Corpul de control al Prefectului verifică defrişările de la Novaci

Redactia
7 Min Read

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anunţat săptămâna trecuta că va dispune verificarea legalităţii defrişărilor, în urma inundaţiilor care au devastat Oltenia.
Ancheta va începe din Novaci şi va continua şi în celelalte localităţi din judeţ afectate de inundaţii. Potrivit Ministerului, vor fi verificate amenajamentele forestiere, autorizaţiile de exploatare de forestieră şi felul în care aceste autorizaţii au fost respectate de către exploatatori.

Am dispus această anchetă pentru a ne asigura că inundaţiile din România sunt provocate strict de cauze naturale şi nu de exploatări forestiere în afara reglementărilor legale. Aştept concluziile anchetei pentru a vedea în ce măsură se impun eventuale corecţii legislative ori răspunderi ale exploatatorilor sau instituţiilor care autorizează astfel de activităţi.
Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, într-un comunicat remis AGERPRES

Şi prefectul de Gorj, Alin Văcaru a anunţat că va trimite Corpul de Control al instituţiei să verifice modul în care au fost făcut defrişările din zona Novaci.
Potrivit AGERPRES, Văcaru a precizat că nu a fost anunţat despre vizita Corpului de Control al Ministerului Mediului în judeţ, dar este convins că, la finalizarea controalelor, raportul întocmit va fi prezentat şi instituţiei pe care o conduce.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu ştiu despre această vizită (a Corpului de Control al Ministerului Mediului – n.r.), am auzit şi eu tot din presă. Nu trebuie să mă anunţe pe mine, mă gândesc că o să vină neanunţaţi şi e bine să vină pentru a vedea care sunt problemele şi de unde au apărut aceste inundaţii. Mă gândesc că dumnealor, tot după ce vor face acest control, vor face şi comunicate de presă şi vor prezenta acel raport inclusiv prefectului. Până la urmă s-a vorbit despre defrişările masive ilegale şi de balastiere. Eu am discutat deja cu cei de la Direcţia Silvică, vreau şi eu să trimit Corpul de Control de la Prefectură să verifice dacă s-au respectat amenajările acelea care au loc anual de defrişări.
A precizat Alin Văcaru

Ieri, senatorul de Gorj Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământul Superior, a mers la Novaci acolo unde Serviciul de Gospodărie a Apelor efectuează lucrări de regularizare pe Gilort.

S-a lucrat destul de bine, este refăcută o parte din mal, dig. Au revenit utilajele mari şi e important să continue. Mâine (n.r. astăzi) vor fi din nou inspecţii şi controale de la colegii noştri de la Prefectură şi de la Ministerul Apelor.
A declarat Mihnea Costoiu, potrivit Radio Târgu Jiu

La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile locale şi judeţene au împărţit cele 12 milioane de lei alocate de Guvern pentru cheltuieli de urgenţă.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, Corina Belteu, a declarat, pentru AGERPRES, că  cea mai mare sumă a fost alocată comunei Albeni, acolo unde viitura a rupt podul peste râul Gilort, blocând astfel circulaţia rutieră pe drumul judeţean DJ 675B la km 3+300.

Au fost alocate 9 milioane lei (90 miliarde lei vechi) către Primăria Albeni, banii vor fi utilizaţi pentru refacerea podului rupt de viitură. Primăria Crasna a primit 4 miliarde lei vechi pentru repararea unei porţiuni dintr-un drum judeţean şi alte 7,5 miliarde lei vechi pentru un alt drum judeţean afectat de inundaţii şi alunecări, dar şi 1,5 miliarde lei vechi pentru alimentarea cu apă din comună, care a fost avariată de inundaţii. La Novaci a fost alocată suma de 5,5 miliarde lei vechi pentru un drum comunal, la Alimpeşti 1,5 miliarde lei vechi pentru alimentarea cu apă, iar la Aninoasa alţi 1,5 miliarde lei vechi pentru repararea unui podeţ. La Baia de Fier au fost alocaţi 3,5 miliarde lei vechi pentru un pod peste râul Galbenu, iar la Godineşti 1,5 miliarde lei vechi pentru un drum comunal afectat de inundaţii. Totodată, Primăria Polovragi a primit 2 miliarde lei vechi pentru repararea mai multor sectoare de drumuri comunale, tot pentru reabilitarea drumurilor comunale fiind alocaţi şi la Muşeteşti 1,5 miliarde lei vechi.
A spus Corina Belteu

Angajaţii CJ Gorj strâng bani pentru sinistraţi

Potrivit ultimului bilanţ al inundaţiilor produse săptămâna trecută în judeţ , întocmit de ISU Gorj, 12 persoane au fost sinistrate, 130 anexe gospodăreşti au fost afectate de ape, dintre care una, distrusă complet. De asemenea  au fost afectate 5 obiective socio-economice, 10 poduri şi 15 podeţe, 15 km de străzi, 3,6 km de drum judeţean, 46.77 km de drum comunal, 52.45 km de drum forestier, 80.6 ha teren arabil şi 19 ha păşuni şi fâneţe, 23 ha pădure şi 108 fântâni.
În sprijinul persoanelor sinistrate vin şi angajaţii Consiliului Judeţean Gorj. Aceştia au demarat o acţiune de strângere de bani. Suma totală ce va fi adunată de la angajaţii instituţiei va fi depusă într-un cont special creat pentru sinistraţi.

Chiar preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a venit cu această sugestie şi a fost primită cât se poate de bine. S-a făcut un tabel şi fiecare salariat al Consiliului Judeţean va depune o sumă care îi va fi la îndemână pentru ajutorarea celor sinistraţi. În momentul în care toată suma va fi strânsă, se va face un total şi vom vedea în ce direcţie vor pleca aceste sume în ideea că vor fi vărsate într-un cont creat special pentru sinistraţi.
A declarat, portrivit AGERPRES, vicepreşedintele CJ Gorj, Ciprian Florescu

Share This Article