Protestele anunţate de Federaţia Sanitas din România au fost suspendate până pe 15 septembrie. Sindicaliştii cer Guvernului să găsească surse de finanţare pentru creşterea salariilor angajaţilor din sistem.
Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas din România, reunit în şedinţă extraordinară în data de 7 iulie 2014 a analizat oferta guvernamentală privind majorarea veniturilor pentru salariaţii de specialitate din sectorul sanitar şi cel de asistenţă socială, situate sub plafonul de 1.500 lei, în două tranşe, ofertă făcută ca urmare a protestelor Sanitas din perioada 23-27 iunie.
Proiectul de acord care prevedea această creştere nu a fost validat de către Consiliul Naţional Sanitas. Pentru a da Guvernului posibilitatea identificării surselor de finanţare necesare unei creşteri salariale pentru toţi angajaţii din sistem, Consiliul a adoptat o hotărâre conform căreia amână continuarea protestelor până la data de 15 septembrie.
Mai mult, liderii organizaţiilor judeţene Sanitas au hotărât să susţină în continuare solicitarea de creştere a veniturilor tuturor salariaţilor din sectorul de sănătate şi, respectiv, de asistenţă socială. Negocierile vor continua pentru găsirea soluţiilor optime rezolvării revendicărilor sindicale. De asemenea, comisia interministerială împreună cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas va trebui să pregătească, conform angajamentului asumat, şi proiectul de act normativ care să reglementeze aplicarea principiilor de salarizare prevăzute de Legea nr. 284/2010, în vederea eliminării actualelor inechităţi din grila de salarizare.
Se înfiinţează o comisie pentru elaborarea unei noi grile de salarizare, împreună cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, în care să se facă o creştere salarială pentru personalul medical, nu numai pentru angajaţii care au sub 1500 lei salariul. Dacă nu se va ajunge la un acord, reluăm protestele.
A declarat Ileana Ionescu, preşedinte Federaţia Sanitas, filiala Dolj
Revendicările personalului medical
Federaţia urmăreşte să obţină creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar şi deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem.
Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.