La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Victor Ponta anunţa, într-o emisiune televizată, că îl va propune pe deputatul doljean Claudiu Manda în funcţia de ministru delegat pentru Buget. Informaţia apăruse deja cu câteva ore înainte, pe surse.
Claudiu Manda nu aflase. L-am contactat după ce zf.ro anunţase că liderul social-democraţilor doljeni avea să fie propus pentru funcţia cu pricina. Mi-a spus că nu ştia de acest lucru. Fac precizarea pentru că s-a spus că ar fi o răsplată pentru evenimentul din 29 iulie şi că s-ar fi cerut de la Dolj. A venit apoi, la câteva ore, anunţul premierului.
A două zi, a făcut propunerea, propunere ce a ajuns la preşedintele Traian Băsescu, odată cu cea pentru ministerul Culturii.
Şeful statului a găsit de cuviinţă, dintr-o slabă informare, ori mai degrabă intenţionat, să-l acuze pe Claudiu Manda de incompetenţă.
Cea mai complexă experienţă a domnului Iulian Claudiu Manda este legată de funcţia de director la Casa de cultură a studenţilor din Craiova. Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo este valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă. Or, ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult (…) Acolo (n.r. în Comisia de Buget-Finanţe a Parlamentului) nu se discută filosofia bugetară, nu se discută priorităţile, acolo se mută cel mult bani de-o biserică, de un podeţ, bani de zugrăvit o şcoală. (…) Încerc să-mi imaginez discuţiile cu FMI, UE, BM cu cei doi miniştri unul lângă altul, doamna Petrescu încercând să acopere golul de la CAS şi problema MTO cu sufletul, iar domnul Manda încercând să rezolve problema deficitului bugetar cu experienţa de la Casa de cultură a studenţilor din Craiova.
A spus Băsescu
Pe lângă faptul că a jignit toţi directorii (foşti, actuali, viitori) de la Casele de Cultură ale Studenţilor din ţară, dar şi tinerii care se ocupă cu diverse activităţi în cadrul acestor instituţii, a jignit şi oamenii (foşti, actuali, viitori), fie ei şi parlamentari, din Comisia de Buget-Finanţe. Şi nu toţi au fost, sunt, vor fi, incompetenţi.
Ponta a zis că îşi menţine numirile.
Au urmat apoi diverse ştiri, dezbateri pe această temă, atât la televiziunile “băsiste”, cât şi la cele de partid.
Membrii de partid au sărit, aşa cum era şi normal, în apărarea lui Claudiu Manda. Nu toate luările de poziţii au fost însă în favoarea lui.
Să arăţi că România a avut miniştri incompetenţi în alte guvernări, nu e suficient şi nici benefic. Ar fi fost de dorit o mai bună informare a opiniei publice cu privire la realizările lui Claudiu Manda, lăsând la o parte greşelile dintr-un CV întocmit acum mai mulţi ani şi care nu a fost scris de mâna lui pe site-ul Camerei Deputaţilor şi care a dat apă la moară criticilor. Şi nu acum, când atacurile au fost pornite. Era loc de mai bine în comunicarea în spaţiul public. Claudiu Manda a preferat să îşi facă job-ul, job-urile, fără a ieşi în prea multe conferinţe de presă. Probabil că dacă era mai vocal, ca deputat, nu se mai întrebau atâţia cine este şi ce îl recomandă pentru funcţie. Da, avea nevoie de mai multă vizibilitate. O are acum, dar nu aşa cum şi-ar fi dorit-o el, ori noi. Noi, pentru că dincolo de partid, e de-al nostru. Şi da, avem acea mândrie de olteni, indiferent că ministrul e roşu, portocaliu, ori galben. Îl putem trage mai uşor la răspundere, ne putem plânge dacă nu ne convine ce face.
Despre competenţă
Ca politician, pentru că nu trebuie să excludem asta – numirile pe funcţii fiind făcute şi pe criteriul politic, Claudiu Manda a confirmat în doi ani cât alţii în zece. La ultimele alegeri a reuşit să aducă partidului său cele mai multe voturi din ţară. A organizat şi coordont o armată de oameni care a adus rezultate.
Şi ca să fim obiectivi, trebuie să recunoaştem şi că a organizat evenimentul anului în politică la Craiova – lansarea lui Victor Ponta la alegerile din noiembrie. Asta arată că poate fi “şef”, că are abilităţi de coordonare şi conducere a unei echipe (acest lucru fiind extrem de necesar unui ministru care ar trebui să aibă în subordine o echipă de specialişti), dar şi că se zbate pentru a-şi atinge obiectivele.
În ceea ce priveşte competenţa în domeniul economic, trebuie spus că este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice, secţia Contabilitate şi Informatică de Gestiune din cadrul Universităţii din Craiova. Are şi atestat de expert contabil în Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Era cel mai tânăr expert contabil din Oltenia, atunci când a obţinut atestatul.
Apoi a absolvit Şcoala Academică Postuniversitară “Ovidiu Şincai”, specializarea Management Politic, cu lucrarea de dizertaţie cu titlul: “Resurse financiare pentru sustenabilitatea politicilor publice”
Da, vom spune, dar studiile nu sunt suficiente. Şi aşa este. Este nevoie şi de experienţă în domeniu. Exceptând-o pe cea din mediul privat, ori pe cea de la Casa de Cultură a Studenţilor, ori Direcţia pentru Tineret, ori experineţa în administraţia publică, Iulian Claudiu Manda are experienţa a zece ani de parlamentar în Comisia de Buget-Finanţe, comisie al cărei vicepreşedinte este.
Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor se ocupă, potrivit site-ului instituţiei, cu: bugetul de stat şi execuţia bugetară; bugetul asigurărilor sociale de stat şi execuţia acestuia; politica financiară; sistemul de impozite şi taxe, asigurări şi reasigurări; echilibru monetar circulaţia bănească, credite şi sisteme de credite, dobânzi, scont; bursa de valori şi efecte; împrumuturi externe ale statului sau garantate de stat; investiţii realizate din credite bugetare.
Aşadar, nu este un habarnist, nu este picat din cer pe un domeniu cu care să nu fi avut contact. Să nu uităm că cei mai mulţi tineri se plâng că nu îşi găsesc un job pentru că li se cere experienţă. Dacă şi unuia care o are îi refuzăm şansa, ce exemplu le dăm tinerilor care nu au încetat să încerce să fie activi pe piaţa muncii? Va face sau nu Claudiu Manda faţă în funcţia de ministru pentru Buget? Rămâne de văzut. Dar ca să aflăm trebuie să îi dăm o şansă.