Doi morţi şi sute de persoane izolate de ape, în Vâlcea
Două persoane şi-au pierdut viaţa şi sute de oameni au fost izolaţi de ape. Judeţul Vâlcea a fost grav lovit de furia naturii. Potrivit poliţiştilor vâlceni trupurile celor doi oameni care şi-au pierdut viaţa au fost găsite.
La data de 28 iulie a.c., poliţiştii au fost sesizaţi că în jurul orei 15.30, din cauza precipitaţilor abundente, debitul pârâului Aninoasa s-a mărit şi a doborât o punte, în apropierea căreia, s-ar fi aflat D. Ion, de 71 ani, din com. Stroeşti. Căutările privind persoana dispărută au fost sistate seara din cauza întunericului, precipitaţiilor abundente şi a debitului apelor, căutări fiind reluate dimineaţa. Astăzi (n.r joi), cadavrul bărbatului, a fost găsit îngropat în aluviuni, pe malul drept al râului Cerna, în comuna Copăceni. Bărbatul a fost identificat la 7 km distanţă de locul dispariţie. La aceste căutări, pe cursul pârâului Aninoasa şi a râului Cerna, au fost angrenate forţe MAI şi membrii ai administraţiilor locale din comunele Stroeşti, Copăceni, Lăpuşata, Lădeşti, Fârtăţeşti, Stăneşti, Valea Mare, Bălceşti, Măciuca, Diculeşti.De asemenea, au fost continuate acţiunile de căutare a bărbatului, C. Constantin, de 40 ani, din com. Stoeneşti, care la data de 29 iulie a.c., în jurul orei 14.30, pe fondul precipitaţiilor abundente căzute pe raza comunei Stoeneşti, s-a dezechilibrat şi a căzut într-un canal de scurgere a apelor pluviale şi în imediata apropiere a DJ 646 A, viitura formată pe canal având adâncimea de aproximativ 80 cm şi lăţimea de aproximativ 1 metru. Bărbatul a fost cărat de torent pe canal, pe o distanţă de circa 50 metri, până în albia pârâului Dobriceni, unde a fost surprins de debitul mare de apă şi cărat în aval pe pârâu. În prezent 30 de poliţişti, 15 jandarmi, forţe ISU, autorităţi locale sunt instituiţi în echipe de căutare de pe o lungime de 13 km pe cursul pârâului Dobriceni şi Govora. Mai mulţi aparţinătorii ai bărbatului dispărut au fost alături de echipele de căutare. Cadavrul bărbatului a fost identificat pe malul stâng al pârâului Govora, pe raza comunei Mihăeşti, la aproximativ 10 km de locul dispariţiei.
Alina Teodorescu, purtător de cuvânt IPJ VÂLCEA
Prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu a anunţat că seria de fenomene meteorologice periculoase care au culminat cu intrarea judeţului Vâlcea sub cod portocaliu pe parcursul a trei zile marcate de precipitaţii excesive, a provocat inundarea multor gospodarii, ruperi de poduri, punţi pietonale şi compromiterea parţială sau totala a peste 2.000 de hectare cultivate cu grâu, porumb, legume, viţă de vie si culturi furajere.
De altfel, Administraţia Naţională “Apele Române” a transmis într-un comunicat de presă că „debitele înregistrate la staţia Nistoreşti, de pe râul Olteţ, şi staţia Râmnicu-Vâlcea de pe râul Olăneşti sunt debite care au probabilitate de revenire odată la 100-200 de ani”.
Marţi dimineaţă, râul Luncavăţ a produs unde de viitură şi a spart pe trei fronturi cătunul Atârnaţi, modificându-şi cursul şi izolând 700 de persoane.
Evenimentele ce au avut caracter de situaţii de urgenţă produse în localităţile din judeţ au mai dus şi la activări sau reactivări ale unor alunecări de teren ce au afectat infrastructură rutieră şi locuinţe ale populaţiei; eroziuni de maluri, coborâri ale talvegului albiilor cursului de apă şi degradări ale protecţiilor de mal, ce au afectat elementele de infrastructură ale podurilor sau podeţelor; degradări de terasamente ale drumurilor; căderi de pietre pe versanţi (DN 7, Râmnicu Vâlcea – Sibiu), potrivit Prefecturii Vâlcea.
Miercuri, comuna Vaideeni afectată de inundaţii a fost vizitată de vicepremierul Gabriel Oprea şi secretarii de stat în MAI Raed Arafat şi Ilie Botoş, împreună cu
inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonel Cornea Nicolae.
Au fost vizitaţi sinistraţii şi zonele afectate şi a fost verificat modul cum au fost cazate aceste persoane şi cum au fost distribuite ajutoarele primite de la Guvernul României.
În urma vizitei s-a dispus urgentarea evaluării pagubelor suferite de fiecare gospodărie, acest proces urmând a fi efectuat de membrii Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, împreună cu reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Judeţului Vâlcea, ai Consiliului Judeţean Vâlcea, ai I.S.U. Vâlcea şi alţi experţi, după caz. Dorim o evaluare cât mai rapidă pentru a putea trece la acţiunile de reconstrucţie şi reabilitare a structurilor afectate. Până în acest moment au fost distribuite către persoanele sinistrate 2 tone de alimente, peste 8.000 litri de apă şi 200 seturi de cazarmament . Produsele menţionate mai sus au fost predate de Instituţia Prefectului Judeţului Vâlcea către reprezentanţii Primăriei comunei Vaideeni, care ne va comunica, în termen de 15 zile, tabelul cu persoanele care au beneficiat de acest ajutor umanitar. Sunt şi alte persoane, firme şi organizaţii, inclusiv Arhiepiscopia Râmnicului, care şi-au manifestat disponibilitatea de a contribui la ajutorarea sinistraţilor din judeţul nostru. Tuturor acestora dorim să le mulţumim pe această cale. De asemenea mulţumim firmelor/societăţilor comerciale care ne-au ajutat cu utilaje şi personal calificat în momentele critice prin care am trecut în aceste ultime trei zile, în care fenomenele meteorologice excepţionale ne-au afectat judeţul. O menţiune specială trebuie făcută şi pentru militarii de la UM Panait Donici din Râmnicu Vâlcea, care au intervenit marţi seara în comuna Vaideeni în sprijinul sinistraţilor. Le adresăm mulţumirile noastre atât lor cât şi ministrului Apărării, domnul Mircea Duşa care ne-a dat tot sprijinul, domnia sa acţionând operativ prin mobilizarea a 3.000 de militari şi peste 200 de utilaje tehnice care au intervenit, în sprijinul sinistraţilor acolo unde a fost nevoie. De la domnul Viceprim ministru Gabriel Oprea am primit ordin să menţinem ritmul de lucru în zonele calamitate.
A transmis Prefectura Vâlcea
La Olt s-a dispus imunizarea urgentă a locuitorilor din zonele inundate
La Olt, pompierii au continuat să acţioneze pentru reabilitarea zonelor afectate de inundaţii din judeţul Olt. În plus, s-a dispus efectuarea imunizărilor profilactice în regim de urgenţă, în localităţile afectate.
Pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, prin ordin la Inspectorului General al I.G.S.U., Colonel dr. Nicolae CORNEA, 20 de pompieri, un autocamion, trei motopompe şi o barcă pneumatică, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, acţionează în sprijinul pompierilor olteni. La solicitarea Prefectului judeţului Olt, ieri, 30 august, în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt, s-a dispus Direcţiei de Sănătate Publică efectuarea, în regim de urgenţă, a imunizărilor profilactice (anti-hepatită A, anti-tifoidic, anti-tetanic), în toate localităţile afectate, precum şi alte măsuri care se impun în astfel de situaţii. De asemenea, s-a dispus verificarea asigurării asistenţei medicale în localităţile afectate şi informarea preventivă a cetăţenilor asupra riscurilor la care se pot expune consumând apă din surse nepotabile. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, va supraveghea starea de sănătate a animalelor şi de aplicare a măsurilor necesare de profilaxie şi specifice, ecarisarea teritoriului, neutralizarea deşeurilor de origine animală şi vaccinarea anti-carbunoasă de urgenţă. Echipele D.S.P. Olt se află astăzi (n.r. jiu) în localităţile: Voineasa, Găvăneşti, Baldovineşti, Vulpeni, Morunglav, Icoana, Corbu, Movileni şi Schitu, iar echipele D.S.V.A. Olt se află în localităţile: Scorniceşti, Făgeţelu, Bărăşti şi Coloneşti. De asemenea, a fost întocmit un plan de măsuri care s-a transmis primăriilor din comunele afectate, medicilor de familie şi asistenţilor comunitari, au fost informate spitalele din zonele afectate privind alocarea unei rezerve de paturi pentru gravide, dializaţi, persoane vârstnice aflate în nevoie. Din fondul de rezervă al Consiliului Judeţean, s-au achiziţionat peste 20 de tone de apă plată, aceasta fiind distribuită cetăţenilor din localităţile: Verguleasa, Morunglav, Movileni, Bărăşti, Cungrea, Corbu, Găvăneşti, Potcoava şi Coloneşti.
ISU Olt
Echipe mixte au început de ieri evaluarea pagubelor produse de inundaţii în judeţ. De asemenea, echipaje formate din cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, poliţie, jandarmi), acţionează, pe timpul nopţii, împreună cu preşedinţii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, pentru monitorizarea situaţiei din localităţile riverane râurilor Vedea şi Olteţ. Pe timpul zilei, specialişti din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor şi specialişti din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează situaţia din localităţile afectate.
Militarii craioveni, trimişi să ajute în Mehedinţi
În Mehedinţi, viiturile produse pe versanţi au afectat joi mai multe gospodării din patru localităţi din judeţ, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi, Ramona Nistor.
Astfel, în localitatea Malovăţ au fost inundate patru anexe gospodăreşti, în Bala de Sus 23 de curţi şi în satul 23 August – 25 de subsoluri.
De asemenea, în satul Colibaşi şi în zonele extravilane acestuia au fost distruse patru podeţe şi au fost calamitate 48 hectare terenuri agricole.
A precizat Nistor
Miercuri seara, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a analizat, la Prefectura judeţului Mehedinţi împreună cu reprezentanţii unor structuri din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi Apele Române zonele de risc din bazinele hidrografice ale râurilor Motru şi Coşuştea pentru care s-a emis cod portocaliu de inundaţii.
Prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, i-a spus ministrului că în teritoriu există identificate 33 de puncte vulnerabile la inundaţii, care pot fi provocate de creşterea cotelor şi viituri ca urmare a căderilor de precipitaţii ce, se prognozează, pot atinge între 40 şi 70 litri/metru pătrat.
În fiecare localitate avem stabilită o persoană din cadrul serviciilor locale pentru situaţii de urgenţă care să ne ţină la curent cu evoluţia fenomenelor meteorologice.
A spus Drăghiea
Ministrul Duşa a dispus ca în două zone din judeţul Mehedinţi să fie dislocaţi 150 de militari din Craiova, care să poată interveni pentru salvarea de vieţi omeneşti în cazul producerii unor situaţii de urgenţă extreme, arată AGERPRES.
––––
Anchetă ministerială pe defrişările din Gorj
Defrişările din judeţul Gorj intră sub lupa Ministerului Mediului. Ministrul Attila Korodi a confirmat, ieri, la REALITATEA TV, faptul că defrişările din Gorj sunt anchetate şi că în zonă va fi trimis Corpul de Control.
Potrivit jurnaliştilor de la Ecopolitic, pe zona de exploatare a pădurilor există o decizie a Agenţiei de Protecţia Mediului Gorj(APM-Gj) prin care s-a dat autorizaţie de mediu pentru exploatare forestieră, încă din anul 2011, pentru nu mai puţin de 3 firme în zona limitrofă râului Gilort, Novaci-Polovragi zonele cu cele mai multe pagube din judeţul Gorj.
Este o afacere pe care Serviciul Român de Informaţii a cercetat-o şi despre care spunea “mai grav este că exploatările ilegale de nisip şi pietriş au stat şi la baza unor catastrofe naturale. Astfel, conform notelor întocmite de Serviciul Român de Informaţii, extragerile ilegale de balast au condus la devierea cursurilor unor râuri şi, implicit, la inundarea anumitor zone locuite-în acest caz, au fost sesizate mai multe instituţii ale statului precum Ministerul Mediului, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Apele Române sau Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
Arată ecopolitic.ro
Între timp, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj monitorizează sursele de apă şi starea de sănătate a persoanelor aflate în zonele afectate de inundaţii.
Purtătorul de cuvânt al DSP Gorj, Elena Piţian, a declarat că, una dintre localităţile cel mai grav afectate de inundaţii, oraşul Novaci, are instalaţie centrală de apă care nu a fost pusă în pericol de viitură. Angajaţii DSP verifică şi dacă se impune vaccinarea populaţiei din zonele respective, scrie AGERPRES.
DSP monitorizează în continuare sursele de apă din localităţile afectate. Din fericire Novaci are instalaţie centrală de apă care am înţeles că nu a fost afectată şi nu sunt probleme. Monitorizăm fântânile publice, fântânile populaţiei care au fost afectate, colegii mei chiar sunt în teritoriu şi dezinfectează aceste fântâni, iar periodic vom lua probe de apă din aceste surse de apă. Acolo unde se impune vaccinarea populaţiei, colegii mei vor efectua, avem medici de familie în teritoriu care monitorizează starea de sănătate şi dacă apar probleme vom fi anunţaţi. În astfel de situaţii se impune vaccinarea antitetanică pentru că oamenii manipulează obiecte dure, se pot tăia, se pot înţepa, este acel mâl care a rămas la faţa locului şi în momentul în care se impune vor fi vaccinaţi antitetanos. Noi avem doze suficiente la nivel judeţean.
A spus Elena Piţian
Locuitorii din zonele inundate au fost sfătuiţi să fie atenţi la ce mănâncă în aceste zile, dar şi cum manipulează cadavrele
Recomandăm populaţiei să aibă foarte mare grijă şi cu alimentele pe care le consumă în această perioadă, să aibă grijă la felul în care manipulează cadavrele de animale şi acestea să fie ridicate şi depozitate în locuri speciale şi să anunţe administraţia locală când apar astfel de situaţii.
A conchis Elena Piţian
Tot în Gorj, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, Viorel Caragea, a cerut joi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, verificarea tuturor autorizaţiilor de construcţie de către instituţiile abilitate a caselor de pe malul râurilor din judeţ, în special a celor din zonele afectate de viitură, respectiv Novaci şi Polovragi.
Solicitarea şefului IPJ Gorj a venit în contextul dezastrului produs de inundaţii în cele două localităţi, unde mai multe gospodării aflate pe malul râului Gilort au fost afectate de debitul foarte crescut al apei, anunţă AGERPRES.
Ar trebui să se verifice toate construcţiile, legalitatea eliberării autorizaţiilor sau dacă nu sunt autorizate toate construcţiile din zonele respective. (…) Să vii să spui că a venit apa şi mi-a luat locuinţa… Păi dacă locuieşti ilegal acolo. Poate fi şi o răspundere penală în acest sens, nu numai materială.
A spus Viorel Caragea
În replică, subprefectul judeţului, Sorin Arjoca a declarat că vor fi demarate acţiuni în acest sens, arată sursa citată.
O să facem şi o acţiune în acest sens, măcar să ştim la ce să ne aşteptăm şi oamenii să fie puşi în temă. Eşti în zonă periculoasă, eşti pe răspunderea ta. (…) Asta nu împiedică obligaţia de a-i salva.
A spus Sorin Arjoca
12 sinistraţi şi mai multe pagube materiale. Este bilanţul inundaţiilor produse în Gorj.
Potrivit ISU Gorj, 12 persoane au fost sinistrate, iar afectate sunt 130 anexe gospodăreşti (una distrusă şi 129 inundate), cinci obiective socio-economice, zece poduri şi 15 podeţe, zeci de kilometri de străzi, drum judeţean, comunal şi forestier, hectare de teren arabil şi păşuni şi fâneţe, pădure şi peste o sută de fântâni.
Guvernul a alocat în şedinţa de joi fonduri în valoare de 12 milioane lei pentru reparaţii de urgenţă în localităţile afectate de inundaţii.
Avertizare hidrologică – valabilă până la 01.08.2014 ora 21:00
COD ROŞU
Pe râurile din bazinele hidrografice: Bega superioară amonte Făget, Timiş superior şi afluenţii mici ai Timişului din bazinul mijlociu şi inferior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Cerna (judeţele Gorj şi Caraş Severin), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Lotru (judeţul Vâlcea). Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale severe se pot produce şi în alte bazine hidrografice mici din judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Vâlcea.
De asemenea, este COD PORTOCALIU, avertizarea vizând toate judeţele Olteniei, în mai multe bazine hidrografice, între care Jiu superior şi mijlociu şi afluenţii săi, Olteţ superior şi mijlociu şi afluenţii Oltului mijociu şi inferior, Vedea bazin superior.
Tot pentru Oltenia, este în vigoare şi o avertizare de COD GALBEN, pe Jiu sector aval Răcari (judeţul Dolj), Olteţ curs inferior (judeţul Olt), Olt aval confluenţa cu râul Lotru (judeţele Vâlcea şi Olt).