Omagiu adus Părintelui Arsenie Boca

Redactia
4 Min Read

Sute de credincioşi au mers duminică la biserica din satul hunedorean Vaţa de Sus, locul în care în urmă cu 104 ani, pe 29 septembrie s-a născut părintele Arsenie Boca. Un sobor de preoţi a ţinut slujba de comemorare a fostului stareţ devenit martir al regimului comunist.
La slujba au luat parte doi dintre candidatii la alegerile prezidentiale, Dan Diaconescu si Gheorghe Funar.
La Vata de Sus a fost prezent şi scriitorul Laurian Stanchescu.

Duminică, 28 09 2014 a avut loc la Vaţa de Sus, Judeţul Hunedoara, Slujba Parastasului de Pomenire ţinută în memoria Protosinghel Arsenie Boca. Duhul marelui apostol al pătimirii noastre a strâns aproape o mie de credincioşi veniţi din toată ţara să-i aducă cinstire şi înălţare pentru jertfa şi martirajul închinate iubitei sale Naţiuni şi Neamului Românesc. Un sobor de nouă preoţi au oficiat pentru Sfântul Ardealului, ceremonia religioasă a Tainei Sfântului Maslu, coborând peste adunarea noastră, puterea şi blândeţea celui care a dat fiinţă şi tărie prin pildele sale, poporului său. Am avut cinstea să fiu printre invitaţii de onoare şi chiar să vorbesc oamenilor despre cel mai iniţiat spirit ortodox al românismului din secolului XX, şi unul dintre cei mari patrioţi. Sufletul acestui eveniment a fost domnul Gheorghe Rus, un român care poate fi predat ca model la oricare lecţie de cultură sau istorie naţională din şcolile noastre. Printre alţii invitaţi de seamă a participat un alt mare spirit naţional, domnul Nicolae Iuga, Preşedintele Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu din România, Filiala zonală Brad, Apuseni. Ieri s-a omagiat la Vaţa de Sus, locul naşterii lui Arsenie Boca, învăţătura unui om care a devenit bolta şi temelia spiritualităţii noastre.
Ne-a transmis scriitorul Laurian Stanchescu

Părintele Arsenie Boca va rămâne în istoria României pentru faptele sale. Site-ul arsenieboca.ro prezintă aspecte din viaţa “Sfântului Ardealului”.
După liceul ”Avram Iancu” de la Brad (judeţul Hunedoara), a urmat Academia Teologică de la Sibiu şi Institutul de Belle Arte din Bucureşti, frecventând în paralel şi cursuri de medicină. După 4 luni petrecute la Muntele Athos din Grecia, a intrat în monahism la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus (judeţul Braşov) unde a fost preot şi stareţ până în noiembrie 1948 când a fost transferat de către Mitropolitul Nicolae Bălan al Transilvaniei la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului (judeţul Hunedoara), până în mai 1959 când a fost scos pe nedrept din mănăstire în timpul prigoanei comuniste.

Policlinica Buna Vestire Craiova

A lucrat apoi la Atelierele Patriarhiei Române din Bucureşti, sub ocrotirea Patriarhiului Iustinian al României, iar după pensionarea din 1967 a pictat vreme de 15 ani la Biserica Ortodoxă ”Sfântul Nicolae”” din Drăgănescu (judeţul Giurgiu).
A fost permanent urmărit şi închis de mai multe ori, pentru credinţa creştină. Fiind înzestrat de Dumnezeu cu daruri duhovniceşti excepţionale a avut şi are o uriaşă influenţă în poporul ortodox român, bucurându-se de un adevărat cult.
A murit la Sinaia în 28 Noiembrie 1989, fiind înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul devenindu-i unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din România.

Share This Article