Aşa cum vă spuneam şi în luna mai la fiecare alegeri asistăm la scene care nu au nicio legătură cu democraţia. La cele din 2012, listele electorale au fost măsluite. Mulţi alegători au aflat cu surprindere că votaseră deşi nu ajunseseră la urne. Şi morţii au ajuns, se pare, să voteze şi aşa ne-am ales cu deja celebra zicală: “Mortul nu se întoarce de la groapă, decât să voteze”.
Mai rău, directori de instituţii, bineînţeles membri de partid, că aşa e pe la noi, în cele mai multe cazuri (nu ajungi în funcţie că eşti deştept şi competent ci pentru că faci exact ce cere partidul) au mers în comune şi, împreună cu edilii locali, au ameninţat oamenii că vor rămâne fără ajutoarele sociale dacă nu votează cu cine spun ei.
Profită de bătrâni cu urna mobilă. Merg la ei la poartă şi le spun: “Nu mai veniţi până la şcoală (unde e secţia de votare) şi vă şi arăt unde să puneţi ştampila, ca să nu vă încurcaţi”.
Mai este operaţiunea “găleata”. Membri de partid bat din poartă în poartă şi le oferă oamenilor, chipurile materiale electorale, găleţi, ligheane, ori chiar pungi cu făină, zahăr, orez şi ulei.
Se dă şi banul jos pentru vot. Cum se face asta? Reprezentantul partidului pe zonă merge la om acasă, la capul familiei, îi dă milionul (în multe cazuri şi mai puţin, iar unii acceptă doar o bere). Omul ia banul şi îşi convinge familia să voteze cu un anumit candidat, partid.
Toate astea fac ca după ziua alegerilor, românii să se plângă de aleşi că nu fac nimic pentru ei. E prea târziu, răul a fost făcut. Pentru o bere şi o găleată şi-au amanetat următorii ani din viaţă, iar acum trebuie să suporte consecinţele atât ei, cât şi ceilalţi români.
Există şi oameni care merg la vot fără să fie racolaţi de partide. La fiecare scrutin speră ca de data aceea să ia decizia corectă. E o alegere pe care o fac după ce au asistat la o campanie electorală în care, ca de obicei, li s-au promis multe. Fie că au crezut ce au auzit, fie că aleg “răul cel mai mic”, merg totuşi la vot.
Mulţi români însă, sătui de minciuni, sătui de promisiuni neonorate, sătui de traiul greu pe care îl duc, nu mai merg să voteze. Aceşti oameni nu mai vor să fie dezamăgiţi aşa că aleg să nu mai aleagă. Numai că procedând astfel le dau ocazia politicienilor să le fure voturile.
Pentru românii care nu mai cred avem următorul sfat: Votaţi! Nu aveţi pe cine? Nu-i nimic. Mergeţi la urne, invalidaţi-vă votul, nu-i mai lăsaţi să fure!
Pentru toţi ceilalţi: Votaţi, dar nu-i mai lăsaţi să fure!
Alegerea trebuie să o facă fiecare dintre noi, după propria judecată. Şi pentru a şti pe cine să puneţi ştampila de vot, în această campanie electorală, vă vom prezenta, săptămânal, cine sunt cu adevărat candidaţii şi oamenii de lângă ei. În fiecare zi de luni, miercuri şi vineri, vom vorbi despre unul dintre cei 14 candidaţi.
Campania electorală pentru primul tur al prezidenţialelor din 2 noiembrie a început azi noapte la ora 00.00, va dura 30 de zile şi se va încheia sâmbătă, 1 noiembrie, la ora 7.00.
Cei care au intrat în cursa pentru câştigarea fotoliului de preşedinte al ţării sunt:
1. Kelemen Hunor – UDMR
2. Klaus Iohannis – ACL
3. Dan Diaconescu – PP – DD
4. Victor Ponta – PSD – UNPR – PC
5. William Brânză – PER
6. Elena Udrea – PMP
7. Mirel Mircea Amariţei – Partidul Prodemo
8. Teodor Meleşcanu – independent
9. Gheorghe Funar – independent
10. Zsolt Szilagyi – PPMT
11. Monica Macovei – independent
12. Constantin Rotaru – PAS
13. Călin Popescu Tăriceanu – independent
14. Corneliu Vadim Tudor – PRM