Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îi solicită procurorului general al României să verifice patru dosare ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, existând posibilitatea “să se fi greşit”, ori să se fi încălcat “anumite norme de procedură”.
Trei dintre aceste dosare vizează infracţiuni de spălarea banilor, iar unul de corupţie.
Secţia, însuşindu-şi în unanimitate raportul Inspecţiei Judiciare, a solicitat procurorului general ca, în raport de competenţele pe care le are potrivit legii, să verifice câteva cauze unde am apreciat că există posibilitatea ca într-un fel sau altul să se fi greşit, sau într-un fel sau altul să se fi încălcat anumite norme de procedură de către procurorii care au dispus soluţiile respective.
A declarat vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu
Muscalu a dat şi două exemple în acest sens.
Într-un caz al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, soluţia, ca urmare a unei sesizări a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, a fost de neîncepere a urmăririi penale, motivându-se faptul că într-un alt dosar al Biroului Teriotorial Olt al DIICOT se dispusese tot ca urmare a unei sesizări a ONPCSB aceeaşi soluţie, motivându-se deci că există identitate de obiect de cauză. Din analiza datelor Inspecţiei şi din ceea ce am analizat şi noi era vorba de alte societăţi comerciale, era vorba de alte conturi, şi atunci noi am apreciat că procurorul nu s-a aplecat suficient să analizeze tranzacţiile respective şi să dispună o soluţie legală şi temeinică indiferent care a fost aceea. Într-o altă situaţie, într-un dosar al Biroului Teritorial Olt al DIICOT, am apreciat că ar fi necesar ca procurorul general să reanalizeze acea soluţie întrucât există posibilitatea ca neînceperea urmăririi penale dispusă în cauză de către procuror să nu fi avut în vedere toate actele de verificare care ar fi trebuit să fie realizate în cursul urmăririi penale.
Gheorghe Muscalu, vicepreşedinte CSM
Potrivit Mediafax, într-unul dintre cele trei cazuri, respectiv cel privind infracţiuni de corupţie, este vorba despre modul în care Bercea Mondial a obţinut permisul de conducere, la începutul anilor ’90, în condiţiile în care nu ştie să scrie şi să citească, arată Mediafax.
Judecătorul Horaţiu Dumbravă a cerut, pe 9 iulie în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la faptul că la parchetele din judeţul Olt s-au dat o sută de soluţii de neîncepre a urmăririi penale pe numele lui Sandu Anghel.
O săptămână mai târziu, secţia de procurori a CSM a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la soluţiile date în dosarele lui Bercea, începând din anul 2006.
Pe 23 iulie, procurorul general al României a dispus efectuarea controlului. Plenul CSM şi-a însuşit raportul Inspecţiei Judiciare şi potrivit lui Muscalu, în cea mai mare parte procurorii au respectat normele de procedură.
Noi am identificat un număr de cauze şi am cerut verificarea dosarelor la Direcţia Naţională Anticorupţie – serviciul Teritorial Craiova, DIICOT-Craiova şi Biroul Teriotoral Olt, şi de asemenea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, unităţile care au avut în lucru cauze relevante vizând infracţionaltatea economico-financiară, infracţionalitate gravă sau alte tipuri de infracţiuni care puteau să ducă într-un fel sau altul la interpretări de genul celor care au apărut în presă, în sensul că în investigarea cauzelor respectivul a fost favorizat. Raportul Inspecţiei Judiciare este destul de clar. Scoate în evidenţă faptul că în cea mai mare parte procurorii au respectat normele de procedură. Termenele de soluţionare a cauzelor, în cea mai mare parte, au fost respectate chiar în anumite situaţii când au fost avute în vedere cauze declanşate ca urmare a unor plângeri directe, dosarele au fost soluţionate la o lună, două luni de la momentul sesizării. De regulă dosarele au fost soluţionate până la un an de la momentul sesizării. Au fost şi situaţii în care, datorită complexităţii cauzelor respective într-un termen de trei ani de zile.
Gheorghe Muscalu