ALERTĂ – E COD ROŞU până vineri pe râurile din Oltenia

Redactia
9 Min Read

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a extins codul roşu de inundaţii. Astfel, în intervalul 30 iulie, ora 14.00 – 1 august, ora 14.00, pe râul Vedea şi pe afluentul său Cotmeana (judeţele Olt, Teleorman şi Argeş), se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale Cotelor de apărare.

Din această dimineaţă şi până mâine la ora 6 e cod roşu şi pe râurile din bazinul hidrografic Lotru (judeţul Vâlcea), dar şi în unele bazine hidrografice mici din judeţele Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj.
De asemenea, este cod portocaliu de inundaţii până vineri, ora 14.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu sector aval Filiaşi – amonte Podari (judeţul Dolj), Lotru (judeţul Vâlcea), Olteţ (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt), Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus (judeţele Argeş şi Teleorman), afluenţii râului Vedea din judeţul Teleorman, Neajlov amonte Vadu Lat (judeţele Argeş şi Giurgiu).

Hidrologii au emis şi o atenţionare de cod galben pe râurile din mai multe bazine hidrografice între care: Jiu superior, Gilort şi Jiu pe sector aval Răcari—judeţele Gorj şi Dolj, afluenţii Oltului din judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt, Teleorman aval Tătărăştii de Sus şi Neajlov aval Vadu Lat (judeţele Teleorman şi Giurgiu).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am primit în timpul Colegiului Prefectural o atenţionare meteo. Intrăm în cod portocaliu, pe meteo. Rugămintea mea este să aveţi în permanenţă telefoanele deschise şi încărcate, pentru că în orice moment puteţi fi chemaţi. Trebuie să fim pregătiţi pentru încă o încercare, să sperăm că nu va fi ceva grav.
A transmis Prefectul de Dolj, Sorin Răducan, reprezentanţilor comitetului pentru situaţii de urgenţă

Prefectul a mai declarat că membrii serviciilor voluntare din comune au fost de mare ajutor forţelor de intervenţie în zonele afectate de inundaţii din Dolj.

Cred că toţi primarii ar trebui să înţeleagă utilitatea serviciilor de voluntariat şi, cu sprijinul ISU, sper ca aceste servicii de voluntariat să fie cât mai bine pregătite. Am rugămintea la primari să găsească fonduri pentru echiparea lor. Am văzut oamenii îmbrăcaţi în trening, în tricouri. Nici nu puteai să îţi dai seama dacă fac parte din aceste servicii sau dacă erau oameni care veniseră acolo să dea o mână de ajutor.
Sorin Răducan,  Prefect judeţul Dolj

Pe de altă parte, consilierii judeţeni au decis, ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean alocarea sumei de 240.000 lei localităţilor care au avut de suferit zilele trecute din cauza inundaţiilor.

După 2005-2006 nu am mai avut aşa inundaţii cum sunt acestea. Au fost afectate foarte multe localităţi din judeţul Dolj. Din banii pe care îi mai aveam, 2,4miliarde de lei vechi, am decis să îi împărţim la un şir de localităţi, să poată să se gospodărească măcar cu apă minerală, apă plată şi ce mai pot să îşi mai ia, ca să treacă de aceste zile.
Ion Prioteasa, Preşedinte CJ Dolj

Administraţia Naţională Apele Române a arătat, într-un comunicat de presă, că debitele râurilor vizate de avertizările hidrologice Cod Galben, Portocaliu şi Roşu de inundaţii ce sunt sau urmează să intre în vigoare au crescut de aproape 400 de ori.
În judeţul Gorj, un municipiu cu două cartiere aparţinătoare, două oraşe, 7 comune şi 18 sate componente, 150 de persoane evacuate şi 7 izolate, 53 case inundate, 64 case izolate şi 98 gospodării inundate, arată bilanţul întocmit de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) în urma ultimelor inundaţii în judeţul Gorj, potrivit AGERPRES.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Gorj, Mihai Avramescu, au mai fost inundate 90 anexe gospodăreşti, 8 obiective socio-economice, 13 poduri şi 18 podeţe şi 17 punţi pietonale, 45.68 km de drum comunal, 52.45 km de drum forestier, 88.3 ha teren arabil şi 64.6 ha păşuni şi fâneţe, 23 ha pădure, 9 fântâni, 8 stâlpi de electricitate, 1 km reţele de alimentare cu apă/canalizare.

ISU Gorj a intervenit pentru salvarea a trei persoane izolate în comuna Bengeşti Ciocadia, sat Pereşti, salvarea unor persoane blocate în casă din comuna Polovragi, sat Racoviţa, salvarea a două persoane izolate între două cursuri de apă din comuna Crasna, salvarea a altor 30 persoane, bunuri materiale şi animale din Valea Gilortului, oraş Novaci şi evacuarea persoanelor din Valea Gilortului.
Mihai Avramescu

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, a declarat miercuri, la Novaci, că, împreună cu prefectul Alin Văcaru au constituit comisia de evaluare a pagubelor produse de inundaţii, mai arată sursa citată.
Pe de altă parte, jandarmii montani din Rânca, împreună cu lucrători din cadrul Serviciului de Salvamont Gorj, au intervenit miercuri în două misiuni, în punctul Curmătura şi în punctul Pasul Urdele, pentru găsirea şi recuperarea a 14 turişti blocaţi de viitură.
Tot miercuri, salvamontiştii au intervenit pe Cheile Olteţului, unde şase turişti au rămas blocaţi în zonă, trei fiind luaţi de la faţa locului, ceilalţi refuzând să-şi părăsească maşinile, mai arată AGERPRES.

În Mehedinţi circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule va fi de azi închisă pe drumul judeţean DJ 670, care asigură legătura între drumurile naţionale DN 67 şi DN 67 D, între localităţile Baia de Aramă şi Floreşti.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi, Adriana Bădănoiu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că s-a luat această decizie întrucât în sectorul Comăneşti al acestei artere de circulaţie urmează să înceapă lucrări de consolidare a structurii, puternic afectată de o alunecare de teren.
La Olt, ieri, bilanţul estimativ al pagubelor produse de inundaţii, realizat în  baza raportărilor trimise de Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, arăta că 22 de localităţi din judeţ au fost afectate de precipitaţiile abundente din ultimele zile, scurgerile de pe versanţi şi revărasarea unor cursuri de apă.

Au fost salvate şi evacuate în spaţiile amenajate de C.L.S.U. 104 persoane (32 copii, 48 bătrâni, 24 adulţi) şi salvate peste 300 de animale. În urma viiturilor formate au fost inundate peste 450 de case şi 900 anexe gospodăreşti, circa 12 km de drum judeţean (8 tronsoane), 36 de km de drum comunal (11 tronsoane), peste 60 de km de străzi şi uliţe. De asemenea, au fost afectate 13 poduri, 24 de podeţe, iar un podeţ a fost distrus (comuna Voineasa). Mai sunt inundate circa 5000 de hectare de terenuri arabil şi fâneţe şi sunt afectate 634 de fântâni.
ISU Olt

Operaţiunile echipelor de salvare au continuat pe parcursul zilei.
În judeţul Vâlcea, peste 300 de oameni din comuna Vaideeni au fost afectaţi de inundaţii. Guvernul le-a trimis apă, alimente, pături şi saltele.
Vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, a fost ieri în zonă împreună cu secretarul de stat Raed Arafat. Arafat a declarat că echipaje ale ISU din opt judeţe sunt pregătite să intervină pentru a ajuta autorităţile vâlcene.

Primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluţă, a solicitat vicepremierului Gabriel Oprea un elicopter pentru a survola zona din amonte de localitate pentru a verifica în ce stadiu se află captarea de apă deoarece aproximativ 2.500 de locuitori ai comunei au rămas de două zile fără apă. Singura localitate componentă a comunei Vaideeni care are apă este satul Recea, arată AGERPRES. Totodată, primarul a menţionat că mai există zece locuinţe afectate de inundaţii în cătunul Cerna de pe raza comunei Vaideeni, mai scrie sursa citată.

Share This Article