Din 70 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă constituite la nivelul judeţului Gorj, doar 11 sunt dotate cu autospeciale pentru stins incendii.
Majoritatea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă de la nivelul judeţului Gorj se confruntă cu probleme, consiliile locale în subordinea cărora se află acestea invocând lipsa fondurilor financiare în vederea rezolvării acestor neajunsuri, potrivit AGERPRES.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, Augustin Malacu, arată că serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă sunt încadrate atât cu personal voluntar, cât şi cu personal angajat.
Serviciile private pentru situaţii de urgenţă se constituie în cadrul operatorilor economici şi instituţiilor publice, ca servicii proprii şi ca societăţi comerciale prestatoare de servicii.
La nivelul judeţului Gorj sunt constituite 11 servicii private pentru situaţii de urgenţă, din care nouă sunt dotate cu autospeciale pentru stins incendii, arată AGERPRES.
Scopul constituirii acestor servicii este acela de a asigura prima intervenţie în situaţii de urgenţă.
În ciuda faptului că se confruntă cu o serie de probleme şi neajunsuri, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au participat, pe parcursul anului 2014, până în prezent, pe teritoriul judeţului Gorj, la 41 intervenţii în cooperare cu serviciile profesioniste şi cu serviciile private pentru situaţii de urgenţă şi la trei intervenţii singure sau în cooperare cu serviciile private pentru situaţii de urgenţă.
Dacă ar fi să amintim cele mai importante şi apăsătoare probleme cu care se confruntă majoritatea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, acestea ar fi neîncadrarea pe funcţia de şef serviciu cu personal angajat strict pe situaţii de urgenţă, dotarea insuficientă specifică tipurilor de riscuri identificate la nivelul localităţilor, neîncheierea contractelor şi neasigurarea drepturilor de voluntariat şi lipsa compensaţiilor în bani pentru timpul efectiv de lucru prestat la intervenţii şi la celelalte activităţi prevăzute în programul serviciului de urgenţă voluntar. Majoritatea consiliilor locale invocă lipsa fondurilor financiare în vederea rezolvării acestor neajunsuri.
A afirmat, pentru AGERPRES, Augustin Malacu
Serviciul de urgenţă voluntar solicită în sprijin intervenţia serviciilor de urgenţă private şi a celor voluntare cu care a încheiat contracte sau convenţii de intervenţie sau, după caz, a serviciilor de urgenţă profesioniste, ori de câte ori amploarea situaţiei de urgenţă depăşeşte capacitatea de răspuns a acestuia, mai scrie sursa citată.