Toamna se numără borcanele de zacuscă

Redactia
7 Min Read

Puţin mai este din sezonul de vară, iar gospodinele se pregătesc pentru anotimpul rece. Deja nu mai au timp de odihnă pentru că umplu cămările pentru iarnă, cu murături.
Toamna se numără bobocii, spune o vorbă din bătrâni. În cazul românilor, toamna se numără şi borcanele de zacuscă, vinete, ardei copţi şi murături.

S-a dat start la pregătirile pentru iarnă. Vinetele ţinute în congelator sau zacusca pusă la borcan sunt prima grijă a oltenilor. Pe lângă tradiţionalele gogonele, castraveţi muraţi sau varză acră, femeile pregătesc tot felul de reţete ingenioase, printre care se numără şi zacusca. Gogoşarul murat şi conopida nu lipsesc din cămăra niciunei oltence, fiind preparate cu sfinţenie, în fiecare an, după reţete bine alese. Toate vor fi aranjate în borcane şi puse la murat pentru a face deliciul meselor din sezonul rece.

Tarabele din pieţe sunt pline de legume, iar oamenii au început deja aprovizionarea pentru iarnă, fiecare după buget. Reţetele sunt de obicei destul de simple. Este nevoie de sare şi oţet pentru conservare, borcane pentru depozitare şi nu în ultimul rând verdeţuri, condimente sau fructe pentru aromă. Bineînţeles nu trebuie să uităm legumele.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Preţurile legumelor nu s-au schimbat cu mult faţă de anul trecut, o spun producătorii, ale căror recolte nu au fost tocmai cele dorite. Roşiile, unele dintre cele mai căutate legume ale verii, sunt mai scumpe decât anul trecut. Asta, pentru că recolta nu a fost una tocmai bogată.
Un kilogram de roşii porneşte de la 2 lei, dar poate ajunge şi la 3 sau 3,5 lei. În ceea ce priveşte castraveţii, gogoşarii sau vinetele, preţurile sunt mai mici. De pildă, în Piaţa Centrală din Craiova un kilogram de astfel de legume porneşte de la 1 leu. În pieţele mai mici însă, de cartier, preţurile se pot chiar şi dubla. Cu toate acestea, comercianţii se plâng de faptul că vânzările nu mai merg aşa bine, ca în anii trecuţi, iar gospodinele nu mai acordă atât de mult timp preparatelor în casă.

Vânzările merg foarte prost. De multe ori trebuie să aruncăm fructele şi legumele, pentru că se strică şi nu le mai cumpără nimeni. Noi mai lăsăm din preţ, mai ales dacă clientul cumpără în cantităţi mai mari, dar nici gratis nu le putem da. Am muncit tot anul să iasă această producţie, am investit mulţi bani şi nu ne alegem cu nimic. Sper să se mai schimbe din această situaţie.
A spus un comerciant din Craiova, din Piaţa Veche

Vânzările merg mai bine în Piaţa Centrală

În schimb, comercianţii din Piaţa Centrală se pot lăuda cu vânzări destul de bune. Craiovenii preferă pieţele mari, de unde au ce alege, decât pieţele de cartier. Acesta ar fi argumentul producătorilor din Piaţa Centrală, nu neapărat că oamenii nu-şi permit să se aprovizioneze pentru iarnă. Ce-i drept, şi preţurile mai mici îi îndeamnă pe olteni să aleagă Piaţa Centrală, în defavoarea pieţelor de cartier.

Noi nu ne lăcomim la preţuri. Facem în aşa fel încât să-şi poată permite orice buzunar să cumpere de la noi. Este adevărat că am investit destul de mulţi bani, iar roşiile nu prea s-au făcut anul acesta. Nu rezolvăm nimic dacă umflăm preţurile, legumele şi fructele se strică şi tot noi suntem în dezavantaj. Aşa, şi noi, şi clientul avem de câştigat şi suntem mulţumiţi cu toţii.
A spus un comerciant din Piaţa Centrală

«Trebuie să ştii de unde să-ţi faci aprovizionarea»

Adevăratele gospodine testează piaţa şi abia apoi fac cumpărăturile. Înarmate cu sacoşe şi cărucioare, gospodinele din Craiova au luat cu asalt Piaţa Centrală, pentru a-şi cumpăra legume şi fructe necesare pentru prepararea conservelor pentru iarnă.

De la bunicuţe pricepute şi până la tinere dornice să îşi arate talentele de gospodine, toată lumea studiază preţurile, cântăresc din ochi legumele pentru a şti exact ce şi cât trebuie pentru a-şi umple cămara, măcar pe jumătate.
Doamna Ileana adoră să prepare conserve pentru sezonul rece. Femeia spune că bucătăria o relaxează, iar preparatul salatelor de iarnă, a dulceţurilor şi a castraveţilor muraţi este o adevărată artă, ”nu oricine se pricepe şi îţi trebuie experienţă şi reţete spectaculoase“.

Legumele şi fructele nu sunt mai scumpe decât în anii trecuţi, trebuie să ştii de unde să-ţi faci aprovizionarea. Eu, mai înainte de toate, testez pieţele şi abia apoi mă decid de unde să cumpăr. Niciodată nu o să cumpăr fructe şi legume din supermarketuri, pentru că fără a pune la socoteală preţurile uriaşe, nu sunt naturale, au injectate tot felul de substanţe. Cele de la ţăranii noştri sunt sănătoase şi gustoase.
Povesteşte femeia

Cine nu se pricepe la conserve, le poate cumpăra gata făcute

Pentru cei care nu au timp să prepare murăturile şi îşi permit să dea banii pe legume gata murate, ţăranii au, pe lângă legume proaspete, şi borcane pregătite cu murături delicioase.
Secretul, spun specialiştii în de-ale cămării este să se urmeze cu stricteţe reţeta, gospodina să nu sară vreun pas şi foarte important să respecte gramajele. Fiecare etapă este importantă şi decisivă în păstrarea, în condiţii optime, a murăturilor peste iarnă.

Cantităţi industriale erau achiziţionate şi de cei care vor să conserve legume pentru iarnă, în congelator.
Vinete şi ardei copţi sau tăiaţi felii pentru iarnă, toate trebuie pregătite din timp, astfel încât în anotimpul rece pregatirea bucatelor să nu te oblige să faci un drum la supermarket.

Fructele, accesbile pentru orice buzunar

Şi fructele, cele autohtone, sunt accesibile pentru orice buzunar. De exemplu, un kilogram de piersici costă 2 lei, în timp ce un kilogram de prune costă doar 1 leu.

Din câte îmi amintesc, fructele sunt mai ieftine faţă de anul trecut. Putem să cumpărăm de toate pentru a prepara compot şi dulceaţă.
A spus Maria M., Craiova

Share This Article