luni, octombrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

Slătinenii dau banii înapoi în 9 ani

A treia cerere de finanţare a Primăriei Slatina, pentru reabilitarea blocurilor pe fonduri europene a fost semnată, ieri, la sediul ADR SV Oltenia, de către primarul Slatinei, Minel Prina şi directorul ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu.
Beneficiarii vor fi locuitorii municipiului Slatina prin îmbunătăţirea condiţiilor de confort termic interior, reducerea pierderilor de căldură şi a consumului energetic.
Se obţine, totodată, în urma acestei investiţii, schimbarea faţadei blocurilor din localitate.

Semnăm un contract de finanţare pe ultimul domeniu major de intervenţie lansat în cadrul Programului Operaţional Regional, reabilitarea energetică a blocurilor de locuinţe. În cadrul acestui domeniu, la nivel de regiune pentru că au fost eligibile doar oraşele reşedinţă de judeţ, s-au depus 24 aplicaţii în valoare de 24 milioane de euro, din Craiova s-au depus 12 aplicaţii pentru un număr de 155 blocuri, proiecte individuale, Slatina a depus nouă aplicaţii, azi (n.r.ieri) semnăm cel de-al treilea contract de finanţare, de la Târgu-Jiu, un proiect şi s-a semnat contractul, Râmnicu-Vâlcea, patru aplicaţii, Drobeta Turnu-Severin nu a depus niciun contract pe acest domeniu. Ca termen limită de depunere a aplicaţiilor, avem data de 15 septembrie 2014. Aveam iniţial conform ghidului de finanţare o sumă egală pentru toate regiunile de dezvoltare, în valoare de 24 milioane dar pentru că s-au supracontractat proiecte pe mai toate domeniile majore de intervenţie, ni s-a comunicat că s-ar putea să se semneze contracte în valoare de 12 milioane euro.
A declarat Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia

Primarul Slatinei, a menţionat că a contat foarte mult şi implicarea cetăţenilor în proiectul de reabilitare a blocurilor pe fonduri europene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este un eveniment deosebit pentru municipalitatea Slatina pentru că împreună cu cetăţenii din Slatina reuşim să semnăm încă o cerere de finanţare privind reabilitarea termică pe fonduri europene, este a treia cerere de finanţare, sunt 23 blocuri, 588 apartamente, sper ca din această iarnă, locatarii să beneficieze de avantajele care le pune la dispoziţie implementarea acestui proiect. Este în avantajul tuturor să reabilităm cât mai multe blocuri, pentru că dacă cetăţeanul beneficiază de reducerea facturii la gaze sau curent, depinde cu ce se încălzeşte, toţi slătinenii beneficiem de avantajul urbanistic, arhitectural pe care îl aduce această investiţie. Din anul 2007, de când ne-am aplecat asupra reabilitării termice am pus mare accent pe acest aspect, arhitectural, am lucrat cu arhitecţi şi am stabilit nişte coduri de culori, care să fie uniforme şi aspectul arhitectural să fie cât mai bun, cred că am reuşit acest lucru, pentru că recenziile cetăţenilor sunt unele dintre cele mai bune.
A declarat Minel Prina, primar Slatina

Banii se vor recupera într-un cadru legal, pe o perioadă de nouă ani.
Cetăţenii au obligaţia să ramburseze timp de nouă ani de zile 25% din contribuţia proprie.

Este o cofinanţare mai mare din partea comunităţii locale, fie că e Primărie, fie că e cetăţeanul. Contribuţia cetăţeanului va fi susţinută de Primărie cu obligaţia ca noi, Primăria, să recuperăm aceste sume de bani în nouă ani de zile. S-a făcut un mecanism de finanţare. Când se finalizează lucrarea, la data semnării procesului verbal de recepţie trebuie să dea 25% din valoarea contribuţiei dumnealui, restul se recuperează într-o perioadă de nouă ani, un an, plus încă 9, de fapt sunt zece ani de recuperare a acestor sume, totul este conform legii. 25% în funcţie de suprafaţa locuită, dar eu iau un apartament cu 50 metri pătraţi, înseamnă undeva la 26-27 milioane vechi. Din toată suma de plată, locatarul trebuie să plătească 27 milioane în nouă ani, atât reprezintă contribuţia lor, deci plătesc trei milioane pe an. Dacă nu plătesc, vom aplica legea finanţelor publice şi îi vom executa, cu alte cuvinte.
A declarat Minel Prina, primar Slatina

De asemenea, primarul Slatinei a precizat că nu a depus mai multe cereri de finanţare pentru că “foarte multe blocuri, au autorizaţia de construire de înainte de 1989, 1980-1986, dar sunt construite după 1989, 1995-1996.

„Domnul senator de Slatina, Darius Vâlcov, a iniţiat un proiect de hotărâte de modificare a ordonanţei care prevede reabilitarea termică şi sperăm să treacă pentru că sunt blocuri în Slatina, poate 20% construite după 1989, dar cu tehnologie dinainte de anul 1989, degeaba a fost construit în 1989 dacă are aceeaşi tehnologie şi nu respectă normele actuale. Sper să fie înlăturat în următorul exerciţiu financiar şi acest neajuns şi să putem să aducem alte blocuri chiar dacă sunt construite după anul 1989, consider că sunt defavorizaţi acei cetăţeni care stau în acele blocuri”, a mai adăugat Minel Prina, primar Slatina.

Politica