Risc de îmbolnăvire pentru consumatori. Comercianţii au lăsat produse expirate la vânzare. Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi cei de la Direcţia de Sănătate Publică Dolj au constatat mai multe nereguli la comercianţii din judeţ. Zeci de tone de carne au fost confiscate şi distruse.
În perioada sezonului estival există un risc crescut privind apariţia toxiinfecţiilor alimentare, prin consumul de produse alimentare de origine animală şi nonanimală, ca urmare a condiţiilor de procedură, prelucrare, depozitare, transport şi valorificare a acestora.
În scopul diminuării până la eliminare a riscului de apariţie a unor toxiinfecţii alimentare, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj a efectuat acţiuni de control în majoritatea magazinelor alimentare, a restaurantelor, fast-food-uri, cantine, pensiuni turistice, precum şi alte unităţi de alimentaţie publică.
Obiectivele urmărite au fost: existenţa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, starea de întreţinere şi igienă a obiectivului, a echipamentelor şi ustensilelor de lucru, care sunt folosite pentru prepararea şi servirea alimentelor.
Totodată, s-a urmărit asigurarea sursei de apă potabilă, necesară pentru prepararea alimentelor, cât şi pentru menţinerea stării de igienă, precum şi respectarea condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului şi existenţa spălătoarelor de mâini dotate corespunzător.
Mai mult de atât, inspectorii autoritzaţi au urmărit existenţa programului de autocontrol şi cea a programului de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, dar şi originea şi eligibilitatea produselor alimentare.
Peste 1.200 acţiuni de control efectuate de DSVSA Dolj
Potrivit DSVSA Dolj, au fost efectuate, în perioada 1 iunie-25 august, 65 acţiuni de control în unităţile de procesare şi în abatoare, fără a exista vreo sancţiune în acest sens. În carmangerii şi măcelării au fost efectuate 108 acţiuni de control, fiind acordate două amenzi, în valoare de 4.000 lei. Nici patronii de baruri nu au scăpat de verificări. 119 localuri au fost verificate, aplicându-se 11 amenzi în valoare de 20.600 lei şi trei avertismente. În supermarketuri şi hipermarketuri au fost efectuate 62 de controale, aplicându-se o singură amendă în valoare de 5.000 lei.
Nereguli s-au înregistrat şi la patiserii şi cofetării, în urma celor 49 de contorale fiind aplicate o amendă în valoare de 2.000 lei, dar şi un avertisment. Cele mai multe controale au fost înregistrate la magazinele alimentare, în număr de 281, fiind aplicate 8 amenzi, în valoare de 19.000 lei şi trei avertismente. Cabinetele şi farmaciile veterinare au avut parte de 113 acţiuni de control, în urma cărora a fost aplicată o singură amendă în valoare de 1.000 lei. În târguri şi pieţele agroalimentare s-au efectuat 68 verificări, fără a se acorda amenzi, doar două avertismente.
Numărul total de controale efectuate de DSVSA Dolj a ajuns la 1.266, fiind acordate 31 amenzi în valoare de 65.200 lei şi nouă avertismente.
Au fost confiscate şi distruse aproximativ 59 tone de carne şi produse din carne, 10.2 mii hectolitri de lapte, peste 2.100 ouă şi 13.4 tone totalizând alte produse.
Acţiuni de control, efectuate de DSP Dolj, în urma inundaţiilor
Acţiuni de control au fost efectuate şi de către DSP Dolj. În intervalul 01-07.08.2014, ca urmare a inundaţiilor din judeţul Dolj, inspectorii sanitari din cadrul Comp. I.C.F.R.M.V.M. au prelevat probe de apă din reţelele de apă ale sistemelor centralizate din comunele Murgaşi, Mischii, Gherceşti constatându-se neconformităţi din punct de vedere chimic şi bacteriologic.
Având în vedere riscul evident pentru sănătatea publică reprezentat de distribuirea în reţeaua publică a apei care nu corespunde condiţiilor de potabilitate au fost luate măsuri: a fost suspendată temporar activitatea celor trei sisteme centralizate de alimentare cu apă (începând cu data de 07.08.2014) până la remedierea deficienţelor constatate şi s-au aplicat trei sancţiuni: două amenzi în valoare de 4.000 lei pentru staţiile de apă aparţinând de comunele Murgaşi şi Mischii şi un avertisment pentru staţia de apă aparţinând de comuna Gherceşti.
De asemenea, s-a recomandat producătorilor de apă din comunele menţionate să asigure populaţiei cantitatea minimă de apă necesară pe zi pentru un locuitor, de 50l/zi, pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei. Colectivul medico-sanitar din cadrul Comp. E.F.R.M.V.M. a desfăşurat acţiuni de evaluare şi a impus şi aplicat măsuri de prevenţie în localităţile afectate de inundaţii. Acţiunile au constat în: dezinfecţia şi controlul postdezinfecţie prin laborator a fântânilor publice, dezinfecţia caselor, curţilor şi a grupurilor sanitare (latrine) cu substanţe clorigene; s-au distribuit substanţe clorigene familiilor afectate de inundaţii, în vederea dezinfecţiei veselei şi fântânilor; s-a informat populaţia şi autorităţile de riscurile la care se expun prin neaplicarea normelor de igienă individuală şi consumul de apă contaminată; s-a recomandat autorităţilor distribuirea către populaţie de apă potabilă pentru asigurarea necesarului minim de 5 litri.
Pentru dezinfecţia fântânilor au mai fost repartizate medicilor de familie din localităţile afectate de inundaţii, cantităţi de dezinfectant CLOROM, prin laboratorul DSP Dolj. S-au comunicat primăriilor din localităţile respective rezultatele analizelor probelor de apă recoltate după dezinfecţie, faptul că va trebui ca acestea să anunţe populaţia prin afişe sau plăcuţe avertizoare, amplasate la loc vizibil, că apa nu este bună pentru băut şi că va trebui să distribuie apă potabilă populaţiei.
Primăriile vor goli apa din fântânile respective, urmată de sleirea lor. Direcţia de Sănătate Publică va proceda la dezinfecţia fântânilor utilizând o cantitate mai mare de substanţe clorigene. După efectuarea acestor operaţiuni, primăriile vor goli fântânile şi vor anunţa D.S.P. Dolj, în vederea repetării investigaţiilor de laborator.
Verificări şi la ştrandurile din Craiova
Mai mult, în perioada 12.06. – 22.08.2014 s-au verificat ştrandurile şi piscinele din Craiova. În cele 12 controale şi opt recontroale s-au verificat condiţiile igienico-sanitare şi calitatea apei de îmbăiere, s-au prelevat probe de apă de îmbăiere pentru examen de laborator fizico-chimic şi bacteriologic. Au fost înregistrate două neconformităţi, aplicându-se două sancţiuni. De asemenea, au fost soluţionate 33 sesizări ale cetăţenilor şi s-au aplicat şase amenzi în valoare de 9000 lei.
Totodată, au fost efectuate controale precum verificarea respectării prevederilor legale privind funcţionarea unităţilor de alimentaţie publică (restaurante, baruri, terase de alimentaţie publică sau grădini de vară, catering, fast-food, pizzerii) din municipiul Craiova şi oraşele aferente judeţului Dolj, inclusiv zonele de agrement.
S-au efectuat 36 controale. S-a emis o suspendare de activitate pentru neasigurarea condiţiilor de funcţionare, precum şi verificarea respectării prevederilor legale de funcţionare a unităţilor de desfacere a produselor alimentare în unităţile existente pe raza municipiului Craiova şi a judeţului Dolj, inclusiv a celor amenajate cu caracter provizoriu, cu ocazia evenimentelor festive, organizate pe perioada sezonului estival. S-au efectuat 20 controale şi a fost emisă o suspendare de activitate pentru nerespectarea normelor sanitare în vigoare.
Evaluarea disconfortului acustic în zonele protejate sanitar
Au fost monitorizate 16 unităţi (disco-bar, cafe-bar, discoteci, terase, unităţi de alimentaţie publică organizatoare de evenimente festive) constatându-se depăşiri ale nivelului de zgomot peste limitele admise impuse. Au fost sancţionate un număr de şase unităţi. Se vor controla, prin sondaj, unităţile cu impact asupra zonelor protejate sanitar în funcţie de graficul oficial de organizare a evenimentelor specifice. Totodată, se vor verifica datele şi măsurile corective stabilite prin planurile de conformare.
În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, de ieri, inscpectorul şcolar general al ISJ Dolj, Georgică Bercea a prezentat un raport privind situaţia examenelor naţionale din anul şcolar 2013-2014.