Editorii acuză: Manualele, întârziate de afişele electorale

Redactia
4 Min Read

Atrecut aproape o lună de zile de la începerea noului an şcolar, iar manualele noi pentru copii de clasa I şi a II-a nu au ajuns încă pe băncile şcolii. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar judeţean Dolj, spun însă că acest lucru nu a fost un impediment pentru ca bobocii să înveţe carte fiindcă au găsit soluţia pentru ca micuţii să nu sufere după manuale. S-au mobilizat şi au reuşit să recupereze vechile manuale din anul şcolar precedent. Mai mult decât atât, baza elevilor pentru învăţare o constituie programa şcolară, elementul cheie după care se ghidează profesorii, mai spun cei din conducerea inspectoratului şcolar judeţean.

Urmează să apară manualele, iar în momentul când vin, începe şi distribuirea. Momentan nu ştim nimic sigur. S-a mers pe manualele vechi, şcolile au reuşit să recupereze o parte din manualele distribuite la copii anul trecut, iar la clasa a II-a la fel s-a mers pe manualele vechi. Cei de clasa I, vizavi de manuale nu se recuperează, dar o mare parte din unităţile şcolare au recuperat aceste manuale pentru că le-am solicitat copiilor care sunt în clasa a II-a să le aducă pe cele de anul trecut. Au lucrat şi după fişe, dar după fişe se lucrează în permanenţă, să nu credeţi cumva că este o chestie nouă, noi în învăţământul preuniversitar lucrăm pe fişe şi la nivel gimnazial şi liceal. Ne-am descurcat pentru situaţia de avarie pe care am avut-o şi până se remediază problema, anul şcolar se desfăşoară în condiţii normale. Încercăm să trecem peste acest lucru, să parcurgem materia, pentru că programa şcolară este urmărită şi în acest moment, se parcurge sistematic aşa cum a fost prevăzut. Programa şcolară este urmărită, ea este elementul de bază, dacă stau şi mă gândesc nu tot timpul manualele urmăresc programa şcolară, e treaba profesorului de a găsi pârghiile şi modalităţile prin care copii să îşi dobândească competenţele pe baza programei şcolare, nu numai pe baza manualelor. Manualul este un mijloc didactic destinat elevului, de multe ori anumite teme, vorbesc la modul general nu se regăsesc în manual şi atunci profesorul vine, completează anumite fişe didactice, cu materiale ajutătoare, cu auxiliare didactice xeroxate care ajută elevul să dobândească cunoştinţele în conformitate cu programa şcolară.
A declarat Georgică Bercea, inspector şcolar general ISJ Dolj

Părinţii nu au fost de acord cu situaţia creată, au aşteptat însă că problema se va remedia în cel mai scurt timp.

Fiica mea a fost dezamăgită când a văzut că nu are abecedar nou, simţea că nu-i aparţine. Am tot aşteptat să vină în prima săptămână manualele, însă văd că a trecut o lună şi nu se aude nimic. Ne conformăm, acesta e sistemul de învăţământ din România.
Spune Ioana C.

Manualele sosesc în şcoli după alegeri

Potrivit adevarul.ro, Ministerul Educaţiei a semnat joi seară, după aproape 8 ore, acordul-cadru cu editurile câştigătoare pentru noile manuale, cu excepţia Abecedarului. Acordul cadru pentru noile manuale şcolare de la clasele I şi a II-a desemnate câştigătoare în urma licitaţiei (română, clasa a II-a, matematică, clasele I şi a II-a, limba maghiară, clasa I şi limba engleză, clasa I) a fost semnat de majoritatea editurilor, după discuţii care au durat aproape opt ore. Conform aceleiaşi surse manualele ajung în unităţile de învăţământ preuniversitar, în luna noiembrie, după alegeri.

În două-trei săptămâni vom tipări manualele şi le vom livra inspectoratelor şcolare, adică după alegeri cel mai sigur, având în vedere că e campanie electorală şi sunt blocate tipografiile.
A declarat directorul uneia dintre editurile care a câştigat licitaţia pentru tipărirea manualelor

Distribuie acest articol