«Săptămâna prevenirii criminalităţii»

Redactia
8 Min Read

Poliţia Română derulează campania “Săptămâna prevenirii criminalităţii”. Poliţiştii craioveni au dat luni startul campaniei în centrul Băniei. A fost organizat un flash-mob la care au participat elevi de la 15 instituţii de învăţământ din judeţul Dolj. Aceştia au promovat mesajul antiviolenţă prin muzică şi dans.
În cadrul campaniei vor fi realizate diverse activităţi cultural-educative cu scopul de a preveni infracţionalitatea. Vor fi abordate diverse teme de interes instituţional delincvenţa juvenilă, victimizarea minorilor, furturile, infracţiunile comise cu violenţă şi siguranţa rutieră.

Astăzi se lansează şi în judeţul nostru campania “Săptămâna prevenirii crimintalităţii”, este vorba de un maraton de activităţi educative, preventive şi culturale care are drept scop prevenirea infracţiunilor. Trebuie să insistăm în rândul tinerilor, le oferim reguli şi sfaturi pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor. Astăzi, tema este destinată prevenirii delincvenţei juvenile. Prin flash-mobul organizat împreună cu 150 de elevi de la unităţile de învăţământ din judeţul nostru se încearcă transmiterea unui mesaj, acela de a spune nu violenţei în şcoli, de a sensibiliza atât părinţii cât şi elevii de a nu fi implicaţi în fapte penale fie că au activitatea de autori, fie de victime.
Alin Apostol, purtător de cuvânt IPJ Dolj

În plus, Poliţia a lansat ieri un concurs împreună cu “Asociaţia tinerii luptă împotriva Viciilor Mileneiului” în care elevii sub îndrumarea cadrelor didactice pregătesc un material video pe tema “Spune nu violenţei în şcoli”.
Astăzi în cadrul campaniei va fi tratată tema de prevenire a faptelor de violenţă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Colegii mei împreună cu colegi din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane se vor deplasa la Liceul “Henri Coandă” şi “Marin Sorescu”, iar la întâlnirile pe care le vor avea cu elevii şi cadrele didactice vor face prezentări despre modalităţile de recrutare, spre exemplu în cazul reţelelor de trafic de persoane, recomandări cu caracter preventiv pentru a preveni consumul de droguri şi implicarea în astfel de reţele de droguri sau de trafic de persoane.
Alin Apostol, purtător de cuvânt IPJ Dolj

Ieri, a fost ziua dedicată prevenirii victimizării minorilor. Poliţiştii doljeni au organizat împreună cu specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale Impotriva Traficului de Persoane – Centru Regional Craiova, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova,  o activitate de informare a adolescenţilor, ocazie cu care au fost distribuite materiale informative conţinând recomandări pentru prevenirea traficului de persoane. De asemenea, reprezentanţii IPJ Dolj, împreună cu specialişti din cadrul B.C.C.O Craiova – Serviciul de combatere a criminalităţii informatice, au mers  la Liceul “Henri Coandă” Craiova unde a avut loc o dezbatere cu tema „Prevenirea victimizării minorilor în mediul on-line”  la care au participat elevi şi profesori.

Tot ieri au fost instruiţi şi specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Dolj cu privire la modalităţile de intervenţie în cazul copiilor aflaţi în dificultate, datorită consumului propriu sau de către persoanele care îi au în îngrijire, de alcool sau droguri. La această acţiune poliţiştii au fost sprijiniţi de reprezentanţii Agenţia Naţională Antidrog-Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj.
 Astăzi, în ziua dedicată prevenirii infracţiunilor de furt sunt planificate a se defăşura activităţi informative-preventive în pieţele agroalimentare: Piaţa Centrală, Piaţa Craioviţa Nouă, Piaţa Valea Roşie, Piaţa Gării, Piaţa Brazda lui Novac  în vederea transmiterii către cetăţeni de recomandări destinate prevenirii furturilor din locuinţe şi furturilor din buzunare şi genţi.

Desfăşurarea de activităţi informative-preventive, împreună cu Secţia Regională de Poliţie Transporturi Craiova – Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Dolj, în gările feroviare Craiova, Filiaşi, Băileşti, Calafat, cât şi în trenurile de calători care circulă pe raza judeţului Dolj în vederea transmiterii către călători de recomandări destinate prevenirii furturilor din locuinţe şi furturilor din buzunare şi genţi.
La staţiile de radioamplificare din gările feroviare Craiova şi Filiaşi şi Aeroportul Internaţional Craiova vor fi difuzate cele două spoturi audio conţinând recomandări destinate reducerii riscului de victimizare în cazul infracţiunilor de furt din locuinţe şi din autoturisme.
Ziua de joi este dedicată prevenirii infracţiunilor comise cu violenţă.Poliţiştii doljeni vor organiza, împreună cu psihologi din cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor Craiova, la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova, o activitate de prevenire a violenţei intrafamiliale în cadrul căreia elevele vor primi recomandări cu privire la importanţa stabilirii unor reguli şi limite de toleranţă încă de la începutul unei relaţii, astfel încât aceasta să fie una sănătoasă, lipsită de forme de violenţă.

De asemenea, în cartierul Craioviţa Nouă din Craiova, va avea loc o activitate de informare a femeilor cu privire la măsurile antivictimizare şi la normele legislative care vin în sprijinul victimelor violenţei domestice. Activitatea va fi desfăşurată de poliţişti şi eleve ale Liceului Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova care vor purta tricouri inscripţionate cu mesaje antivictimizare.
Vineri, în ziua dedicată siguranţei rutiere, se va organiza, la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova o activitate preventivă în cadrul căreia polţiştii vor  face recomandări preventive şi vor aplica chestionare pentru verificarea cunoştinţelor de legislaţie rutieră, iar voluntari ai Filialei de Cruce Roşie Dolj vor face demonstraţii de acordare a primului ajutor.

Tot vineri, va fi şi un exerciţiu de simulare a unui accident de circulaţie a cărui cauză o constituie traversarea neregulamentară  de către pietoni şi acordarea primului ajutor, împreună cu voluntari ai Filialei de Cruce Roşie Dolj.
Simularea va fi organizată pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, pe o platformă, a unui autoturism avariat într-un accident rutier, în scopul conştientizării populaţiei cu privire la consecinţele nerespectării regulilor de circulaţie rutieră.  

Acţiuni specifice campaniei, şi la Vâlcea

Şi la nivelului judeţului Vâlcea, poliţiştii de la structurile de analiză şi prevenirea a criminalităţii şi-au planificat diverse activităţi, în funcţie de grupurile ţintă vizate şi de tipul mesajelor preventive ce vor fi promovate pentru conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Vor fi cooptaţi în organizarea şi derularea acestor acţiuni parteneri din diverse domenii: autorităţi locale, unităţi de învăţământ, societăţi comerciale, organizaţii neguvernamentale, instituţii guvernamentale şi mass-media.

În cadrul seminariilor, şi întâlnirilor organizate vor fi discutate aspecte privind delincvenţa juvenilă, violenţa în şcoli, victimizarea minorilor, periculozitatea consumului de droguri, traficului de persoane, precum şi despre siguranţa rutieră. Poliţiştii se vor întâlni cu elevi, părinţi, profesori şi directori ai unităţilor de învăţământ, persoane în vârstă, femei, administratori de societăţi comerciale şi de imobile şi reprezentanţi ai comunităţilor multiculturale. Vor fi distribuite materiale preventive în spaţii publice, cetăţenii vor putea observa expoziţii tematice, cu tehnică de securitate, demonstraţii ale unor formaţiuni din cadrul Poliţiei ori filme educative.
Alina Teodorescu, purtător de cuvânt IPJ Vâlcea

Share This Article