Ziua Mondială de Luptă împotriva hepatitei

Redactia
6 Min Read

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj a celebrat ieri Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este un eveniment anual care are loc în 28 iulie şi se concentrează la nivel mondial asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatita virală. Este o oportunitate de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament. Milioane de oameni din întreaga lume celebrează în prezent Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei.

În acest an, tema campaniei este: “HEPATITA: IA AMINTE!” Scopul campaniei este de a creşte gradul de conştientizare al populaţiei cu privire la hepatitele virale şi de a face un apel pentru acces la tratament, programe de prevenire mai bune şi acţiuni guvernamentale. Hepatitele virale ucid 1,5 milioane de oameni din întreaga lume, în fiecare an. La fel de multe decese ca şi cele prin HIV / SIDA. Pentru a opta cauză majoră de deces la nivel mondial, hepatita virală este extrem de neglijată. De asemenea, hepatita virală este principala cauză de cancer hepatic, iar cancerul hepatic este a doua cauză de deces prin cancer. La nivel mondial, se estimează 1,4 milioane de cazuri noi de hepatită virală A anual şi, deşi nu se cronicizează, poate genera pierderi economice semnificative şi consecinţe sociale în comunităţile afectate. Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2012, incidenţa hepatitei virale tip A a fost de 16,9 la 100.000 de locuitori, cu 35,2% mai mare faţă de 2011, când România se afla pe primul loc între incidenţele din Uniunea Europeană.

Hepatita B este una dintre cele mai frecvente infecţii virale din lume. OMS estimează că două miliarde de oameni au fost infectaţi cu virusul hepatitei B şi aproximativ 350 de milioane de oameni trăiesc cu infecţii cronice. În ceea ce priveşte hepatita C, la nivel mondial există aproximativ 170 de milioane de oameni infectaţi cronic cu virusul hepatitei C. În anul 2000, OMS a estimat că 3-4 milioane de persoane sunt infectate în fiecare an.
În regiunea OMS Europa, aproximativ un adult din 50 este infectat cu virusul hepatitic B sau are infecţie cronică cu virus hepatitic C. În România, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2013 s-au înregistrat în sistemul naţional de supraveghere un număr de 662 cazuri de hepatite virale tip B şi C, cu 2% mai puţine faţă de anul 2012, în continuarea trendului descendent pentru HVB şi a celui uşor ascendent pentru HVC.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai puţine cazuri noi de hepatită, în 2014

În judeţul Dolj, numărul cazurilor în evidenţă cu hepatită virală cronică  şi ciroză sunt în creştere, de la an la an, încă din 2011. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, 14.122 cazuri de acest tip au fost înregistrate în 2011, iar în prima jumătate a anului 2014 acestea au ajuns la 14.812. Ceea ce este îmbucurător constă în faptul că în prima jumătate a lui 2014 au fost descoperite doar 20 noi cazuri de hepatită A, hepatită B şi hepatită nonAnonB. În 2011, numărul cazurilor noi descoperite atingea nu mai puţin de 173.

La vaccinarea anti-HVB, care după cum se ştie se desfăşoară în trei etape (în prima zi după naştere, la 2 luni şi la 6 luni), acoperirea vaccinală înregistrată în anul 2013 este peste media naţională, cu valori de 98,82% în mediul urban şi 98,76% în mediul rural. Deşi s-au înregistrat progrese vizibile în privinţa tratamentului, accentul trebuie pus pe prevenţie, cu atât mai mult cu cât există profilaxie specifică pentru hepatita virală tip A şi hepatita virală tip B, prin produse vaccinale eficiente şi sigure. De asemenea, măsurile preventive nespecifice – ameliorarea condiţiilor de sanitaţie, asigurarea potabilităţii apei, a igienei alimentare, respectarea regulilor de igienă personală şi colectivă, implementarea strategiilor de siguranţă a tratamentului parenteral, transfuziilor de sânge şi conduitei sexuale, reduc impactul hepatitelor virale asupra sănătăţii publice.
În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, având sloganul „HEPATITA: IA  AMINTE!” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Mai multe cazuri de hepatita E

Mai mult de atât, şi hepatita E pare să facă ravagii. Hepatita E poate fi contactată de la animalele infectate, prin alimente (consumul de carne de porc, sau vânat — porc mistreţ, cerb — fiartă sau prăjită insuficient) sau prin apă contaminată (transmitere oro-fecală), în ţările în dezvoltare, şi prin transfuzie sangvină. Transmiterea de la mamă la făt poate avea loc în perioada de sarcină.
Majoritatea bolnavilor se vindecă fără tratament, dar virusul poate fi periculos, mai ales pentru femeile gravide sau pentru cei imunodeficienţi, bolnavii de cancer sau cei care sunt supuşi unui transplant, categorii care riscă să dezvolte o boală gravă de ficat. China a produs şi a omologat un vaccin împotriva hepatitei E, care nu este însă disponibil în întreaga lume. În lipsa unui tratament specific, specialiştii recurg la ribavirin, medicamentul antiviral folosit şi pentru alte infecţii.

Share This Article