CMR vrea amnistie fiscală pentru medicii de familie

Redactia
4 Min Read

Amnistie fiscală (similară cu cea aplicată altor categorii) pentru cabinetele medicale şi pentru centrele de permanenţă. Curtea de Conturi a penalizat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru o serie de activităţi, iar aceasta le recuperează de la medici, chiar dacă aceştia nu au avut nicio vină. Asta spune Colegiul Medicilor din România (CMR).
Medicii au de returnat zeci de milioane de lei vechi pe care n-ar fi trebuit să-i primească în perioada 2009 – 2010. În urma unui control al Curţii de Conturi la Casa de Asigurări de Sănătate, s-a stabilit că pentru perioada menţionată medicilor de familie li s-ar fi majorat nelegal tariful/oră cu 50%.
La nivelul judeţului Dolj, Casa de Asigurări de Sănătate a efectuat periodic controale la furnizorii de servicii medicale.

Nu a fost nici măcar o lună, în care să fie efectuate verificări şi în care la cabinetele medicilor de familie să nu fi fost probleme cu reţetele compensate pentru pensionari.
Potrivit legii, pensionarii care au venituri mai mic de 700 lei pot primi reţete compensate cu 90%. În multe cazuri aceştia au declarat, în fals, pe propria răspundere, ori au omis să menţioneze şi alte venituri, astfel încât au primit reţete compensate cu 90%. Diferenţele vor fi recuperate de la beneficiarii pe nedrept.  Trebuie să menţionăm că autorităţile nu au fost capabile, ori nu au vrut să precizeze numărul pensionarilor doljeni care au beneficiat ilegal de reţete compensate.

Însă şi medicii trebuie să plătească pentru că s-a constatat că nu completează corect şi la zi formularele utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, (în fişa pacientului/registrul de consultaţii  nu se consemnează numărul talonului de pensie şi cuantumul pensiei pentru pensionarii cu venituri mai mici de 700 lei, sau nu se solicită acestora declaraţie pe proprie răspundere privind  veniturile realizate. Pentru completarea incorectă şi incompletă a documentelor cabinetelor, furnizorii au fost sancţionaţi cu avertisment şi a fost imputată contravaloarea  compensării de 40% din total compensare 90%.
De asemenea, în urma controalelor au fost identificate servicii medicate raportate către CAS Dolj, dar care nu s-au regăsit în evidenţele cabinetelor medicale, sau nu au fost semnate de pacienţi. În aceste cazuri, medicii au fost sancţionaţi cu avertisment scris şi diminuarea cu 10% a sumei alocate pentru plata per capita din luna în care au fost identificate serviciile respective şi cu recuperarea contravalorii acestora.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Au fost identificate şi consultaţii medicale raportate de  medicii de familie pentru pacienţii care se aflau internaţi în unităţi sanitare cu paturi, care au fost imputate medicilor respectivi şi s-a aplicat măsura diminuării valorii minime garantate a punctului per capita pentru lunile respective, cu 10%.
Mai mult au fost prescrise medicamente pentru tratamentul Glaucomului, fără sa existe scrisori medicale ale medicilor specialişti oftalmologi, fiind imputată contravaloarea medicamentelor respective.
Totodată s-a descoperit că nu s-au respectat protocoalele de practică pentru prescrierea, monitorizarea şi decontarea tratamentului în cazul unor afecţiuni, elaborate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fiind aplicată sancţiunea contractuală avertisment scris şi imputarea contravalorii medicamentelor prescrise eronat.

Share This Article