JOS CENZURA!

Redactia
7 Min Read

Nu de puţine ori cetăţenii Craiovei au reclamat incompetenţa angajaţilor primăriei, plătiţi din banii lor. Şi nu de puţine ori a fost reclamat excesul de zel al unor poliţişti locali, care au ajuns să pună după gratii un om, pe care tot ei l-au caftit.
Am în minte o amintire vie. Anul trecut, la Sala Polivalentă, unul dintre angajaţii de la Poliţia Locală striga după mine în timp ce voiam să ies din clădire: “Alo, alo, un’ te duci? Nu pe acolo, n-auzi!” Atâta educaţie şi bun simţ rar mi-a fost dat să văd.
Să nu mai vorbim de cei cu atribuţii în circulaţia rutieră, care, atunci când circulaţia este blocată sau se desfăşoară cu greutate şi grăbindu-se să ajungă la coadă la covrigi se folosesc de semnalele acustice pentru a forţa acceleraţia celorlalţi participanţi la trafic.
Ieri, pregătirea lor profesională şi interesul pentru siguranţa cetăţeanului care îi plăteşte au explodat.

Ediţie Specială a avut o acţiune de informare în municipiul Craiova. Reprezentanţii cotidianului au mers în centrul oraşului pentru a distribui, gratuit, trecătorilor ziarul Ediţie Specială.
Argaţii primăriei au sărit ca arşi. În faţa restaurantului Doljana, un angajat al Poliţiei Locale a luat la rost unul dintre reprezentanţii cotidianului Ediţie Specială.
Poliţistul, cu lecţia învăţată de la şefi, i-a transmis reprezentantului cotidianului că dacă vrea să împartă ziare, fie şi gratuit, trebuie să ia aviz de la Primărie.
Aşa cum era şi normal, întrucât nu ne lămurise de ce ne interzice să distribuim ziarul, i-am contactat, telefonic, superiorul.

Octavian Mateescu, şeful Poliţiei Locale, a afirmat că autorizaţia de la Primărie ne este necesară conform Hotărârii de Consiliu Local 319/2009, întrucât facem publicitate ziarului.
Pentru a ne informa corect, am recitit HCL cu pricina. Nici vorbă de aşa ceva.  Mateescu pare că nu ştie legile după care trebuie să îşi desfăşoare activitatea plătită din bani publici, ai noştri, ai tuturor.
Hotărârea nr. 319 este cea prin care s-a aprobat Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Singurele referiri la publicitate sunt în HCL 319/2009  la capitolul IV-Administrarea domeniului public, art.8 lit d. , care prevede că se sancţionează cu amendă “expunerea în scop exclusiv de reclamă publicitară sau spre vânzare pe domeniul public a unor vehicule, autovehicule, utilaje, instalaţii, aparatură sau mărfuri fără autorizările legale.“ Ori, n-a fost vorba de aşa ceva. Erau oameni cu ziare în mână. Nu maşinării, nu utilaje.

De asemenea, capitolul VIII- Publicitatea pe domeniul public, are următoarele prevederi:
Art.19. Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele juridice, agenţii economici şi cetăţenii au obligaţia să respecte normele privind activitatea de publicitate pe domeniul public
Art. 20.
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între:
– 500 – 1 000 lei – pentru persoane fizice
– 1 000 – 2 500 lei – pentru persoane juridice

a. Lipirea afişelor, posterelor sau anunţurilor publicitare în alte locuri decât cele autorizate;
b. Folosirea de afişe, postere sau pliante de publicitate în spaţiile publice aparţinând autorităţilor publice fără achitarea taxelor de publicitate;
c. Montarea de panouri publicitare sau banere fără autorizare;
d. Neîntreţinerea panourilor de afişaj sau de publicitate de către utilizatorii sau deţinătorii legali;
e. Neschimbarea materialelor de publicitate uzate sau deteriorate de către deţinătorii legali ai acestora;
f. Expunerea de materiale publicitare în cimitire, de către persoane fizice ori juridice;
g. Montarea benerelor sau a panourilor publicitare pe stâlpi la o înălţime care împiedică circulaţia sau vizibilitatea ori de dimensiuni ce pot periclita stabilitatea acestora şi implicit siguranţa traficului rutier şi pietonal;
h. Neafişarea la loc vizibil a panoului de identificare a unei investiţii (construcţii), în conformitate cu legislaţia în vigoare.
i. Lipirea, imprimarea de afişe, postere sau anunţuri cu conţinut erotic sau conotaţii sexuale explicite pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova.

Singurul punct de care s-ar putea lega este “folosirea de afişe, postere sau pliante de publicitate în spaţiile publice aparţinând autorităţilor publice fără achitarea taxelor de publicitate”.
Dar chiar şi aşa, noi nu aveam afişe, postere sau pliante. Iar în acest context, şi noi, la rândul nostru, am putea lua Primăria la rost în campaniile electorale, atunci când militanţii de partid împart flyere, afişe şi ziare electorale.
Chiar aşa, domnule Mateescu, în campania electorală aţi verificat dacă militanţii de partid aveau autorizaţii?
Îi cerem public domnului Octavian Mateescu, şef al Poliţiei Locale, să ne spună exact ce lege interzice informarea cetăţenilor prin oferirea unor ziare.

Am putea merge chiar dincolo de incompetenţa, sau hai să îi zicem slaba pregătire a angajaţilor de la Poliţia Locală şi să spunem că au avut ordin să fie cu ochii pe noi.
Nu ar fi pentru prima dată când mai marii urbei încercă să închidă gura presei.  Am observat cu toţii că guvernanţii naţionali dar şi cei locali, de aici din urbe, au dezvoltat o adevărată fobie faţă de presa liberă care îi critică, niciodată pe nedrept. Asta deşi atunci când au realizări notabile, presa liberă le prezintă ca atare. Ce mai contează articolele “de bine”, atunci când scrii şi despre, de exemplu, faptul că prin Primărie bate vântul?
Rămânem imparţiali şi obiectivi indiferent de ce partide, oameni se vor afla la putere, putere pe care le reamintim că o deţin temporar. Le reamintim, de asemenea, autorităţilor publice că îngrădirea libertăţii de exprimare încalcă prevederile Constituţiei României.

Extras din Constituţia României:

TITLUL II
Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale

CAPITOLUL II
Drepturile şi libertăţile fundamentale

ARTICOLUL 30

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisă.

(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.

(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.

(…)

Share This Article