Persoanele asigurate beneficiază de dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, pentru o perioadă determinată ori nedeterminată, în baza prescripţiei medicale (recomandării) eliberate de medicul de specialitate aflat în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. Anunţul a fost făcut de CAS Dolj, în cadrul unui comunicat transmis.
Prescripţia medicală (recomandarea) se eliberează numai ca o consecinţă a actului medical raportat de medicul de specialitate care a făcut recomandarea, act medical validat de Casa de Sănătate.
Pentru obţinerea dispozitivului medical, asiguratul sau unul din membrii familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică) ori o persoană împuternicită legal în acest sens depune o cerere la Casa de Asigurări de Sănătate în evidenţele căreia se află asiguratul beneficiar al dispozitivului, însoţită de: documentul justificativ care atestă calitatea de asigurat, actul de identitate (în copie), prescripţia medicală (recomandarea) pentru dispozitivul solicitat, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că deficienţa organică sau funcţională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv.
64 contracte încheiate cu furnizorii de servicii medicale
În anul 2014, C.A.S. Dolj a încheiat 64 contracte cu furnizorii de dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau fiziologice.
Pentru anul 2014, creditul de angajament pentru acest domeniu este în sumă de: 5.674.000 lei, cu 26% mai mare faţă de anul 2013.
Peste 3500 decizii emise de CAS Dolj pentru dispozitive medicale
De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iunie, C.A.S. Dolj a emis/acordat 3542 decizii pentru dispozitive medicale, în valoare de 2.714.408 lei.
Numărul cererilor de dispozitive medicale, depuse în perioada 01.01.2013 -30.06.2014, aflate în aşteptare/în curs de soluţionare, este 1461, din care: 74-dispozitive auditive, 282- dispozitive de mers (fotolii, cârje, cadre, bastoane), 127-orteze membru inferior, 81 -proteze membru inferior, 65-dispozitive necesare pentru deficienţe vizuale şi 63 -orteze coloana vertebrală.
În comunicat se arată că nu există listă de aşteptare pentru aprobarea dispozitivelor adresate copiilor, precum şi pentru: dispozitivele de protezare stomii, dispozitive pentru incontinenţa urinară, pentru aparatele de administrare continuă de oxigen şi pentru urgenţele medico-chirurgicale.