Director de spital din Craiova, acuzat de conflict de interese

Redactia
6 Min Read

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat, în cazul a 29 foşti sau actuali manageri de spital, şefi de secţie / serviciu şi foşti sau actuali directori medicali din mai multe judeţe ale ţării, pentru care au fost încheiate un număr de 38 rapoarte de evaluare, încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese de natură administrativă şi penală.
Între cei 29 de directori şi şefi de spitale patru sunt din Oltenia.
Directorul medical al Spitalului Filantropia din Craiova, Lorena Dijmărescu, este acuzată de conflict de interese de natură administrativă şi penală. Asta după ce a aprobat încheierea unor contracte între unitatea spitalicească şi societăţi comericale în care este acţionar Lorena Dijmărescu, ori fratele acesteia.

În calitate de Director medical al Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova a avizat şi aprobat două contracte şi un Acord între Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova şi trei societăţi comerciale la care persoana evaluată deţine interese şi părţi sociale, fie personal, fie prin intermediul membrilor de familie, respectiv fratele acesteia, încălcând astfel atât regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă prevăzut de  art. 180, alin. (2) şi art. 183, alin. (9) din Legea nr. 95/2006, cât şi regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală prevăzut de art. 301, alin. (1) din Codul penal. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese prevăzută de dispoziţiile art. 301, alin. (1) din Codul penal.
ANI

Isidor Răducea, fost manager interimar la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, se află şi el pe lista celor 29.
Potrivit ANI, Isidor Răducea s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2 februarie – 6 mai 2014, „întrucât, simultan cu funcţia de Manager interimar al Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare a exercitat şi funcţiile de membru al Consiliului de Administraţie în cadrul S.C. AVIOANE CRAIOVA S.A. (în perioada 02 februarie – 06 mai 2014) şi administrator la două societăţi comerciale (în perioada 02 februarie  – 01 aprilie 2014), încălcând, astfel, dispoziţiile art. 180, alin. (1), lit. b) din  Legea  nr. 95/2006.“

Policlinica Buna Vestire Craiova

La data de 2 februarie am fost numit manager interimar la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare. A doua zi mi-am depus demisia din funcţia de director al Cancelariei Prefectului. Pe 27 februarie am renunţat la funcţia de administrator de la cele două societăţi comerciale la care ANI face referire. Este totul înregistrat la Registrul Comerţului. Cât despre funcţia de membru în Consiliul de Administraţie de la Avioane Craiova, chiar eu am cerut lămuriri de la ANI. În lege 95/2006, art. 180 care face referire la conducerea spitalelor, la alin. 4, scrie că „dacă managerul selectat prin concurs ori reprezentantul desemnat al persoanei juridice selectate în urma licitaţiei publice se află în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese în termen de 30 de zile de la apariţia acestora“. Ori eu nu am fost numit prin concurs, ci doar interimar. Dar, pentru a lămuri orice problemă, am solicitat, în scris, încă din februarie, Agenţiei de Integritate să îmi spună dacă în cazul în care rămân membru în CA de la Avioane sunt în incombatibilitate. Numai că ANI nu a răspuns. Din aprilie am fost supus controalelor lor. Eu le-am oferit toate documentele. Acum aştept decizia după care o voi contesta în instanţă. Voi respecta decizia instanţei
A declarat Isidor Răducea

Gorjul şi Mehedinţiul, câte un manager incompatibil

Pe lista managerilor incompatibili se află şi managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“, din comuna gorjeană Runcu.
Tiberiu Tătaru este acuzat că s-a aflat în incompatibilitate în perioada 10 iunie 2009 – 14 mai 2014, perioadă în care, simultan cu funcţia de manager al unităţii spitaliceşti din Runcu a exercitat şi funcţia de kinetoterapeut în cadrul unei societăţi comerciale, „încălcând, astfel, dispoziţiile art. 180, alin. (1), lit. a) şi alin. (4) din  Legea  nr. 95/2006.“
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Tiberiu Tătaru, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că va contesta în instanţă decizia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care a constatat că acesta a fost incompatibil timp de aproape cinci ani.

Nu este o decizie definitivă, este doar punctul de vedere al ANI pe care nu îl împărtăşesc. După ce voi fi informat în mod oficial voi alege calea legală de contestare în instanţa de judecată. Am convingerea că această decizie este greşită şi că voi câştiga procesul. Sunt foarte multe exemple la nivel naţional cu cazuri câştigate în instanţă. Am motive întemeiate să cred că nu este niciun motiv pentru ca activitatea să nu se desfăşoare în condiţii normale pe viitor.
A afirmat Tiberiu Tătaru

În Mehedinţi, ANI a pus lupa pe managerul Spitalului General Căi Ferate Drobeta – Turnu Severin, Stela Firu. Potrivit ANI, aceasta se află în incompatibilitate din 4 septembrie 2012 “întrucât, simultan cu funcţia de Manager al Spitalului General Căi Ferate Drobeta – Turnu Severin exercită şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, încălcând, astfel dispoziţiile art. 180, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/2006.”

Share This Article