Verificări la exploataţiile forestiere din judeţul Gorj. Controalele efectuate de angajaţii Gărzii de Mediu vizează autorizaţiile pentru tăierea masei lemnoase.
Directorul Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că numărul firmelor din judeţ care exploatează masă lemnoasă este foarte mare, procesul de verificare fiind astfel unul amplu. Multe dintre aceste societăţi au solicitat respectiva autorizaţie, dar, dat fiind că procedura de emitere durează până la trei luni, între timp s-a defrişat.
Ne ocupăm în prezent de controalele la exploataţiile forestiere şi urmează să verificăm toate firmele care au exploatat lemn. Este un proces amplu de câteva luni pentru că sunt foarte multe firme la nivel judeţean. (…) Există firme care au exploatat masă lemnoasă şi unele dintre ele au solicitat autorizaţie de mediu, dar acestea nu au fost emise deoarece procedura de emitere a unei autorizaţii de mediu durează până la trei luni, iar în perioada aceasta ei deja au exploatat. Este un viciu legislativ pe care încercăm să îl corectăm printr-o propunere legislativă la terminarea controlului efectuat pe exploataţiile forestiere. Atâta timp cât societatea a demonstrat că este de bună credinţă şi a depus cererea pentru autorizaţie şi nu i s-a emis nu i se pot imputa sancţiuni, se amendează doar cele care nu au solicitat autorizaţie de mediu.
A spus Gheorghe Sanda
Verificările au loc în contextul în care, în urma verificărilor efectuate de Corpul de Control al Ministrului Mediului, după inundaţiile din iulie, s-a constatat că în zona Novaci au fost făcute defrişări ilegale şi exploatări neconforme de nisip şi pietriş.