Greenpeace şi Bankwatch România au obţinut în instanţă anularea Acordului de mediu pentru „Scoaterea definitivă din fondul forestier a suprafeţei de 66,5 ha din care terenuri forestiere 58,9586 ha amplasate în Ocolul Silvic Târgu Jiu, UP I Strâmba, pentru continuarea lucrărilor de extragere a lignitului în cadrul perimetrului de exploatare Tismana I – Exploatarea Minieră Rovinari”.
Potrivit Greenpeace, ca ordin de mărime, cele 59 de hectare împădurite reprezintă aproximativ suprafaţa însumată a 118 terenuri de fotbal.
Defrişarea unei suprafeţe atât de mari este o lovitură grea pentru mediul natural. Când însă acest lucru are ca scop extinderea unei cariere de cărbune, prejudiciul este nebănuit de mare. Vorbim de cărbune, combustibilul cel mai dăunător pentru sănătate, care cauzează anual mii de decese premature: conform statisticilor, în România anului 2010, folosirea cărbunelui în termocentrale a făcut mai multe victime decât accidentele de circulaţie. Şi mai grav, cărbunele este resursa cu impactul cel mai puternic asupra climei, iar aşa cum vedem tot mai des şi tot mai aproape de noi, schimbările climatice aduc fenomene meteorologice devastatoare.
Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace
Decizia tribunalului este un nou prilej de a cere guvernului să ofere României un viitor energetic curat, în care resursele periculoase pentru sănătate, mediu şi climă, precum cărbunele, nu îşi mai au locul. Subliniem, de asemenea, urgenţa acestor măsuri, precum şi importanţa susţinerii de către ţara noastră a unor obiective climatice ambiţioase pentru viitorul acord global.
I. Cepraga
Preşedintele Asociaţiei Bankwatch România spune că CEO trebuie să respecte legea.
Complexul Energetic Oltenia are dificultăţi în funcţionare în condiţiile scăderii consumului de energie electrică şi a dezvoltării surselor regenerabile de energie în România. Astfel, extinderea carierelor de lignit şi distrugerile asociate acestora trebuie să fie analizate raţional şi în orice caz proiectele trebuie să respecte legislaţia de protecţie a mediului în vigoare.
Ionuţ Apostol,preşedinte al Asociaţiei Bankwatch România
Complexul Energetic Oltenia şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instanţei în termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Până la acest moment, decizia instanţei nu a fost comunicată formal părţilor