Satul doljean – ieri şi azi

Redactia
6 Min Read

Specialiştii Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T) au redat printr-o expoziţie de 80 fotografii, cultura tradiţională din comunele Bârca şi Goicea din judeţul Dolj. Este vorba de proiectul de cercetare „Tradiţia şi creaţia populară în satul românesc contemporan – zona etnografică Dolj“ demarat în anul 2006 având drept obiectiv promovarea culturii populare ca fenomen viu în dinamica actuală. În demersul lor, cercetătorii au căutat să descopere tradiţiile, viaţa culturală de la sat, meşteşugurile şi genurile folclorice din creaţia populară, obiceiurile religioase din zona rurală. Au imortalizat în fotografiile care au constituit expoziţia cele mai reprezentative peisaje ale vieţii de la sat.

În cele două comune, am întâlnit oameni cu îndeletniciri care rar se mai practică în viaţa urbană, fierari potcovari, dogari, tâmplari, artişti pricepuţi în prelucrarea lemnului, în prelucrarea mierii de albine, împletitori în nuiele, meşteri în arta ţesutului, dar şi persoane care confecţionau gumari, încălţăminte din cauciuc. În fotografii sunt surprinse şi edificiile cele mai importante din comune, primăria, lăcaşele de cult, căminele culturale. În comuna Bârca există Biserica Sf. Dumitru care seamănă din punct de vedere arhitectural cu Biserica Sf.Dumitru din Craiova.

Am unit cele două spaţii Goicea şi Bârca pentru că acolo este o comunitate, sunt foarte mulţi oameni înrudiţi, sunt comune legate prin tradiţie, prin viaţă culturală şi spirituală. Veţi găsi în aceste fotografii elemente de arhitectură, de meşteşug popular care se mai păstrează, sunt oameni ai satului care au ceva de spus în acea comunitate sătească.
A declarat Amelia Etegan, manager C.J.C.P.C.T.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Viaţa culturală de la sat

Totodată, prin acest proiect, echipa centrului încearcă să readucă la viaţă, activităţile culturale din comune. Chiar dacă activităţile culturale din cele două comune nu mai reprezintă la momentul actual preocupările oamenilor, sunt personalităţi de seamă care au făcut cinste şi încă mai reprezintă nume importante în sat.

În Bârca există artişti precum Crânguş Gheorghe, animator şi actor, Ciobănelu Ion,  dansator popular, Fojică Tudor, interpret la fluier şi caval, pictorul Ghiţă Mitrăchiţă (pe numele său adevărat Gheorghe Potbăniceanu) dar şi alţi rapsozi ai locului, Ioana Gurgui şi Cola Nicolae Călin. În plus, aparte de marele poet Adrian Păunescu, oltean din Bârca după tată, mai este şi Pătru Vasile, de 78 ani, un poet care a avut de mic dorinţa de a scrie, iar debutul şi l-a făcut la ziarul „Înainte“ ca membru al Cenaclului literar „Traian Demetrescu“ în Craiova. A mai publicat în revistele „Ramuri“, „Luceafărul“, „Revista Literară“.

Comuna Goicea, se poate mândri cu academicianul Ştefan Ştefănescu, ambasadorul Petre Gigea, Teodor Segărceanu, profesor universitar în domeniul metalelor neferoase, Marcel Segărceanu, rapsodul popular Marin Chisăr, Ansamblul ”Marin Chisăr”, care reprezintă de fiecare dată judeţul Dolj la diverse festivaluri din ţară. În plus, primarul comunei Goicea, Dumitru Viorel Marcu, prezent la vernisarea expoziţiei a anunţat că pentru a spori activităţile culturale doreşte să reia în comuna pe care o conduce, Festivalul ”Marin Chisăr” desfăşurat anterior în Craiova şi stagnat din anul 2002.

Proiectul nostru de cercetare „Tradiţia şi creaţia populară în satul românesc contemporan – zona etnografică Dolj” a demarat în anul 2006, cu comuna Argetoaia. Am mers în peste 30de comune şi sper să trecem prin toate localităţile Doljului. Intenţia noastră este de a descoperi fapte de cultură tradiţională care mai există, să vedem ce putem să reînviem ca şi tradiţie culturală. Am descoperit meşteguri populare, rapsozi populari, dansatori, dar şi instituţiile de bază ale comunelor respective. În discuţiile noastre cu oamenii din comună aflăm obiceiuri despre naştere, botez, nuntă. În fiecare sat obiceiurile se deosebesc ca şi manifestare. Ne-a bucurat că la Goicea a reînviat tradiţia Ansamblului Marin Chisăr, în amintirea rapsodului Marin Chisăr şi că domnul primar a pus accent pe acest lucru. Îmi pare rău că la Bârca care este o comună numeroasă nu mai există viaţă culturală extraordinară, pe vremuri erau foarte multe activităţi culturale. Am descoperit în comuna Bârca şi Goicea nişte parcuri în care cetăţenii îşi pot petrece timpul liber, ele sunt oarecum neutilizate, dar este o speranţă că vor fi puse în funcţiune. Mergând din casă în casă, găseşti în fiecare sat ceva deosebit.
A precizat Dumitru Nicolae, referent C.J.C.P.C.T.

Studiul de cercetare al echipei C.J.C.P.C.T continuă cu localităţile Valea Stanciului şi Dioşti.
Expoziţia privind comunele Bârca şi Goicea poate fi vizitată timp de două săptămâni, de luni până vineri, între orele 09.00-16.00 la Galeriile de Artă „Cromatic” ale  C.J.C.P.C.T.

Share This Article