Creşele din ţară, fără restricţii

Redactia
6 Min Read

Prevederile noii legi privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor au rămas în continuare interpretabile, ţinând cont că nici până în ziua de astăzi nu au apărut normele metodologice de aplicare a acesteia. Vechea lege permitea înscrierea micuţilor la creşă de la vârsta de trei luni, conform noilor prevederi, prin introducerea în textul actului normativ a noţiunii de “vârstă antepreşcolară”, care este stabilită ca începând de la un an, doar copiii de peste un an mai pot fi înscrişi la creşă. Anul şcolar va începe cu aceleaşi grupe de vârstă ca şi până acum, ţinând cont că nu există încă normele metodologice de aplicare a noului act normativ.

Şcoala va începe la 1 septembrie în aceleaşi condiţii ca anul trecut. Normele de aplicare ale noii legi nu au apărut şi încă pot fi acceptaţi copiii înscrişi, cu vârste mai mici de un an. Potrivit Serviciului de Administrare Creşe, aproximativ 10% din copiii înscrişi au sub un an la 1 septembrie 2014.

Nu mi se pare în regulă să nu mai poţi să-ţi duci copilul la creşă de la trei luni. Politicienii noştri nu cred că s-au gândit că ar fi mult mai costisitor pentru un părinte să angajeze o bonă. Nu toată lumea îşi permite o dădacă, cum nici toată lumea nu-şi poate lăsa copiii în grija bunicilor. Părinţii trebuie să muncească pentru a-i oferi celui mic tot ce are nevoie. Nu putem lua copiii cu noi la locul de muncă.
Povesteşte Cristian P., 33 ani, Craiova
 
Şi ce se întâmplă dacă nu ai cu cine să-l laşi? Fetiţa mea are abia patru luni şi jumătate şi singura posibilitate ar fi să o duc la creşă. Nu am cu cine să o las şi nici nu-mi permit să lipsesc prea mult de la serviciu. Eu înţeleg perfect că este important ca părinţii să petreacă cât mai mult timp alături de cei mici, însă momentan, din păcate, pot face acest lucru doar după programul de muncă şi în weekend-uri.
A relatat Irina M., 27 ani, Craiova

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urmă cu două luni, o propunerea legislativă, care avea ca iniţiatori un grup numeros de parlamentari PNL, PDL şi PSD, prevedea iniţial ca nicio creşă să nu mai funcţioneze cu program de lucru săptămânal. Iniţiatorii arătau, în expunerea de motive la proiectul de act normativ, că este esenţial ca ambii părinţi să participe la creşterea şi educarea copiilor lor, să petreacă timp cu ei, pentru a le asigura confortul emoţional şi stabilitatea de care au nevoie în dezvoltarea lor.
Aceştia mai menţionau că este important ca părinţii să înţeleagă impactul emoţional negativ pe care îl are separarea, chiar şi pentru câteva zile, de copiii lor în vârstă de până la trei ani. Semnatarii proiectului adăugau că unii dintre părinţi ignoră aceste aspecte şi decid să îşi ducă copiii la creşe săptămânale, uneori din comoditate sau lipsa responsabilităţii şi că în 17 judeţe ale României, printre care şi Doljul, mai există creşe săptămânale în care copiii sunt lăsaţi de luni până vineri, unii nefiind vizitaţi deloc de părinţi în acest interval.

Aceasta constituie o formă de abandon mascat al copilului, care împiedică dezvoltarea lui armonioasă din punct de vedere afectiv, realizarea legăturilor emoţionale dintre copil, părinţi şi ceilalţi membri ai familiei, fapt care determină necesitatea desfiinţării acestora, pentru a responsabiliza familiile de a se implica activ în îngrijirea şi creşterea copiilor lor.
Susţineau, de asemenea, iniţiatorii

Potrivit proiectului, aşa cum a fost el modificat prin amendamente propuse de Comisia pentru învăţământ şi Comisia pentru administraţie, creşele asigură servicii de îngrijire, supraveghere şi educaţie a copiilor “de vârstă antepreşecolară”. Senatul a adoptat acest proiect în calitate de Cameră decizională.

Controale la creşele din Gorj

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat o serie de controale la toate creşele şi cantinele şcolare din judeţ, fiind verificate condiţiile igienico-sanitare, modul de aprovizionare, precum şi respectarea raţiei fiecărui copil.
Potrivit directorului DSVSA Gorj, Ion Iliuţă, astfel de verificări sunt făcute încă de acum patru ani, rezultatele relevând o serie de anomalii la numărul de calorii primit de copii înscrii la creşe.

În această perioadă efecuăm controale în toate creşele şi cantinele şcolare care funcţionează în judeţul Gorj. Monitorizăm starea igienico-sanitară a spaţiilor, a aparaturii tehnologice, modul cum se aprovizionează, dar şi cum se depozitează. De asemenea, verificăm dacă alimentele care intră în raţia fiecărui copil respectă ordinul Ministerului Sănătăţii vizavi de numărul de calorii. Noi facem aceste verificări de patru ani şi se pare că au dat rezultate pentru că am constatat o serie de anomalii la copiii de creşe, numărul de calorii alocat fiind ca la un copil de liceu şi invers. Lucrurile s-au înbunătăţit şi nu am mai avut probleme după dispunerea măsurilor.
A declarat Ion Iliuţă, director DSVSA Gorj

Share This Article