântăreţul

Aducerea lui Matei la Dolj şi îndepărtarea lui Gioancă de la butoanele Direcţiei Silvice Dolj, ar fi trebuit să conducă în primul rând la pierderea monopolului pe care firma Radflor Prod, SRL-ul lui Radu Florian (cumătrul lui Gioancă), îl avea asupra contractelor licitate de această direcţie. Proba de foc pentru Matei a fost licitaţia începută pe 12.04.2014 (imediat după ce a venit la Craiova) pentru atribuirea a 9 contracte de „Servicii de pregătire mecanizată a terenului şi solului” („scos de cioate” cum zic pădurarii) la ocoalele de la Calafat, Craiova, Dăbuleni, Filiaşi, Poiana Mare, Sadova şi Segarcea, valoarea totală estimată a acestora fiind de 1.899.249 lei (licitaţie SEAP nr. 11455/12.04.2014).

La deschiderea ofertelor de pe 24.04.2014, surpriză! APARENT, Radflor Prod nici măcar nu a mai licitat, deşi, în 2013, împreună cu Terra Silva SRL, le-a câştigat pe toate, fără să mai aibă altcineva loc – să se fi speriat Radu Florian de noul director? La licitaţia ţinută de Cătălin Matei, contractele pentru Calafat, Poiana Mare şi Segarcea, în valoare totală de 737.976,14 lei, au fost câştigate, ca unic ofertant de Land Preparation Forest SRL (contractele nr. 3685/06.05.2014 = 156.674,44 lei, nr. 3684/06.05.2014 = 99.824,61 lei, nr. 3682/15.05.2014 = 343.381,44 lei şi nr. 3683/06.05.2014 = 138.095,65 lei).
Cine este Land Preparation Forest? O firmă necunoscută, înfiinţată în 2012, cu sediul în satul Prunet – Bratovoeşti, jud. Dolj, la o casă care numai a sediu de firmă nu arată, ce n-a avut nici un fel de activitate până în 2014 şi care nu are decât un salariat! Nu mai vorbim de utilajele necesare lucrărilor pe care s-a angajat să le facă pentru Direcţia Silvică Dolj.

Daniela, fata tatei!

La Registrul Comerţului, Land Preparation Forest SRL apare ca fiind administrată şi deţinută de Daniela Radu, care (SURPRIZĂ) nu este altcineva decât fiica lui Radu Florian, patronul de la Radflor Prod.
Aşadar, monopolul asupra celor trei ocoale silvice (Calafat, Poiana Mare  şi Segarcea) a rămas în continuare în familia cumătrului lui Gioancă, adică la Gioancă.
Tandemul Gioancă – Radu a intuit, se pare, că nu îi va mai merge mult timp să facă afaceri cu Direcţia Silvică Dolj, aşa, pe faţă, şi ce s-a gândit? Să înfiinţeze o firmă cu un alt nume, la o altă adresă decât cele cunoscute de pădurari că le-ar avea. Şi ca afacerea să nu încapă pe mâna vreunui străin, s-a hotărât să o facă patroană pe Daniela.

Cât despre sediul firmei (care credeau ei că o să-i inducă în eroare pe curioşi), ce să vezi, este exact cum intri în Prunet, prima uliţă pe dreapta, în capăt, aproape de casa socrilor lui Radu Florian, bunicii dinspre mamă ai patroanei – într-o casă de care toată lumea din sat ştie că a fost cumpărată de fata lui nea Mâţu.
Ştie sau nu Matei că respectivele contracte au fost adjudecate tot de cumetrii lui Gioancă? Orbi să fi fost cei din comisia de licitaţie să nu fi văzut că ofertele depuse de Land Preparation Forest nu erau însoţite de documente din care să reiasă îndeplinirea cerinţelor minime obligatorii prevăzute pentru participare – vorbesc aici de capacitatea tehnică a firmei. Şi atunci, cum a câştigat Daniela Radu cele 4 contracte în valoare totala de 737.976,14 lei? Simplu: s-a folosit de o prevedere din caietul de sarcini conform căreia prin ofertă, participanţii la licitaţie trebuiau să prezinte o „Declaraţie privind partea/părţile din contract care sunt îndeplinite de subcontractanţi şi specializarea acestora”. Cine este subcontractantul în întregime al lucrărilor câştigate de firma fiicei lui Radu Florian? Nu e foarte greu de dedus, devreme ce totul se face în familie.

Un pont preţios – Oaş Com Impex SRL

Cine a câştigat celelalte contracte licitate de Direcţia Silvică Dolj în cadrul aceleiaşi licitaţii? Ei bine, un SRL la fel de necunoscut în judeţul Dolj, Oaş Com Impex, venit tocmai din Negreşti Oaş, un orăşel din Satu-Mare, adică de la vreo 600 km.
Aceasta a încheiat cu Direcţia de la Dolj, 3 contracte, pentru lucrările de la ocoalele Dăbuleni şi Sadova (contractele nr. 3675/06.05.2014 = 256.067 lei, nr. 3845/12.05.2014 = 299.331 şi nr. 3846/12.05.2014 = 417.179 lei).
Mai exact, e vorba de trei contracte, în valoare totală de 972.577 lei, adică mai mult decât firma lui Radu Florian.
O fi fost necunoscută firma la nivelul judeţului Dolj, dar nu şi la nivelul RNP Romsilva unde toată lumea ştie că Oaş Com Impex este o firmă abonată la contractele direcţiilor Romsilva din ţară, dar nu din zona Satu-Mare (de unde vine), ci prin partea de sud a României, adică prin Gorj, Prahova, Ialomiţa, Ilfov, Dâmboviţa şi iat-o ajunsă în cele din urmă şi la Dolj, odată cu Matei de la Olt.

Din 2012 încoace, acest SRL a adjudecat de la direcţiile Romsilva din ţară nu mai puţin de 16 contracte de prestări servicii, cu o valoare totală de peste 5 milioane de lei. Cum le-a executat? Mai mult nu, decât da! Dacă cineva întreabă pe la ocoale din judeţele respective, o să afle că nici măcar nu a pus piciorul şi pădurarii şi-au făcut singuri lucrările firmei din Oaş, de frică să nu le facă probleme mai marilor de la Romsilva care le-o aduseseră pe cap. Cu alte cuvinte, o mână spală pe alta… lemne să fie!
Cum a ajuns această firmă la Craiova? Probabil ştie domnul director Crăciunescu. Desigur, mai ştie şi Matei, că doar trebuia să recompenseze cumva eforturile depuse de domn’ director pentru a evita controlul pe care ar fi trebuit să îl facă la direcţia de la Olt şi pentru a-l păstra totuşi într-o funcţie de şef de direcţie silvică,
chiar şi la Dolj. Sau poate că afacerea cu Oaş Com Impex este a lui Matei. Fără ca Adam Crăciunescu să ştie?

Oricum, umblă vorba că patronul Oaş Com Impex, Gheorghe Mărcuş, e un om dintr-o bucată, oşean sadea, dacă „îl ajuţi”, niciodată nu rămâne „dator” (şi aici nu vorbim doar de strâns de mâini şi plecăciuni).
Să fie oare doar o coincidenţă că pe şeful Ocolului Silvic din Negreşti Oaş îl cheamă tot Mărcuş?
Şi pentru că prea bătea la ochi dacă toate contractele ar fi fost câştigate de Oaş Com Impex şi Land Preparation Forest, Matei a lăsat ca unul din contracte să fie luat de Terra Silva, un alt SRL de casă al lui Gioancă, care, alături de Radflor, pe vremea cât a fost Gioancă director „rădea” toate contractele pe care această direcţie silvică le licita.

Oricum, Terra Silva a fost perdanta licitaţiei. Dacă în 2013 câştiga de la Direcţia Silvică Dolj, 5 contracte, de 642.459 lei, pentru acelaşi tip de lucrări, în 2014, la licitaţia lui Matei a mai câştigat doar unul (şi tot ca unic ofertant), în valoare de 92.925,72 lei la Ocolul Silvic Craiova (nr. 3681/06.05.2014). Acesta a fost însă cel mai mic contract din cele 8 împărţite de Matei şi Gioancă, adică Terra Silva a cam luat doar „praful de pe toba” formaţiei ce cântă la terasa Lido, din Craiova. Era şi normal, Matei trebuia să-i facă loc SRL-ului din Satu-Mare să prindă cât mai multe lucrări la Dolj, aşa cum am mai spus, misiune încununată cu succes. Iar licitaţii la Dolj vor mai fi…

Şi în loc de concluzie…

„Vin ai noştri, pleacă ai noştri, noi rămânem…” „… în veci stăpâni…” pe contractele şi banii publici ai Direcţiei Silvice Dolj, sau „la vremuri noi,… tot noi”, cam aşa cântă acum probabil rapsodul Gioancă la terasa Lido din Craiova, bineînţeles în faţa unui auditor rafinat, acel auditor meloman, care a „tras sforile” ca la Direcţia Silvică Dolj să nu se întâmple de fapt nimic, adică să fie schimbat doar „antrenorul” iar „echipa” (de profitori) să rămână aceeaşi (eventual cu puţine îmbunătăţiri, prin împrumuturi de jucători de la naţională), doar au acelaşi ţel cu toţii. Iată deci cam ce s-a ales de controlul făcut în februarie 2014 de Corpul de Control al RNP Romsilva la Direcţia Silvică Dolj.

Share This Article