Locatarii unor blocuri din cartierul Lăpuş-Argeş pot respira uşuraţi. Până vinerea trecută stăteau cu frică în sân fiindcă ramurile copacilor ajunseseră atât de mari încât aproape că pătrundeau pe geamul apartamentelor. Locatarii au cerut toaletarea copacilor, mai exact crengile să fie tăiate pentru a se simţi în siguranţă în casele proprii. Situaţia a fost rezolvată cu ajutorul asociaţiei de proprietari care a chemat reprezentanţii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL).
În baza cererii locatarilor am depus o adresă la RAADPFL din 2.07.2014 unde s-a solicitat toaletarea unor pomi de la blocurile 68, 67 deoarece în spaţiul verde din spatele blocurilor există copaci ale căror ramuri lovesc în geamurile apartamentelor.
A declarat preşedintele asociaţiei nr. 11 din Lăpuş Argeş
Oamenii susţin că le era teamă şi de insectele dăunătoare şi şobolanii care îşi făcuseră cuib printre ramuri.
Copacii din faţa blocului ne afectează vizibilitatea şi siguranţa ferestrei de la sufragerie, din cauza vremii nefavorabile, când plouă şi bate vântul ne poate sparge geamul, vă rog să se taie crengile copacilor bătrâni, plini de tot felul de insecte şi rozătoare dăunătoare (şobolani).
Se arată într-o cerere semnată de Vasile C., locatar în blocul cu pricina
Sistem de canalizare blocat de rădăcinile copacilor
Şi problemele survenite din cauza arborilor bătrâni par că nu se opresc aici. Compania de Apă Oltenia a sesizat că sistemul de canalizare era blocat de rădăcinile copacilor. După mai multe încercări efectuate anul trecut pentru a rezolva situaţia s-a constatat că singura variantă rămânea tăierea pomilor. Astfel că, vineri după-amiază, pomii care încurcau canalizarea au fost doborâţi. Urmează ca ulterior să fie smulse din pământ şi rădăcinile copacilor respectivi.
Menţionăm că în spaţiul verde al blocului 72 există mai mulţi copaci ale căror rădăcini au pătruns în sistemul de canalizare exterioară, provocând refularea în subsolurile blocurilor, în termeni mai concreţi nu se mai scurgea apa din canal. Dacă se înfundă canalul, se duce apa la subsolul blocului, acolo răspundem noi asociaţiile, sunt părţi comune, cu asociaţia şi locatarii, dacă se înfundă canalul sau se face mizerie, trebuie să faceţi curat. Situaţia este cam de anul trecut, dar tot am desfundat, iar pomii mărindu-şi rădăcina au ştrangulat mai mult canalul, singura soluţie era să-i tăiem, fiindcă prin tăiere se usucă acele rădăcini şi când o să vină cu pompa de presiune rup rădăcinile care au pătruns şi nu mai pot să crească, gata s-a terminat. O să vină să facă curăţirea canalului cei de la Compania de Apă, o să fac o adresă iarăşi ca să vină oamenii să facă treaba în canal, ce au de curăţat, reparat.
A declarat preşedintele asociaţiei nr. 11 din Lăpuş Argeş