Primul an şcolar cu învăţământ profesional de trei ani

Redactia
7 Min Read

Aproximativ 835 elevi doljeni vor frecventa învăţământul profesional în anul şcolar 2014-2015. Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat 32 de clase pentru aceştia, dintre cele 37 solicitate de ISJ Dolj.

Pentru învăţământul profesional, cu durata de trei ani, MEN a aprobat pentru judeţul Dolj 32 de clase, cu 835 elevi. Iniţial, la nivelul judeţului au fost realizate 37 de clase, care urmau să fie ocupate de 1036 elevi.
A declarat Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt ISJ Dolj

Cel mai căutat domeniu în Dolj este mecanica, fiind create astfel un număr de 15 clase, ocupate de 384 elevi. La polul opus, pentru domeniile construcţii, industrie alimentară şi silvicultură a fost creată câte o clasă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru domeniul agricultură s-au creat trei clase, urmând să fie ocupate de 84 elevi, în timp ce pentru comerţ s-a creat acelaşi număr de clase, dar care vor fi ocupate cu un elev mai puţin decât domeniul agricultură. Totodată, domeniul electric deţine patru clase, electromecanica două clase, la fel turismul şi alimentaţia.
A explicat  Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt ISJ Dolj

Peste 35.000 elevi s-au înscris în învăţământul profesional

La nivel naţional, 35.740 elevi s-au înscris în învăţământul profesional pentru anul şcolar 2014 – 2015, în cadrul celor trei etape de înscriere desfăşurate în perioada mai – septembrie 2014.
Din totalul acestora, 24.403 elevi au optat pentru învăţământul profesional cu durata de trei ani, după finalizarea clasei a VIII-a, iar 11.337 elevi, pentru învăţământul profesional cu durata de doi ani, după finalizarea clasei a IX-a. Numărul de elevi înscrişi în învăţământul profesional a crescut considerabil pe parcursul ultimilor trei ani.

Potrivit MEN, dacă pentru anul şcolar 2012 – 2013, cifra era de 11.368, în anul şcolar 2013 – 2014 a început să crească uşor la 12.693, ajungând pentru anul şcolar 2014 – 2015 la 35.740, de aproape trei ori mai mult ca în anul anterior. În învăţământul profesional cu durata de trei ani, cele mai căutate domenii de pregătire, conform numărului de elevi care s-au înscris, sunt: Mecanică (9.636 elevi), Turism şi alimentaţie (2.460 elevi), Industrie textilă şi pielărie (2.394 elevi), Construcţii, instalaţii şi lucrări publice (1.578 elevi).
Calificările profesionale cele mai căutate de elevii care s-au înscris la învăţământul profesional cu durata de 3 ani sunt: Mecanic auto (5.075 elevi), Confecţioner produse textile (2.136 elevi), Ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie (1.400 elevi), Tâmplar universal (1.205 elevi), Comerciant vânzător (1.003 elevi). În învăţământul profesional cu durata de doi ani, cei mai mulţi elevi au optat pentru următoarele domenii de pregătire: Mecanică (5.697 elevi), Turism şi alimentaţie (1.286 elevi), Construcţii, instalaţii şi lucrări publice (861 elevi), Industrie textilă şi pielărie (854 elevi).

Calificările profesionale cele mai căutate de elevii care s-au înscris la învăţământul profesional cu durata de 2 ani sunt: Mecanic auto (3.408 elevi), Ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie (826 elevi), Confecţioner produse textile (798 elevi), Tâmplar universal (551 elevi).
Potrivit MEN, numărul de elevi înscrişi în învăţământul profesional a crescut considerabil pe parcursul ultimilor trei ani, de la 11.368, pentru anul şcolar 2012 – 2013, la 35.740, pentru anul şcolar 2014 – 2015.

Elevii vor beneficia de susţinere financiară

În luna mai a acestui an au început înscrierile elevilor de clasa a VIII-a la învăţământul profesional cu durata de trei ani. Metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional de stat cu durata de trei ani, pentru anul şcolar 2014-2015, a fost pusă în dezbatere de Ministerul Educaţiei Naţionale. Învăţământul profesional în cadrul căruia elevii fac practică direct la angajator a fost lansat de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, iar ministrul Remus Pricopie a majorat durata acestuia la trei ani.

Anul şcolar 2014-2015 este primul an în care învăţământul profesional nou-introdus va avea o durată de trei ani. Învăţământul profesional introdus de fostul ministru Daniel Funeriu a avut prima admitere în urmă cu doi ani şi se derula pe o perioadă de doi ani, începând din clasa a X-a şi până în clasa a XI-a, având în vedere că MEN prevedea trecerea clasei a IX-a de la liceu la şcoală generală.

Guvernul Ponta a modificat însă, în decembrie 2013, prin ordonanţă de urgenţă, Legea Educaţiei Naţionale, astfel încât clasa a IX-a rămâne la liceu, iar învăţământul profesional începe, din acest an şcolar, din clasa a IX-a şi se termină în clasa a XI-a. Învăţământul profesional cu durata de trei ani este organizat după clasa a VIII-a, ca învăţământ cu frecvenţă, cursuri de zi, parte a învăţământului secundar superior. Învăţământul profesional cu durata de trei ani poate fi desfăşurat şi în limbile minorităţilor naţionale, finalizându-se cu examen de certificare a calificării profesionale.
Elevii din învăţământul profesional cu durata de trei ani beneficiază de susţinere financiară, în conformitate cu prevederile legale, prin “Bursa Profesională”.

Se menţine astfel bursa de 200 lei lunar pe care o primesc încă din 2012 toţi elevii care frecventează învăţământul profesional. Pe lângă această bursă, elevii din învăţământul profesional pot beneficia şi de susţinere financiară, stimulente şi alte forme de sprijin acordate de compania la care fac practică. Învăţământul profesional cu durata de trei ani se poate organiza numai în unităţile de învăţământ profesional şi tehnic acreditate sau autorizate şi numai acolo unde există un contract încheiat cu o firmă, la care se şi organizează practica elevilor.

Aceste contracte-cadru încheiate de către şcolile profesionale cu operatorii economici/instituţiile publice partenere sunt pe o durată de minimum trei ani şi stau la baza contractelor de pregătire practică a elevilor din învăţământul profesional.
Lista unităţilor de învăţământ care organizează învăţământ profesional cu durata de trei ani se stabileşte anual, pe baza propunerilor unităţilor de învăţământ şi a operatorilor economici.

Share This Article