S-a dat start la refacerea acoperişului unui bloc din Caracal

Redactia
5 Min Read

Asociaţia Habitat for Humanity România a anunţat luni deschiderea şantierului pentru reabilitarea acoperişului unui bloc din Caracal, situat pe Str. Carpaţi  nr. 73-74. Ziua de 6 octombrie reprezintă “Ziua Mondială a Locuirii”. De BIG BUILD, Habitat for Humanity România construieşte şi reabilitează, împreună cu voluntari de pretutindeni, locuinţe şi centre comunitare din zone sărace şi aduce în prim-plan problema locuirii din România. Anul acesta, BIG BUILD are loc în perioada 6-10 octombrie şi se desfăşoară în cinci oraşe din ţară: Caracal, Comăneşti, Cluj, Beiuş şi Rădăuţi..
Concret între 6 şi 10 octombrie, Habitat for Humanity România, prin voluntarii săi, format din  persoane, din  corporatişti alături de importante personalităţi, va repara acoperişul unuia dintre cele două blocuri, cel de la stradă fiind şi cel mai afectat. Asociaţia aşteaptă ca voluntarii să ajute la transportarea materialelor (tiglă, lemn, OSB), tăiarea lemnului şi OSB-ului cu circulara sau fierăstrăul de mână, vopsirea elementelor din streaşină, montarea schelelor.Reparaţia se va realiza în cadrul unui proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană.

Refacerea acoperişului era absolut necesară având în vedere că prin el ploua de ani buni. Din cauza umezelii pereţii sunt scorojiţi, mirosul de mucegai fiind omniprezent şi persistent. Locuinţele sociale nu au fost nici întreţinute şi nici reparate de beneficiarii lor.
Blocurile au fost construite în anii ’60 pentru militarii din garnizoana Caracal. Ulterior aceste blocuri au fost trecute în patrimoniul primăriei locale şi trecute ca şi locuinţe sociale. Ele sunt situate la marginea municipiului, fiind locuite în marea lor majoritate de către romi.
Legal nu se ştie câte persoane locuiesc în blocuri deoarece mulţi locuiesc fără forme legale. Se presupune că ar locui în acest cartier aproximativ 200 de părinţi şi copii.
Locuinţele sociale respective nu mai sunt racordate la curent electric deoarece au restanţe la plata facturilor, nu sunt racordate la gaze pentru că şi în oraş gazele sunt aduse de doi ani.

Veniturile acestor locatari sunt în marea lor majoritate de la ajutorul social sau munca cu ziua.
Asociaţia a mai derulat şi alte evenimente de construcţie, voluntariat prin promovarea nevoii de locuire decentă şi în Beiuş (o echipă de voluntari Habitat for Humanity Irlanda de Nord va ajuta la construcţia unei case pentru o familie din Şoimi), Cluj (cursuri de eficienţă energetică), Comăneşti (construcţia unei locuinţe noi pentru o familie din Nicolae Bălcescu), Rădăuţi (cursuri de eficienţă energetică).
Asociaţia are mai multe filiale, printre care una şi în Oltenia. Prin filialele sale din Beiuş, Cluj, Rădăuţi, Comăneşti, Cumpăna şi Craiova, Habitat for Humanity România a ajutat peste 16.000 de persoane.
Participanţii la conferinţa de presă cu privire la reabilitarea acoperişului au transmis mesajul lor privind necesitatea acestei acţiuni şi implicit ajutorarea acestor oameni năpăstuiţi de soartă.
Printre participanţi putem enumera: Mario DeMezzo, director naţional Habitat for Humanity România, Gerard Corr, Ambasadorul Irlandei în România, Thomas Stauffer, Şeful Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, Eduard Ciocăzanu, Primar Municipiul Caracal.

Programe sociale pentru romii caracaleni

Proiectul de reabilitare a primului acoperiş se termină într-o săptămână. Este o acţiune bună, alături de Asociaţia  Habitat for Humanity România. Sunt fonduri în care s-a declanşat accesarea lor în anul 2012. Urmează alte două proiecte: o grădiniţă şi un dispensar pentru romii din zonă. Primăria municipiului este iniţiatorul şi beneficiarul altor două programe. Primul program se referă la şcolarizarea a 250 romi în meseriile de ajutor de bucătar sau ospătar şi de lucrător la spaţiile verzi. Ceea ce este important este că la sfârşitul cursului fiecare participant este remunerat cu suma de 900 lei. Al doilea proiect se referă la iniţierea proiectului de after-school pentru copiii romi, în parteneriat cu liceul Filipescu. Sunt programe, sunt proiecte în derulare, vor mai urma şi altele.
A declarat edilul Eduard Ciocăzanu

Într-un comunicat postat pe site-ul Habitat for Humanity, iniţiatorii îşi propun să tragă un semnal de alarmă asupra condiţiilor de locuit al acestor oameni: “Peste 200 de adulţi şi copii, ce locuiesc în două blocuri din Ghetoul Carpaţi din Caracal, au nevoie urgentă de ajutor. Blocurile, construite în anii ’60, se află într-o stare avansată de deteriorare şi au nevoie de renovare completă, inclusiv de instalaţii sanitare, electricitate şi canalizare, izolare termică şi de amenajare a teritoriului. Nevoia urgentă este de a repara acoperişul celor două blocuri.“

Distribuie acest articol