Delegaţia României nu şi-a îndeplinit obiectivul la Mondialele de la Szeged, unde avea de apărat medalia de aur cucerită anul trecut, la Ontario, în proba de kaiac dublu x 500 metri, de către mehedinţeanca Florida Elena Ciută şi suceveanca Elena Meroniac.
La Szeged, cele două sportive de la CSSLTTL Orşova s-au clasat pe locul al V-lea. Şi echipajul de kaiac 4 x 500 metri, medaliat cu bronz la Mondialele desfăşurate în Canada în 2013 şi cu argint la Europenele de la sfârşitul lunii trecute, din Franţa, a ratat podiumul, clasându-se pe 4, în componenţa Florida Elena Ciută (CSSLTTL Orşova), Elena Meroniac (CSSLTTL Orşova), Iulia Elena Croitoru (CSSLTTL Orşova) şi Daniela Varona (CS Farul Constanţa). La kaiac simplu x 200 metri, suceveanca Iulia Croitoru a fost şi ea tot la o treaptă de podium.
Am câştigat seriile şi nici nu ne gândeam că nu vom lua medalii. Din păcate, am ratat podiumul în ambele probe. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Poate oboseala, poate am fost prea încrezătoare. Ne-au bătut echipajele cu care ne-am distrat la Europenele din Franţa, de la sfârşitul lunii trecute. Pentru mine, aceste Mondiale au reprezentat o mare dezamăgire, fiindcă am muncit enorm.
A spus Ciută
Mondialele din Ungaria au fost ultima competiţie la juniori pentru sportiva originară din comuna mehedinţeană Floreşti, dar şi ultima în care acesta a reprezentat CSSLTTL Orşova, club care nu are şi secţii de seniori.
Pe de o parte, mă bucur că a fost ultima competiţie în care am concurat pentru „Traian Lalescu”. La Orşova, lucrurile nu mai sunt cum erau odată. Clubul nu ne-a sprijinit cu absolut nimic în ultima perioadă. După titlul mondial cucerit anul trecut, nu am primit nici măcar felicitări din partea conducerii. Normal era să fim şi premiate pentru aceste rezultate.
A explicat Ciută
Băcăuanul Strat a adus singura medalie pentru Orşova
Delegaţia României a reuşit în Ungaria să ia doar o medalie de bronz la juniori, în proba de canoe 2 x 1000 metri, ambarcaţiunea formată din băcăuanul Ştefan Andrei Strat (CSSLTTL Orşova) şi tulceanul Leonid Carp (CS Steaua Bucureşti) trecând linia de sosire după 3:38,163 minute.
Cei doi cuceriseră aurul la Europenele din Franţa, cu timpul de 3:39,408 minute. La Szeged, ţara noastră a luat o medalie de bronz şi la Tineret, prin surorile Paula şi Valentina Postaru, de la CS Steaua Bucureşti, în proba de canoe x 500 metri. La juniori, delegaţia României a fost formată din 12 sportivi, şase dintre ei fiind legitimaţi la Orşova.
Rezultalele nu sunt nici rele, dar nici bune, aşa cum ne aşteptam. Am luat un bronz, două locuri 4, un loc 5 şi un loc 9, la kaiac 4 x 500 metri, unde Orşova i-a avut pe Robert Muntean şi George Săndulescu. Distanţa prea mică dintre Europene şi Mondiale a dus la o oarecare oboseală. Celelalte ţări au mai schimbat componenţa ambarcaţiunilor, noi am mizat pe aceeaşi juniori.
A explicat antrenorul Ilie Bănăduc
Hangarul de la Orşova s-a scufundat
Problemele financiare cu care se confruntă CSSLTTL Orşova încep să se resimtă tot mai mult la malul Dunării. În timp ce juniorii trăgeau în finalele Mondialelor din Ungaria, pontonul plutitor de la baza de kaiac-canoe a clubului orşovean s-a prăbuşit, după ce flotoarele acestuia au cedat, iar aproape 100 de ambarcaţiuni aflate în hangar s-au scufundat.
Eram la Szeged când am aflat teribila veste. După ce s-a tăiat hrana sportivilor, acum am rămas şi fără hangarul plutitor. Nu s-au mai făcut reparaţii corespunzătoare de vreo 4 ani şi de asta a cedat. Am înţeles că s-au mai recuperat câteva dintre ambarcaţiunile scufundate, dar majoritatea nu mai pot fi folosite. În ritmul acesta, cu actuala conducere, se alege praful de CSS Orşova. Dacă nu se va schimba ceva, cred că aceasta a fost ultima medalie pe care a luat-o clubul orşovean la Mondiale.
A spus Bănăduc