Rusia a invadat Ucraina

Redactia
4 Min Read

Preşedintele Petro Poroshenko şi-a anulat vizita în Turcia, unde trebuia să participe la depunerea jurământului în funcţia de preşedinte a lui Recep Tayyip Erdogan.

Am luat decizia de a anula vizita de lucru din Turcia în urma deteriorării rapide a situaţiei în regiunea Donetsk, în special în Amvrosiivka şi Starobesheve, având în vedere că soldaţii ruşi au fost aduşi în Ucraina.
Poroshenko, într-o declaraţie publicată pe site-ul preşedinţiei

Ambasadorul ucrainean la UE, Constantin Eliseeiev a afirmat ieri că Ucraina are nevoie de un “ajutor militar de anvergură”.
Lituania a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema “invaziei” ruseşti în Ucraina.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dalia Grybauskaite, preşedintele Lituaniei pe Twitter:
Lituania condamnă invazia militară a Rusiei în Ucraina. Este o ameninţare a păcii şi securităţii internaţionale.

ONU s-a reunit de urgenţă aseară la ora 19 (ora României). Până la închiderea ediţiei nu au fost comunicate deciziile luate. Potrivit Reuters, Consiliul de securitate naţională şi de apărare a Ucrainei a anunţat într-o postare pe Twitter că oraşul de frontieră Novoazovsk şi alte părţi din sud-estul Ucrainei s-ar afla sub controlul forţelor ruse şi “o contraofensivă a trupelor ruse şi a miliţiilor separatiste continuă în sud-estul Ucrainei”, anticipând că următoarele localităţi vizate de această contraofensivă vor fi Ilovaisk şi Şaktarsk, situate la est de Doneţk, scrie AGERPRES.

NATO vede din satelit că Rusia a invadat Ucraina

Potrivit BBC, NATO spune ca are imagini din satelit care arată forţele ruse de pe teritoriul ucrainean.

Am evaluat mai bine de 1.000 de militari ruşi care se află în prezent în interiorul Ucrainei (…) sprijinind separatiştii şi luptând alături de ei.
Au spus oficialii NATO

Anterior, arată AGERPRES, chiar  “premierul” autoproclamatei “Republici Populare Doneţk”, Aleksandr Zaharcenko, a recunoscut că insurgenţii sunt sprijiniţi de circa 3.000 de combatanţi ruşi, militari activi sau în rezervă.
El a precizat că acum obiectivul insurgenţilor este cucerirea oraşului-port Mariupol, pe coasta Mării Azov.

Oficialii din Suedia, Polonia, Italia, dar şi Marea Britanie şi-au exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea conflictului şi l-au catalogat drept cea mai serioasă criză de securitate din ultimele decenii.
Rusia neagă acuzaţiile, unii oficiali susţinând că Ucraina încearcă, de fapt, să se scuze pentru că nu face faţă unor rebeli.
Preşedinta comitetului mamelor soldaţilor, Valentina Melnikova, afirmă exact contrariul. Aceasta a declarat pentru un ziar rus că 250 de militari de la diviza de comando Ryazan au fost obligaţi să semneze contracte cu scopul de a fi trimişi în Ucraina săptămâna viitoare, arată BBC.

Şedinţă de urgenţă la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu i-a convocat pe consilierii săi, dar şi pe şeful Statului Major al Armatei şi pe şefii serviciilor secrete într-o şedinţă de urgenţă la Cotroceni pe tema situaţiei din Ucraina.
Şeful statului a discutat, ieri, la Cotroceni despre situaţia din estul Ucrainei şi cu Catherine Ashton, Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a vorbit, totodată, şi despre faptul că Uniunea Europeană trebuie să sprijine în modul cel mai ferm soluţionarea crizei de securitate prin restabilirea controlului autorităţilor legitime ucrainene în regiunile ocupate de grupurile înarmate ilegale.
Se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale

Share This Article