Sistem de reciclare a apei în trei cartiere

Redactia
7 Min Read

Conducerea Regiei de Termoficare Craiova a prezentat ieri un sistem de reciclare a apei, iar oamenii nu mai sunt nevoiţi să aştepte jumătate de oră să vină apa caldă.
Până acum, de acest sistem beneficiază o treime din populaţia oraşului nostru.

Am instalat un sistem de recirculare. Asta înseamnă că am făcut un retur dotat cu senzori şi pe apa caldă menajeră. În momentul în care apa se răceşte în instalaţii, din cauza consumului sau din alte motive, pompele din punctele termice recirculă apa şi fac infuzie de apă la temperatura optimă de consum către scările de bloc. Am reuşit pentru o treime din scările de bloc din Craiova, să asigurăm o temperatură constantă, pentru apa caldă menajeră, pentru ca oamenii să nu mai întâmpine probleme.
A afirmat directorul Regiei deTermoficare, Mihai Neaţu

Acesta a dat asigurări că se va continua cu implementarea acestui sistem, însă numai dacă situaţia financiară va permite acest lucru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Preţul la gigacalorie a rămas constant din luna iulie a anului 2012, la preţul de 220, 5 lei. 1248 de scări de bloc din Craiova beneficiază de acest sistem de recirculare a apei calde şi vom continua acest proces în limita fondurilor pe care le avem. Acum, datoriile asociaţiilor către Regia de Termoficare se ridică la peste 130 de milioane de lei. Anul acesta am achiziţionat ţeavă de 450 de mii de lei, plus costurile legate de reîntregirea sistemului, nu vă pot da acum un cost exact, pentru că depinde. În unele locuri trebuie să spargem mai mult.
A mai spus Neaţu

Directorul Regiei de Termoficare a subliniat faptul că punctele termice vor fi monitorizate pentru ca oamenii să aibă condiţii optime în locuinţe.

În momentul de faţă sunt 26 de puncte termice monitorizate, iar până vom începe livrarea căldurii către craioveni vor mai fi 33, deci vom avea 59 de puncte termice care vor fi monitorizate. Vom ţine sub control tot ce înseamnă partea de operare, în aşa fel încât craiovenii să beneficieze de o temperatură constantă, pentru apa caldă menajeră.
A conchis Neaţu

Ori se debranşează toţi, ori ceilalţi oameni suportă cheltuielile

Pe de altă parte, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a salutat iniţiativa iniţierii acestui sistem de reciclare a apei şi a atras atenţia că oamenii trebuie să fie atenţi la cei care se debranşează.

Sunt foarte mulţi craioveni care reclamă faptul că dau drumul la robinet la apa caldă şi trebuie să lase jumătate de oră apa să curgă până când se încălzeşte. Am reuşit să găsim o soluţie şi la ora actuală o treime din blocuri unde domiciliază craiovenii un sistem de recirculare, care să le vină apa caldă mult mai repede, durează maxim un minut sau două. Atrag atenţia că o să vină mai mulţi proprietari şi o să spună că ei plătesc facturi diferite de la un cartier la altul sau chiar de la un bloc la altul. Este din cauza reechilibrării sistemului, lucru pe care nu l-au făcut. În momentul în care un vecin vine şi cere să se debranşeze, ceilalţi proprietari trebuie să ştie că sunt obligaţi, conform legii, să suporte cheltuielile de reechilibrare a sistemului, pentru că atunci când o persoană sau două se debranşează sistemul nu mai este echilibrat. Costurile pentru reechilibrare ajung undeva între 80 şi 100 de milioane de lei vechi. Împărţiţi aceste costuri la 20 de apartamente şi veţi vedea cam cât trebuie săplătească o familie dacă acceptă ca vecinul lor să se debranşeze. Nu am avut probleme cu facturile la blocurile unde toţi locatarii sunt pe distribuţia noastră de agent termic.
A punctat Lia Olguţa Vasilescu

«Termoficarea este văzută ca o Cenuşăreasă»

În final, edilul-şef din Bănie a prezentat situaţia regiei, considerând că anul viitor va ieşi din colaps.

În ultimul an s-au schimbat 20 de km de conductă de termoficare. Ştiu că este destul de puţin, dar atât ne-au permis resursele, După cum ştiţi, Regia de Termoficare este singura pe care nu am reuşit să o facem profitabilă pe mandatul meu, asta din cauza datoriilor foarte mari cu care am preluat-o. Aproximativ 50 de milioane de euro, datorii care tot cresc de la o zi la alta, pentru că vin penalităţile. Nu cred că termoficarea va mai fi preluată de Complexul Energetic, au fost tot felul de discuţii, chiar din parte guvernamentală, la un moment dat am fost întrebată dacă aş lua pe cineva de pe stradă să îi plătesc datoriile la întreţinere şi absolut totul, cam aşa suntem văzuţi cu termoficarea noastră, ca o adevărată Cenuşăreasă. Aşteptăm să treacă această iarnă, avem o soluţie să salvăm regia, dar după iarnă vom vorbi despre asta.
Olguţa Vasilescu

Unul dintre beneficiarii noului sistem, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 19, din Brazda lui Novac, Gheorghe Irimescu a explicat cât de important este acest lucru pentru locatari.  

Odată cu introducerea sistemului de recirculare a apei calde, locatarii Asociaţiei nr. 19, din Brazda lui Novac au beneficiat de reducerea costurilor. Un metru cub de apă caldă înmagazinează un metru cub de apă rece şi energia termică. Acum am ajuns să plătim energia termică mai puţin decât costul unui metru cub de apă rece. Înainte de introducerea acestui sistem, oamenii umpleau o cadă cu apă rece, acum le trebuie maxim 10-12 litri până să vină apa caldă, asta pentru cei care stau mai sus. Pentru cei de la parter apa caldă vine imediat. Cei de la etajul 4 trebuie să stea un minut să vină apa caldă.
Gheorghe Irimescu

Share This Article