Statul, distrugător de drumuri?

Redactia
8 Min Read

Chiar dacă la prima vedere absolvenţii de liceu din România par să se înghesuie la una dintre cele mai bune facultăţi din ţară, realitatea este cu totul alta. Anual, tot mai mulţi absolvenţi de liceu, cu sau fără diploma de Bacalaureat, nu îşi mai continuă studiile.
Motivele sunt diverse, de la banalul ,,nu am luat BAC-ul, poate la anul sau în toamnă’’, până la ,,nu am nevoie de o facultate, mă pot descurca şi aşa’’. Tinerii ajung să dea vina pe societate pentru eşecurile lor.

Se vor direct antreprenori

Au terminat liceul, dar au picat Bacalaureatul cu medii de 2, 3, 4 sau 5. Nu sunt nevoiţi să se angajeze pentru că statul le plăteşte ajutor de şomaj. Absolvenţii de liceu care au picat examenul de Bacalaureat îngroaşă rândurile şomerilor: până să ia examenul de Bacalaureat sau până să-şi găsească un loc de muncă, au apelat la cea mai uşoară soluţie, cea a ajutorului de şomaj, la care au tot dreptul conform legislaţiei în vigoare. Mulţi dintre aceştia susţin că mediul în care se dezvoltă nu-i ajută pentru a accede pe scara socială, ba mai mult ei sunt de părere că societatea le pune piedici, oricâte studii şi diplome ar dobândi pe parcursul anilor.
Găsirea unui loc de muncă stabil, care să fie pe placul generaţiei din ziua de azi pare să fie un vis, ce nu se va îndeplini niciodată. Asta, o spun chiar tinerii, considerând că satisfacţia financiară se poate obţine prin eforturi minime şi fără prea mult studiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu am promovat examenul de Bacalaureat. Probabil că nu m-am pregătit suficient, dar eu consider că vina nu-mi aparţine în totalitate. Acum îmi dau seama că dacă părinţii ori profesorii erau mai aspri cu mine şi respectiv cu colegii mei, situaţia era alta. De la mine din clasă, din 27 de elevi, doar doi abia au promovat examenul. Este adevărat că nici eu nu mi-am dat silinţa, dar faptul este deja consumat. Măcar m-am înscris pentru şomaj şi pe viitor îmi doresc o afacere a mea. Sincer, nu cred că o diplomă mă poate ajuta prea mult. O să-mi câştig existenţa şi fără studii superioare. Sunt deştept şi pot să mă descurc pentru a-mi atinge ţelul.
Marius, absolvent de liceu, Craiova

AJOFM Dolj: 1035 absolvenţi de liceu s-au înregistrat pentru a beneficia de ajutorul de şomaj

5643 elevi doljeni au susţinut examenul de Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2014. Dintre aceştia, aproximativ 3000 au promovat ,,examenul maturităţii’’ restul urmând să fie reprogramaţi la sesiunea din toamnă a acestui an.
Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, 1035 absolvenţi de liceu, cu sau fără diploma de Bacalaureat obţinută, au fost înregistraţi, în cele 60 de zile, pentru a urma să beneficieze de şomaj.

Cei 1035 absolvenţi de liceu care s-au înregistrat în această perioadă urmează să depună dosarul pentru a beneficia de şomaj. Timp de şase luni, ei vor primi 250 Ron. În cazul în care, în toamnă se vor înscrie la o formă de învăţământ de studii superioare, tinerii trebuie să anunţe, pentru că în aceste condiţii nu vor mai primi ajutorul de şomaj.
A declarat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt AJOFM Dolj

Lipsa locurilor de muncă, motiv de neîncredere pentru generaţia actuală

Potrivit unor studii realizate recent, şomajul în rândul tinerilor a crescut, în România, în ultimele trei trimestre, până la un nivel record de 25,7% în primul trimestru din 2014. Rata şomajului în ţările UE a fost de 23,4% la începutul lui 2014. În România, deşi anul trecut rata şomajului în rândul tinerilor era sub media europeană, în primul trimestru din 2014 această rată a atins 25,7%, după o creştere continuă în ultimele trei trimestre.
Problema şomajului în rândul tinerilor riscă să conducă la ratarea unei întregi generaţii, mai ales că lipsa locurilor de muncă îi face chiar şi pe tinerii foarte bine pregătiţi să fie pesimişti şi neîncrezători în forţele proprii. Cei mai mulţi dintre antreprenorii români consideră nivelul fiscalizării, dar mai ales incertitudinea fiscală şi birocraţia, ca fiind cele mai importante obstacole pentru tineri în începerea şi dezvoltarea unei afaceri.

«În Craiova nu eşti apreciat pentru munca pe care o depui»

De cealaltă parte a baricadei, se află tinerii români care ştiu că succesul nu apare peste noapte, fiind nevoie de multă muncă şi mai ales de responsabilitate şi capacitate intelectuală.
Aceştia sunt dispuşi să muncească din greu pentru ceea ce îşi doresc, dorindu-şi totodată să-şi poată dezvolta o afacere încă din timpul studenţiei. Maria C. studiază în Marea Britanie. Tânăra şi-a ales specializarea administrarea afacerilor, în speranţa că într-o zi se va putea întoarce acasă, în Craiova, şi-şi va deschide propria afacere.
A reuşit să obţină media 10 la examenul de Bacalaureat, după care, în urmă cu trei ani, a aplicat pentru o bursă peste hotare. Zis şi făcut! Visul a devenit realitate. Acum, tânăra se poate mândri cu un parcurs profesional excelent. Munca  sa a început să fie recunoscută şi de britanici, iar ofertele în ceea ce priveşte un job stabil nu întârzie să apară.

Munca reprezintă ingredientul principal în obţinerea succesului. Poţi fi foarte talentat, deştept, dar dacă nu depui minimul de efort toate acestea se vor pierde într-o zi. Am ales să studiez într-o altă ţară, pentru că România şi mai ales Craiova nu-ţi oferă prea multe psoibilităţi. Aici este altceva, eşti apreciat la justa ta valoare. Nu-mi doresc să rămân definitiv aici, dar îmi doresc să acumulez cunoştinţele necesare pentru a mă descurca în Craiova.
Ne-a mărturisit tânăra olteancă

Statul, distrugător de drumuri?

În loc să creeze mai multe locuri de muncă, statul pune la dispoziţie tinerei generaţii cea mai simplă metodă: şomajul. Nici locurile de muncă promise la începutul mandatului de actualul primar al Craiovei nu au fost ,,onorate’’.
Ba mai mult, rata şomajului rămâne îngrijorător de ridicată. Potrivit unui sondaj realizat de Direcţia de Statistică din judeţ, Doljul ocupă primul loc pe ţară în ceea ce priveşte zona cu cei mai mulţi şomeri din România.

Share This Article