Locuri de muncă pentru detinuţi

Redactia
9 Min Read

O mare parte dintre persoanele care ispăşesc o pedeapsă privativă de libertate comit noi infracţiuni după eliberarea din detenţie.

Astfel, rata de recidivă este îngrijorător de mare: se estimează că între 60% şi 80% din totalul populaţiei carcerale din România revine, mai devreme sau mai târziu, în penitenciar. Dincolo de prejudecăţile şi etichetele puse de societate persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, în România ne confruntăm cu lipsa totală a programelor de supraveghere şi asistenţă socială post-detenţie.

Pentru a ajuta la stoparea acestui fenomen, Peniteciarul Craiova a organizat, ieri, Bursa locurilor de muncă pentru persoanele custodiate de penitenciarele din Craiova. Evenimentul s-a derulat în colaborare cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj şi Camera de Comerţ şi Industrie Dolj. 55 persoane private de libertate au participat la acţiune, fiind propozabile pentru liberarea condiţionată din Penitenciarul Craiova, Centrul de Detenţie Craiova şi Penitenciarul Pelendava. Totodată, cinci firme din Craiova care activează în domeniul construcţiilor, în calitate de potenţiali angajatori au ales să acorde o şansă pentru reintegrarea socială a persoanelor private de libertate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prin intermediul acestei acţiuni s-a dorit sensibilizarea comunităţii locale, dar mai cu seamă a potenţialilor angajatori cu scopul de a manifesta deschidere faţă de persoanele care au executat pedepse privative de libertate şi de a le oferi acestora şanse egale la angajare. Persoanele aflate în detenţie îşi pot exersa cunoştinţele şi deprinderile de comportament formate în cadrul programelor de educaţie şi asistenţă psihosocială la care au participat în perioada executării pedepselor privative de libertate.

Subliniem faptul că pregătirea pentru liberare se face prin promovarea şi consolidarea competenţelor personale şi profesionale ale persoanelor private de libertate şi interacţiunea cu reţele sociale şi de afaceri.
În acest context, implicarea societăţii civile şi în special a firmelor capătă o importanţă crucială în procesul de resocializare a persoanelor private de libertate, datorită faptului că obţinerea unui loc de muncă va fi un pas important în vederea reintegrării sociale.

Noi am selecţionat peste 50 de deţinuţi care să participe la acţiune. Criteriile de selecţie au presupus ca persoanele private de libertate să aibă cel puţin un an până la eliberare, să aibă un comportament frumos pe durata execuţiei pedepsei, dar mai ales să-şi dorească să fie reintegraţi în societate. Scopul principal al acestei activităţi constă în acordarea unei şanse. Exemplele sunt elocvente. Mai mulţi foşti deţinuţi au reuşit să se angajeze, după ce şi-au executat pedeapsa. Sunt persoane aici care au făcut cursuri de calificare şi care au deprinderi profesionale.
A declarat inspector principal Marian Gînjoveanu, purtător de cuvânt Penitenciarul Craiova

Scopul principal al acţiunii susţine reintegrarea în societate şi pe piaţa muncii a foştilor deţinuţi, printr-o serie de activităţi de instruire ce au ca scop calificarea acestora în diverse meserii.
Totodată, se doreşte incluziunea socială a foştilor deţinuţi prin înlăturarea fenomenului de discriminare. Un alt obiectiv urmărit este de a încuraja dialogul şi colaborarea dintre angajatori, autorităţi publice şi reprezentanţi ai societăţii civile, pe marginea acestei probleme care priveşte societatea în mod direct.

Deţinuţii spun că, după ce îşi ispăşesc pedepsele, de multe ori sunt izolaţi de societate. Ei consideră că această Bursă, organizată ieri, le mai oferă o şansă.

Mai am patru luni până la eliberare. Sunt specializat în construcţii. Bursa locurilor de muncă este o idee bună, deoarece ni se mai oferă o şansă pentru reintegrarea în societate. Am fost închis pentru furt.
Povesteşte un deţinut, 24 ani

Toată lumea ne izolează după ce ne ispăşim pedeapsa. Îmi doresc să fiu reintegrat în societate. Am deja două calificări. Sper să-mi găsesc ceva de muncă când o să ies de aici şi mai sper la un viitor mult mai bun. Mai am doi ani până la eliberare. Am fost închis din cauza unui scandal cu fraţii mei. De opt luni sunt în detenţie.
Ne-a relatat Traian Popescu, deţinut

Cinci angajatori au participat la bursa locurilor de muncă

Viaţa în închisoare este organizată în mod diferit în funcţie de tipul penitenciarului, regimul de detenţie şi alte aspecte specifice de activitate a unei instituţii de detenţie. O zi de detenţie în penitenciar se conformează unui program bine determinat (programul zilei), întocmit pentru fiecare penitenciar în parte.

Într-o instituţie penitenciară, activităţile zilnice, incluse în program, sunt variate, depinzând atât de fiecare deţinut în parte (unii rămân în celulă, în timp de alţii participă la activităţile organizate), cât şi, în primul rând, de tipul penitenciarului, după cum urmează: munca în atelier, activităţi ce ţin de deservirea gospodărească a penitenciarului, activităţi de formare profesională, socio-culturale şi sportive.
Cinci angajatori au participat ieri la Bursa locurilor de muncă, desfăşurată la Penitenciarul Craiova. Toate firmele oferă persoanelor private de libertate un loc de muncă în construcţii.

Angajăm chiar şi fără studii, dar să se priceapă la o meserie. Firma noastră angajează mozaicari, faianţari, dulgheri, fierari-betonişti, instalatori, zidari, tâmplari lemn, PVC, aluminiu, muncitori necalificaţi. Actele necesare angajării sunt: adeverinţă de la medicul de familie, copie buletin, copie carte de muncă sau adeverinţă de vechime de la ultimul loc de muncă, diplome de studii, absolvire, cursuri calificare, copie certificat naştere, căsătorie, fişă medicina muncii şi de completat un chestionar de angajare.
A declarat Liliana Bogdan, şef Resurse Umane

Deţinuţii se pot înregistra la oricare dintre Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, din ţară.

Suntem datori să încercăm să-i ajutăm, la fel ca şi pe ceilalţi. Serviciile noastre sunt pentru toată lumea. Facem mereu demersuri pentru ca deţinuţii să se reintegreze social. În cadrul agenţiei sunt mai multe compartimente care se ocupă cu informarea nivelului de pregătire pe care angajatorii îl doresc. Chiar şi patru, cinci clase, deţinuţii pot obţine un certificat de absolvire.
A declarat Daniel Stoian, reprezentant AJOFM Dolj

Bursa locurilor de muncă vine şi în întâmpinarea absolvenţilor

Şi tinerii doljeni, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, care sunt în căutarea unui loc de muncă, mai au o şansă în această lună. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj organizează în data de 26 septembrie 2014, bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, începând cu ora 09.00 la Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova.
Absolvenţii vor avea ocazia să intre în contact direct cu angajatorul şi vor putea să îşi aleagă un loc de muncă potrivit pregătirii lor profesionale sau în funcţie de oferta pusă “în joc” la bursă să se îndrepte către alte ocupaţii sau meserii cu mai mari posibilităţi de angajare pe termen lung.

Totodată, este un prilej şi pentru angajatorii participanţi la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi să îşi recruteze personalul direct, fără intermediari, în funcţie de cerinţele concrete ale locului de muncă pe care îl oferă. Angajatorii care dispun de locuri de muncă vacante şi sunt interesaţi să participe la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, pot depune situaţia privind locurile de muncă vacante ce vor fi oferite în cadrul bursei, la sediul Agenţiei Locale Craiova, str. Eugeniu Carada , nr. 13A sau le pot transmite atât pe adresa de email a instituţiei: [email protected], cât si pe fax (0351/401.557).
 

Share This Article