Elevii se pregătesc de întoarcerea la şcoală. Pe 15 septembrie începe noul an şcolar. Atât cei mici, cât şi cei mari sunt acum în căutare de cărţi, rechizite şi uniforme.
Părinţii se descurcă cu greu cu cheltuielile de la începutul anului şcolar.
Mulţi părinţi se plâng de costurile ridicate ale rechizitelor şi ale uniformelor. Preţul unui caiet mic este de 1 leu, cel al unui caiet studenţesc de 3 lei, iar cel al unui bloc de desen de 2 lei. Ghiozdanele au preţuri începând de la 24 de lei, în timp ce un stilou costă în medie 25 de lei. Totodată, costul unui penar este cuprins între 12 şi 35 de lei.
Întrebaţi cum se descurcă în ceea ce priveşte cheltuielile de la începutul anului şcolar, mai mulţi părinţi ne-au relatat că reuşesc cu greu să le cumpere copiilor toate cele necesare.
Nu ne descurcăm prea bine. Avem noroc că ne-au mai rămas rechizite de anul trecut în stare bună şi nu mai trebuie să luăm decât ghiozdane şi câteva caiete.
Ne-a declarat o craioveancă
Deşi cel mic este încă la grădiniţă, ne descurcăm cam greu acum, la începutul anului din cauza cumpărăturilor care sunt necesare în această perioadă a anului.
A afirmat o altă locuitoare a urbei
Unii părinţi deja au cumpărat cele necesare pentru copiii lor:
Mă descurc binişor, dar nu foarte bine cu aceste cheltuieli, deoarece preţurile sunt mai ridicate acum comparativ cu alţi ani. Am achiziţionat deja cele necesare şi aşteptăm să înceapă şcoala. Am o părere foarte bună despre profesori, dar una proastă despre elevii de astăzi.
Alţii însă nu au cumpărat încă nimic, în aşteptarea listei de la doamna învăţătoare.
Şi elevii se pregătesc de începerea noului an şcolar
Mă pregătesc pentru începerea şcolii cumpărându-mi rechizite şi citind pentru că anul ăsta voi da Evaluarea Naţională. M-am pregătit şi pe timpul vacanţei lucrând la matematică, română şi franceză.
Afirmă un elev de gimnaziu
Noi suntem în clasa a VIII-a şi ne pregătim pentru examen. Este mai bine cum se face acum admiterea la liceu, media notelor din gimnaziu contând doar în proporţie de 25%, deşi ar fi mai bine dacă nu ar conta deloc.
Ne-a spus o elevă
Părinţii şi elevii nu sunt mulţumiţi de sistemul de învăţământ
Înainte de începerea unui nou an şcolar, mulţi elevi au în continuare nemulţumiri faţă de sistemul de învăţământ românesc.
Sistemul de învăţământ este la pământ. Profesorii ar trebui să ne facă să le iubim materia, nu să ne oblige să învăţăm.
Afirmă o elevă a clasei a X-a de la Colegiul Naţional “Carol I”
Nici unii părinţi nu sunt complet mulţumiţi de învăţământul românesc:
Se poate şi mai bine. Sper ca generaţia tânără să reuşească să facă schimbările necesare.
Este prea multă materie de învăţat. Ar trebui să se ia modelul şcolilor din străinătate.
Ne-a declarat o altă craioveancă