ISJ DOLJ: 55,71% dintre elevii doljeni au promovat examenul de bacalaureat după contestaţii

Redactia
12 Min Read

Prima sesiune a examenului de bacalaureat s-a finalizat. Vineri, au fost afişate rezultatele finale după contestaţii. Procentul de promovabilitate a crescut cu 0,56% faţă de rezultatele parţiale. S-au depus 1071 contestaţii de către elevii care au considerat că au fost neîndreptăţiţi şi au fost punctaţi necorespunzător, dintre acestea, 197 au fost rezolvate favorabil, cu note mai mari, 184 au fost modificate în minus, iar 690 contestaţii au rămas neschimbate.
O astfel de situaţie, cu modificări de un punct şi ceva asupra notelor, am întâlnit şi la elevul Florea Andrei Georgian de C.N “Elena Cuza” care după contestaţii a rămas dezamăgit când a văzut că două dintre notele lui au scăzut considerabil. Mama lui a fost la avizierul şcolii să se convingă de rezultate, fiindcă nu îi venea să dea crezare  spuselor băiatului.

A susţinut examen la română, istorie şi logică. A făcut contestaţie la toate. Iniţial, luase 8.45 la istorie, acum are 7.05, la română, 7.90 şi acum i-a dat 6,70 şi la logică de la 8,45 la 9.70. El este foarte dezamăgit de note, din cauza aceasta a făcut contestaţie, fiind sigur pe el, la logică se aştepta la 10, fiindcă nu a făcut nici o greşeală, iar la istorie niciodată nu s-a gândit că ia sub 9.
A spus Florea Mariana, mama băiatului

10 lucrări în judeţul Dolj cu 1,5 puncte modificate

Policlinica Buna Vestire Craiova

Zece lucrări din judeţul Dolj au fost modificate mai mult de un punct jumătate. Cele zece lucrări la care s-au înregistrat modificări, peste limita admisă, mai mult de un punct şi jumătate, vor fi revăzute de către reprezentanţii Comisiei Judeţene de Bacalaureat în toamna acestui an.

Au existat doar 10 lucrări în care diferenţa între nota obţinută la Comisia Judeţeană Dolj şi nota obţinută la Comisia Regională de Contestaţii a fost peste un punct şi jumătate. Este vorba despre trei lucrări care au fost modificate în minus şi şapte în plus, ceea ce înseamnă că din 1071 lucrări reevaluate doar la şapte au fost astfel de situaţii. Cu cele zece lucrări care au fost în această situaţie, Centrul Regional de Contestaţii a chemat o nouă pereche de corectori, care a stabilit media finală şi evident, în perioadă dedicată verificării modului în care s-a făcut evaluarea lucrării şi Comisia Judeţeană va revedea aceste lucrări, probabil la începutul lunii septembrie. Se corectează de către doi profesori, dacă la noi au corectat doi, au dat o notă, acolo au corectat doi şi au dat o notă, diferenţa dintre prima şi a doua este mai mare de un punct jumătate, se mai cheamă o a treia pereche de corectori şi nota pe care o dau ei, rămâne finală, aşa se procedează.
Alexandrina Năstase, vicepreşedinta Comisiei Judeţene de bacalaureat

Situaţia pe unităţi şcolare. La un liceu din Cârcea a crescut promovabilitatea şi cu opt procente

La 15 unităţi de învăţământ s-au înregistrat modificări după soluţionarea contestaţiilor. Potrivit ISJ Dolj, cea mai mare creştere, în urma reevaluării lucrărilor, s-a înregistrat la Liceul Tehnologic “Constantin Ianculescu” din Cârcea unde a avut loc o creştere de 8,34%, rezultă astfel că procentul final de promovabilitate este 16,67%. O altă creştere semnificativă este de 2,82% la liceul cu Program Sportiv “Petrache Trişcu” din Craiova care în urma evaluării contestaţiilor a ajuns la o promovabilitate de 66,2% şi pe al treilea loc se situează Liceul “Charles Laugier” din Craiova cu o creştere de 2,30%, procentul final s-a contorizat la 52,87%.
Liceul Teologic Adventist a trecut după reevaluare de la procentul de 93,48% la 95,65%, la Colegiul Naţional “Carol I” s-a însemnat o creştere de 0,96 procente, ajungând astfel la un procent de promovabilitate de 98,73%.
49 candidaţi au reuşit să promoveze examenul după contestaţii, în timp ce 27 candidaţi, probabil au regretat faptul că au decis să facă contestaţie deoarece nota lor a scăzut, obţinând medie sub 5 la disciplinele respective.

Dacă înainte de contestaţii au avut notă sub 5, la reevaluare au primit notă peste 5 la proba pe care au contestat-o, 49 candidaţi şi invers, dacă înainte de contestaţii au avut notă peste cinci, 27 candidaţi, la probele pe care le-au contestat au obţinut notă sub 5.
A declarat Alexandrina Năstase, vicepreşedinta Comisiei Judeţene de bacalaureat

Conform ISJ Dolj, diferenţele, fie în plus sau în minus există deoarece contează foarte mult modul în care interpretează profesorul lucrarea. Diferenţe în minus între nota iniţială şi cea finală au existat la limba şi literatura română, istorie, logică şi argumentare.
Numărul mediilor de 10 a rămas acelaşi ca la rezultatele parţiale, 12 medii de zece în judeţul Dolj.

Ce viitor mai au tinerii

După finalizarea studiilor liceale, în general, tinerii se îndreaptă către învăţământul superior pentru a-şi putea clădi o carieră de succes, pentru a reuşi să îşi găsească un job bine plătit. Am întrebat câţiva absolvenţi de liceu, cum îşi văd viitorul şi ce profesii vor să îmbrăţişeze. Tinerii consideră că vor răzbi în viaţă şi vor avea succes în carieră doar dacă se dedică domeniului ales şi perseverează în ceea ce îşi propun.
Reuşita este condiţionată şi de orientarea profesională. Printre domeniile preferate ale absolvenţilor şi care oferă perspectivă se află Medicina, IT, Avocatura. O parte dintre ei se gândesc însă să ia calea străinătăţii ca să profeseze acolo. Printre aceştia, am întâlnit doi viitori medici.

Am luat 8,93 la Bacalaureat. Vreau să merg la Facultatea de Medicină, o să dau examen la chimie şi biologie, m-am pregătit, o să dau un singur examen, 60 grile la biologie, 40 chimie. Trebuie să dau un examen după terminarea studiilor ca să fiu repartizată pe loc. De mică am vrut să fac medicina, ambii mei părinţi sunt doctori şi consider că este o facultate cu care poţi să pleci. Nu vreau să profesez aici pentru că în alte ţări ţi se oferă mult mai multe decât în România, momentan.  Viitorul tinerilor depinde de profesia pe care o aleg, dacă ai şansa să fii îndrumat de cineva este bine şi la Drept, de exemplu. Este greu să îţi găseşti un loc de muncă în ziua de azi, dar depinde şi de ce noroc, de ce poate şi ştie fiecare.
Spune Alina Groza, absolventă la C.N “Carol I”

Am luat 9,66 media, 9 la română, 10 matematică şi 10 chimie. Vreau să urmez Medicină Generală la Bucureşti. De când eram mică mi-am dorit Medicină, îmi place foarte mult, nu ştiu dacă o să plec, momentan aş vrea să fac ceva în ţară dar dacă o să mi se ofere oportunităţi, mă mai gândesc. Mulţi medici pentru că li se oferă ceva mai bun şi li se oferă toate condiţiile, pleacă. Dacă le place cu adevărat profesia pe care şi-o aleg, atunci poţi să obţii ceva. Este greu să-ţi găseşti un loc de muncă, chiar şi pentru doctori, sunt medici care termină cu medii mari şi la rezidenţiat apucă un loc, dar apoi nu rămân la buget în spitale. Cred că este greu mai ales pentru aceia care se duc pe ASE, pentru locuri de muncă ce ţin de companii private.
Spune Pârlea Diana Ionela, absolventă la C.N “Carol I”

Am luat 8,47 la Bacalaureat. Vreau să merg la Facultatea de Drept în Bucureşti, aş vrea la Magistratură, judecător, dar este greu să ajungi. Dacă îţi place ceea ce faci şi faci serios în facultate, poţi să-ţi găseşti un loc de muncă, atâta timp cât prezinţi interes. Cred că ar trebui să existe mai multe programe de practică pentru studenţi pentru că toată lumea cere experienţă şi nu ai unde să faci practică. La Bucureşti sunt mai multe programe de acest gen. Aş vrea să dau concurs la INM, trebuie să înveţi foarte bine în cei patru ani de facultate, se intră pe bază de concurs, faci doi ani de practică şi apoi o să obţin post la Judecătorii. Dacă eşti bun în Facultate, de obicei te iau firmele de avocatură să faci practică, dar nu eşti plătit. Viitorul tinerilor cred că depinde foarte mult de orientarea profesională, mulţi îşi aleg facultăţi, după părerea mea, inutile, se duc la fel şi fel de facultăţi, ştiinţe politice, administrative, tot felul de denumiri care nu oferă un viitor prea strălucit. Dreptul, Medicina, Automatica, Politehnica se caută foarte mult.
Durlă Andreea, absolventă C.N “Carol I”


Georgiana Roxana LEANA

–––-

Mehedinţi: A crescut procentul de promovabilitate la BAC

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi a făcut publice, vineri – 11 iulie, rezultatele soluţionării contestaţiilor depuse în urma sesiunii iunie-iulie a bacalaureatului. În urma analizării finale a rezultatelor reiese că procentul iniţial de promovare a examenului pentru judeţul Mehedinţi a săltat de la 45,28%, cât era înainte de contestaţii, la 46,64% ulterior. În judeţul Mehedinşi, dintre cei 2202 liceeni din judeţ care s-au prezentat la toate probele examenului – deşi se înscriseseră 2496 – nu mai puţin de 487 au depus contestaţii. La capătul celor două zile rezervate soluţionării contestaţiilor, oficialii IŞJ Mehedinţi au anunţat că rata iniţială a liceenilor ce au promovat bacalaureatul 2014  a crescut de la 45,28%, la 46,64%.

Reamintim că, în judeţul Mehedinţi, rezultatele parţiale înaintea depunerii contestaţiilor relevau că au promovat probele examenului doar 45,28% dintre liceenii care s-au prezentat.În judeţul Mehedinţi  au fost înscrişi la bacalaureat 2496 de elevi, din care 2027 din promoţia curentă şi 469 din promoţiile anterioare.După soluţionarea contestaţiilor, Liceul Tehnic Transporturi Auto a scăpat de ruşinosul procent de 0 la sută promovabilitate, un elev fiind declarat admis. Astfel, în judeţul Mehedinţi, mai rămâne doar un singur liceu, unde promovabilitatea este 0 în cazul Liceului Tehnologic de la Halânga.

Iulian Gogonea

Share This Article