Aleşii judeţeni s-au întrunit în şedinţa ordinară pe luna în curs. Primele două proiecte aflate pe ordinea de zi au generat discuţii aprinse între consilieri.
Ambele puncte vizau constatarea încetării mandatelor a unor consilieri care şi-au pierdut calitatea de membri ai partidelor pe ale căror liste au fost aleşi de doljeni în 2012.
Primul vizat a fost Dan Păloiu, ex-UNPR. Acesta a afirmat că problemele sale cu UNPR au apărut atunci când a refuzat strângerea de semnături pentru susţinerea candidaturii lui Victor Ponta la preşedinţie. Păloiu a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a hotărârii privind vacantarea locului său de consilier pe motiv că ar fi ilegală.
Ar trebui să scoateţi de pe ordinea de zi acest punct, deoarece nu este niciun temei legal ca acest punct să fie pe ordinea de zi. Vreau să vă întreb dacă cineva de aici din sală a luat vreodată vreo amendă de circulaţie. Eu vă spun că foarte mulţi au luat amenzi de circulaţie şi foarte mulţi le-au şi câştigat în justiţie. De ce? Pentru că amenzile de circulaţie au fost trecute într-un proces verbal care a fost completat de poliţişti. Poliţiştii, în sfârşit, mai mult sau mai puţin pensionari sau mai activi, fac greşeli. De aceea procedura pe care o invocă în completarea actelor este, nu ştiu dacă dubioasă, dar cel puţin incertă. Dumneavoastră aţi trecut pe ordinea de zi acest punct, neştiind care este situaţia de fapt şi în realitate, şi dacă acest proces între mine şi UNPR s-a finalizat. Acest punct trebuie scos de pe ordinea de zi, deoarece este nelegal, nestatutar, ilegal. În 28 iulie mi s-a adus la cunoştinţă că unanimitatea, deja cunoscută în anumite partide, a decis să mă excludă din partid. Acum nu ştiu dacă este adevărat sau nu, pentru că eu am primit o adresă, n-am primit niciun proces verbal prin care mi se spune acest lucru. De pildă, domnul Sabin Marinescu, care este aici de faţă, este consilier judeţean, este vicepreşedinte la UNPR, îl rog să spună dacă a fost prezent în sală şi ce a votat. N-o să spună nimic, pentru că nu a fost prezent. Procesul verbal de şedinţă a fost întocmit de secretarul partidului, care nu a fost la acea şedinţă de partid. Mai mult, în 31 iulie am depus o contestaţie la adresa care mi-a fost trimisă, în 18 august am primit o adresă prin care mi se cere să mă prezint la Comisia de Arbitraj. M-am prezentat la Comisia de Arbitraj în 22 august, iar de atunci n-am mai primit absolut nimic. Ştim foarte bine cu toţii că orice hotărâre poate să producă efecte în urma comunicării. Au trecut foarte multe zile de atunci şi nu mi s-a comunicat absolut nimic. Eu nu am avut ce să contest mai departe, deoarece nu am primit această hârtie, această adresă de la Comisia de Arbitraj.
A spus Dan Păloiu
Acesta a contestat documentele şi pentru că au fost semnate de Gheorghe Bică despre care spune că nu are calitatea de preşedinte.
GHEORGHE BICĂ I-A RĂSPUNS:
Cu privire la procedura urmată în excluderea din partid, s-a respectat în totalitate statutul, s-au parcurs toţi paşii prevăzuţi de lege şi vă asigur domnu’ Păloiu că la capitolul acesta mă pricep mai bine ca dumneavoastră. Cât despre contestarea calităţii mele, domnu’ Păloiu, sunteţi în necunoştinţă de cauză şi puteaţi, înainte de a rosti numele meu, să vă documentaţi. Domne e o chestiune de bun simţ. Partidele politice sunt nişte asocieri voluntare de indivizi care urmăresc un scop, care au o anumită ideologie, care concură la înfăptuirea unor politici. În momentul în care te asociezi voluntar într-un partid politic îţi faci adeziune. Păi atunci când nu respecţi nişte reguli elementare în baza cărora funcţionează acel partid n-ai ce să cauţi în partid, te excluzi singur.
A afirmat preşedintele UNPR Dolj, Gheorghe Bică
Secretarul judeţului, Gheorghe Barbărasă a declarat că documentaţia este completă.
În situaţia de faţă, a domnului Păloiu, UNPR s-a adresat Consiliului Judeţean prima dată cu adresa 230 din 28.07 a cerut ca în cadrul CJ să se ia act de încetarea mandatului de consilier judeţean a domnului Păloiu. Urmare acelei adrese, eu am făcut un act, un document pe care l-am înaintat UNPR-ului, cerând anumite documente. O simplă adresă de la un partid nu este suficientă. Toate documentele cerute mi-au fost înaintate şi este vorba de procesul verbal al şedinţei Biroului Politic Permanent, avizul organului naţional de conducere şi decizia Comisiei de Arbitraj. După ce am primit aceste documente am procedat la întocmirea referatului constatator al încetării de drept al mandatului de consilier judeţean.
Gheorghe Barbărasă, Secretar judeţul Dolj
Pe de altă parte, Dan Păloiu a depus o cerere la CJ Dolj pentru a activa ca independent, însă cererea este ulterioară calităţii de membru, după cum a spus Barbărasă.
Opoziţia din Consiliul Judeţean, adică PNL şi PDL, a refuzat să participe la vot şi, după un schimb de replici mai dure cu secretarul judeţului consilierii de la cele două partide au ieşit din sală.
Cu 23 voturi pentru, s-a decis încetarea mandatului de consilier al lui Dan Păloiu.
La unii – avocat al acuzării, la alţii – avocat al apărării
Mai trebuie spus că Secretarul judeţului, Gheorghe Barbărasă, a afirmat că treburile de partid nu ţin de administraţia doljeană.
Aţi făcut unele referiri în legătură cu actele pe care le-am primit de la UNPR, că persoana care semnează, în speţă domnul Bică, ca preşedinte al organizaţiei, că a fost ales sau nu a fost ales, că statutul interzice ca o persoană să deţină simultan două funcţii în partid, vă precizez că acestea nu sunt probleme pe care să le verifice Secretarul judeţului. Sunt chestiuni strict legate de activitatea şi de respectarea statutului partidului respective. Bineînţeles că hotărârea de astăzi poate fi atacată în instanţă, dar asta nu înseamnă că nu trebuie votată. Că aţi fost informat sau nu, este o chestiune care excede obligaţiile noastre, ale Consiliului Judeţean.
Gheorghe Barbărasă
Nu aceeaşi poziţie a avut-o şi la cel de-al doilea punct aflat pe ordinea de zi. Este vorba de solicitarea PNL privind constatarea încetării mandatelor de consilieri judeţeni ale lui Cosmin Durle şi Marian Marin, solicitare devenită deja de notorietate. De data aceasta, secretarul judeţului nu a mai fost satisfăcut de deciziile luate de partidul pe ale cărui liste cei doi au fost aleşi. A vrut mai mult.
Cei doi consilieri şi-au afirmat public susţinerea faţă de PSD şi conform statutului PNL şi-au pierdut calitatea de membri ai acestui partid.
Când am văzut acest proiect pe ordinea de zi, am zis, uite domne Consiliul Judeţean respectă legea. Citind cu atenţie raportul pe care l-a întocmit domnul Secretar al judeţului, am rămas uluit, siderat, încremenit. Arată aşa ca o compunere şcolărească. Poate au existat cumva influenţe, presiuni, se practică acum, intrăm într-o campanie electorală. Ştiu, “mândri că suntem români”… Domnu’ secretar, eu astăzi vreau să fiţi neamţ cum aţi fost până acum. Şi vreau astăzi să fiţi corect şi să respectăm legea. Pentru că aici nu lucrăm cu păreri, cum dumneavoastră vi le exprimaţi în referatul constatator şi vă antepronunţaţi, ci noi lucrăm astăzi cu legi. Stimaţi colegi, nu vreau să transformăm această zi în “marţea” neagră a Consiliului Judeţean. Nu vreau să creăm un precedent periculos în care noi nu respectăm legea. Noi astăzi avem nişte hotărâri foarte clare. Nu ştiu de unde trebuia să vă mai aducem hârtii, domnu’ secretar, de la ONU, de la Consiliul Europei, nu ştiu de unde trebuia să vă mai aduc eu o hârtie în care să vă spun că respectivii au fost radiaţi şi nu mai sunt membri. Aţi primit o adresă, de la secretarul general al partidului, în care vi se aduce la cunoştinţă faptul că cei doi au fost radiaţi din baza de date a PNL şi că ei nu mai fac parte din rândul membrilor PNL. De asemenea, Consiliul Judeţean a primit o adresă de la Comisia de Arbitraj, cu răspunsul pe care l-aţi solicitat, şi care spune clar că ei şi-au exprimat poziţia prevăzută de statutul PNL – aderarea la, sau susţinerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice – ceea ce a dus la pierderea calităţii de membru. Cererea lor către Comisia de Onoare şi Arbitraj nu face obiectul Comisiei deoarece aceasta judecă doar sancţiuni, iar aici nu a fost vorba de aşa ceva. Actul lor a fost unul unilateral, o poziţie asumată.
Marian Irinei, consilier judeţean PNL
Consilierul PDL, Alexandru Brezniceanu, a explicat şi el, situaţia de fapt:
Dacă era vorba de excludere, Comisia de Arbitraj lua în considerare cererea celor doi colegi. Nu a fost vorba de asta şi scriu acest lucru, că nu e treaba lor. Dar precizează şi secretarul general al PNL că sunt radiaţi, precizează şi şeful Comisiei de Arbitraj că sunt radiaţi, despre ce vorbim? Despre doi oameni care nu mai sunt membri ai PNL şi dumneavoastră vreţi să ne convingeţi, domnule secretar, că sunt membri. N-am cum să cred acest lucru. Vă mai referiţi la diferende dintre membri de partid şi organe de conducere. Vă rog respectuos, e o treabă avocăţească.
Barbărasă a ţinut-o pe a lui: “Nu sunt respectate prevederile”. A spus însă că nu a fost influenţat şi nu s-au exercitat presiuni asupra lui.
Legat de răspunsul de la Comisia de Arbitraj, secretarul a spus că răspunsul nu e de la Comisie, e de la şeful ei”
Această adresă semnată de domnul preşedinte Radu Surugiu, nu are niciun efect juridic. Legea vorbeşte de Curtea de Arbitraj, nu de preşedintele ei. El face corespondenţă şi pune pe ordinea de zi documentele, nu confundăm Curtea cu preşedintele.
Gheorghe Barbărasă
Şi dacă în ceea ce-l priveşte pe Păloiu, Barbărasă afirma că unele aspecte sesizate sunt “chestiuni strict legate de activitatea şi de respectarea statutului partidului respectiv” şi că nu sunt problema lui, de data aceasta, s-a sucit.
Partidul nu e patron ca să primească atunci când vrea el un membru şi când nu-i mai convine să-l arunce ca pe o măsea stricată. Bieţii consilieri nu au avut posbilitatea să îşi exprime punctul de vedere că nu i-a ascultat nimeni.
S spus secretarul judeţului invocând Legea 14/2003
După mai multe contre verbale între consilieri şi Barbărasă, s-a trecut la vot. Cu 21 de voturi de la consilierii “puterii”, cei doi foşti membri PNL rămân în Consiliul Judeţean.