Noul cartier de locuinţe, motiv de ceartă între consilierii locali

Redactia
11 Min Read

Craiova va avea un nou cartier de locuinţe, după mai bine de 25 de ani de când nu s-au mai făcut astfel de construcţii. Consilierii municipali ai Craiovei s-au întrunit ieri în şedinţa ordinară, iar primul proiect aflat pe ordinea de zi a fost  ”Hotărâre privind aprobarea Memorandumului de Înţelegere între municipiul Craiova, China Development Bank Corporation şi Shandong Ningjian Co Ltd“. Concret, chinezii care vor construi un nou cartier de locuinţe pe strada Caracal, o vor face printr-un împrumut obţinut de la Banca de Dezvoltare Chineză. Astfel, municipalitatea craioveană trebuie să semneze o înţelegere şi cu instituţia bancară.

Potrivit documentului, părţile trebuie să păstreze confidenţialitatea şi să nu divulge documente, date şi informaţii şi nu se va face nicio declaraţie în mass-media fără acordul prealabil scris al tuturor părţilor implicate.

Societatea Shandong Ningjian Ltd. este un grup de mari intreprinderi din domeniul construcţiilor din Jingbei, R.P. China. În ianuarie 2014, Departamentul de Comerţ al Provinciei Shandong a aprobat constituirea de către Ningjian Group a unei societăţi comerciale în România, denumită Shandong Ningjian Construction Group Investment România S.R.L. Urmare a procedurilor prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.54/2006, modificată, privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică, Consiliul Local al Municipiului Craiova a aprobat prin Hotărârea nr.205/2014 contractul de concesiune încheiat între Municipiul Craiova şi Shandong Ningjian Construction Group Investment România S.R.L. având ca obiect terenul care aparţine domeniului public al municipiului Craiova, în suprafaţă de 67511 mp., situat în str. Caracal, nr.132, în vederea realizării obiectivului „construire de locuinţe colective cu regim mare de înălţime destinate cumpărării”. Valoarea investiţiei pe care societatea s-a obligat să o realizeze provine dintr-un împrumut strategic aprobat de Banca de Dezvoltare Chineză. Prin Memorandumul de Înţelegere, anexat la prezentul raport, părţile reprezentate de Banca de Dezvoltare Chineză şi Societatea Shandong Ningjian Ltd., pe de o parte şi municipiul Craiova, pe de altă parte, convin să respecte clauzele de confidenţialitate ale contractului de împrumut dintre bancă şi societate.
Se arată în proiectul de Hotărâre aflat pe ordinea de zi a CLM Craiova

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dan Cherciu: «Nu înţeleg de ce trebuie păstrată confidenţialitatea»

Consilierii locali PDL, Dan Cherciu şi Marian Vasile au votat împotriva proiectului de hotărâre, argumentându-şi alegerea pe motiv că respectivul contract este confidenţial. Totodată, Cherciu a mai spus că nu este de acord ca acest contract să îşi păstreze o clauză şi după încetarea lui.

Modificările aduse la câteva aliniate din memorandum, recunosc că îmbunătăţesc forma care ne-a fost transmisă iniţial, dar în opinia mea nu rezolvă fondul. Eu mi-am exprimat nedumerirea legată de oportunitatea încheierii unui astfel de memorandum, care se referă la confidenţialitatea tuturor datelor legate de acest contract. Ştiu că PSD-ul are deja o practică în acest sens, n-aş vrea ca ceea ce s-a întâmplat la nivel naţional să se repete şi la nivel local. Ştiu că obiectul contractului cu această firmă chinezească era concesiunea unui teren. Nu înţeleg de ce trebuie păstrată confidenţialitatea. Între bancă şi primărie sunt clar specificate: adresă, persoana care reprezintă, partea terţă Shandong nu are nimic trecut acolo. Mă surprinde că la datele de contact, firma respectivă are o adresă de mail considerată dubioasă. Toate aceste semnale mi-au ridicat semne de suspiciune. Nu acuz, dar am adresat o rugăminte să se ia nişte măsuri suplimentare de identificare a acestei firme. În documentaţie se spune că firma respectivă are o linie de credit de 500 milioane yuani pentru construcţia de locuinţe. În documentaţie sunt vreo patru, cinci nume de bănci chinezeşti. Vreau să se ia măsuri suplimentare, prin care să ni se certifice că încheiem un contract cu o entitate serioasă. Votez împotriva unui act care ne obligă la confidenţialitate. Ar fi primul contract care îşi păstrează o clauză după încetarea lui, şi nu pentru o perioadă determinată, ci pentru totdeauna.
A declarat Dan Cherciu, consilier local PDL

Mihail Genoiu: «Contractul încheiat nu va mai exista niciodată pe teritoriul României şi necesită confidenţialitatea şi după încetare»

Confidenţialitatea are în vedere relaţia contractuală dintre bancă şi titularul care primeşte împrumutul. Astfel, anumite date pot fi solicitate numai în baza unui ordin judecătoresc.

Viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu a încercat să clarifice situaţia:
Memorandumul se referă la intenţia celor implicaţi în acest proiect, de a-i da importanţa cuvenită. Importanţa acestei concesiuni a plecat de la necesitatea de a construi locuinţe ieftine pentru locuitorii Craiovei. La baza intenţiei a existat un studiu de oportunitate. Aceste memorandumuri sunt avangarda unor acorduri guvernamentale, politice, care după aceea dau naştere unor investiţii mult mai mari. Are un caracter politic. Confidenţialitatea se referă strict la memorandum, la relaţia cu banca, la contractul pe care îl va avea firma din China cu banca şi nu la contractul şi derularea contractului pe care îl avem noi cu firma din China. Toatea clauzele sunt în contractul comercial. Faptul că această corespondenţă cu firma din China s-a purtat pe o adresă de mail personală este din cauză că această persoană este un reprezentant al ministrului de externe al Republicii China, care a fost repatizat să se ocupe de  proiect. În caietul de sarcini premergător contractului, firmele participante au avut obligativitatea de a pune o scrisoare confort. Înainte de acordarea acestei scrisori de confort se face analiza de credite. Acest contract încheiat cu firma chineză nu va mai exista niciodată pe teritoriul României şi din acest motiv necesită confidenţialitatea şi după încetarea contractului. Toate datele de contact se află în documentele care au stat la baza licitaţiei.
A precizat Mihail Genoiu, viceprimarul Craiovei

Dan Daşoveanu: «Pentru chinezi, acest memorandum presupune o intenţie foarte clară şi evidentă de a desfăşura proiectul»

Cultura chinezilor este total diferită faţă de a noastră. În acest moment firma constructoare este la Craiova şi are discuţii, săptămânal, cu contractanţii şi cu furnizorii de echipamente. Problema a apărut în momentul în care datorită numărului foarte mare de investiţii, a intrat în acţiune Banca de Dezvoltare Chineză. Banca de Dezvoltare a cerut să se semneze acest memorandum, care juridic nu reprezintă absolut nimic. Pentru ei înseamnă seriozitate, o intenţie foarte clară şi evidentă de a se desfăşura acest proiect. Ei oferă nişte condiţii financiare deosebite, pe care nu o să le mai repete la celelalte contracte. E bine să mergem înainte cu acest proiect, pentru că este pozitiv pentru municipiul Craiova.
A precizat Dan Daşoveanu, consiler local PDL

Olguţa Vasilescu: «Rezolvăm, în primul rând, o problemă a tinerilor craioveni»

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu a ţinut să mulţumească tuturor consilierilor locali care au votat pentru acest proiect.

Le mulţumesc tuturor consilierilor locali care au votat acest proiect. Este primul cartier care se construieşte în Craiova după Revoluţie, la un preţ care nu există în România ca şi preţ de vânzare-400 euro mp. Ştiu că am deranjat foarte mulţi constructori care vindeau cu 1500 euro mp în Craiova şi care acum vor avea această concurenţă. Cred că rezolvăm o problemă socială, în primul rând, a tinerilor craioveni, care nu-şi permit preţul de 1500 euro mp. Rezolvăm şi o problemă economică a oraşului, pentru că 80% dintre cei care vor lucra pe aceste şantiere vor fi din Craiova, cu firme de construcţie din Craiova. Materialele toate vor fi luate de la fabricile din Craiova. Deja au fost semnate parteneriate. Au fost respectate absolut toate etapele legale. Dacă această firmă nu-şi va respecta contractul, cei 200.000 euro vor rămâne în contul municipalităţii, iar terenul se va întoarce în patrimoniul municipalităţii. Noi nu vom pierde absolut nimic, dar sunt absolut convinsă că acest contract va fi dus la capăt. Cele 1850 locuinţe care vor fi scoase la vânzare vor face fericite foarte multe familii.
A declarat Olguţa Vasilescu, edilul urbei

Pe 27 mai, municipalitatea craioveană a semnat contractul de concesiune a terenului situat pe strada Caracal, acolo unde chinezii vor construi un nou cartier. Tot atunci, reprezentanţii Primăriei Craiova anunţau că proiectarea blocurilor se va face în urma solicitărilor transmise de craioveni. La încheierea precontractului de vânzare-cumpărare, viitorul beneficiar al locuinţei va trebui să plătească un avans de 3.000 de euro.

Diferenţa din preţul locuinţei va fi plătită după construcţie, mai exact la predare. Chinezii vor construi şase tipuri de locuinţe: 2 tipuri de garsoniere tip studio, 2 tipuri de apartamente cu 2 camere şi 2 tipuri de apartamente cu trei camere. Cel mai mic preţ este de 21.500 euro cu TVA, pentru o garsonieră.

Cea mai scumpă locuinţă este un apartament cu 3 camere în suprafaţă de 75 mp-45 mii euro. Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a anunţat că, în cazul în care solicitările vor depăşi numărul de locuinţe, municipalitatea are la dispoziţie un alt teren, pe Dimitrie Gerota, ce ar urma să fie scos la concesiune pentru construirea unui nou cartier.
Cartierul chinezesc va fi construit pe un teren de 67.511 mp, va avea aproximativ 1.800 garsoniere şi apartamente. De asemenea, cartierul va avea grădiniţă, magazine, farmacie, cabinete medicale, sală de fitness, dar şi piscină. Concesiunea terenului a fost aprobată pentru o perioadă de 49 de ani.

Share This Article