Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) sunt indignaţi de faptul că Avocatul Poporului nu a avut nicio reacţie faţă de problemele semnalate de studenţi şi societatea civilă cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă nr. 49/2014 care modifică Legea Educaţiei Naţionale. În acest sens, au trimis o adresă către Avocatul Poporului, în care îi cer să-şi asume responsabilitatea funcţiei şi să ia măsuri.
De mai bine de două luni, din data de 30 iunie, de când documentul a fost publicat în Monitorul Oficial şi după numeroasele solicitări trimise de reprezentanţii studenţilor, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale din sectorul educaţional sau simpli cetăţeni, Avocatul Poporului nu a luat nicio măsură de trimitere a Ordonanţei de Urgenţă nr. 49/2014 pentru a fi analizată de Curtea Constituţională, spun studenţii.
Mai mult decât atât, în urmă cu o lună şi jumătate – pe data de 23 iulie, studenţii au participat la o întâlnire cu Avocatul Poporului în care au fost asiguraţi că analiza aspectelor semnalate de studenţi şi Alianţa pentru o Românie Curată privind neconstituţionalitatea OUG-ului este într-o fază avansată.
Studenţii consideră că Avocatul Poporului nu trimite un răspuns din “rea voinţă, lipsă de verticalitate şi inconştienţă faţă de efectele nefaste pe care Ordonanţa le poate avea asupra sistemului educaţional”.
Nemulţumirile studenţilor faţă de OUG au fost legate de nejustificarea situaţiei de urgenţă pentru care a fost emis actul legislativ, de faptul că nu a fost consultaţi dacă sunt de acord cu modificările aduse Legii Educaţiei Naţionale şi de prevederile care lasă loc de abuzuri şi distrug calitatea sistemului educaţional românesc.
Ne referim aici la posibilitatea rectorilor şi a membrilor senatului universitar de a candida ”pe viaţă”, la eliminarea completă a incompatibilităţii rector-parlamentar, la reintroducerea doctoratelor cu ”frecvenţă redusă”, la transformarea universităţilor private în afaceri pe persoană fizică, la posibilitatea universităţilor de a înmatricula studenţi peste capacitatea de şcolarizare stabilită de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior şi la posibilitatea cadrelor didactice care au ajuns la vârsta pensionării de a candida la funcţii de conducere în universităţi şi de a conduce doctorate.
Se arată într-un comunicat al ANOSR
În plus, lipsa unui răspuns din partea Avocatului poporului îi îngrijorează cu atât mai mult pe studenţi, mai ales că noul an şcolar este pe cale să înceapă, iar modficările legislative venite pe ultima sută de metri, vor da întreg sistemul educaţional peste cap.
Din păcate a trecut mai mult decât suficient timp pentru o reacţie documentată, argumentată şi pertinentă a Avocatului Poporului faţă de nemulţumirile semnalate de societatea civilă legate de neconstituţionalitatea aceastei Ordonanţe de Urgenţă care întoarce educaţia câteva secole înapoi. În adresa pe care am trimis-o azi domnului Victor Ciorbea ne-am manifestat inclusiv deschiderea să îi trimitem studenţi care să îl ajute să îşi facă treaba, pentru că observăm că e depăşit de situaţie, altfel nu putem înţelege pasivitatea dumnealui. Suntem îngrijoraţi de faptul că această amânare succesivă, nejustificată, poate afecta buna desfăşurare a noului an şcolar şi universitar, în contextul în care ştim cu toţii că modificările legislative venite pe ultima sută de metri bulversează întregul sistem educaţional. Sperăm ca domnul Ciorbea să conştientizeze măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, că datoria lui e să lucreze în favoarea cetăţenilor şi nu împotriva lor.
A declarat Cristi Popescu, Preşedinte ANOSR