sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Peste 20.000 de euro, cheltuiţi pe statui

Municipiul Craiova se află în plin proces pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021.
După mai multe evenimente culturale şi artistice, de câteva săptămâni în oraş au apărut câteva statui şi, de curând, desene gigantice pe blocurile din diverse cartiere.
Preşedintele Asociaţiei “Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, Vlad Drăgulescu, a explicat rolul acestor statui, finalitatea urmând să fie turnarea lor în bronz.

Prin acest program ne propunem să promovăm Craiova cotidiană. Statuile nu reprezintă personalităţi ale culturii sau ale istoriei Craiovei, ci oameni de rând, simpli locuitori ai Craiovei, prinşi în diverse momente. Ne dorim să fie o reflexie asupra prezentului, a fiecăruia care se întâlneşte cu statuile şi, în acelaşi timp un motiv de bucurie, de zâmbet. Programul nostru se desfăşoară în două părţi: una de creaţie şi de reprezentare a acestor statui în fibră de sticlă, şi cea de-a doua etapă – de adopţie a statuilor, care sperăm să se facă rapid de către oamenii de afaceri craioveni sau cei cu dare de mână care îşi doresc să adopte aceste statui, practic adopţia însemnând turnarea statuilor în bronz. Practic, oamenii de afaceri vor plăti contravaloarea turnării în bronz, ceea ce se şi întâmplă cu statuia amplasată pe strada A. I. Cuza, Cititorul de ziar.
Vlad Drăgulescu

Statuile turnate în bronz vor avea o placă informativă pe care se vor preciza atât iniţiatorii proiectului, cât şi numele persoanei fizice sau juridice ce a donat-o oraşului.
Preţul unei statui din fibră de sticlă depăşeşte 2.000 de euro, iar dacă este turnată în bronz poate costa chiar şi 10.000 de euro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Opt statui au fost amplasate, două sunt în aşteptare

Vlad Drăgulescu a prezentat semnificaţia fiecărei statui, amplasamentul lor fiind ales cu atenţie.

Proiectul este de zece statui, iar amplasarea lor este în mai multe zone ale oraşului. Una dintre ele este lângă magazinul Mercur, unde avem un skateboard, tocmai pentru faptul că acolo sunt foarte mulţi copii care merg cu skateboardul şi experimentează tot felul de exerciţii. A doua, aflată în colţul Prefecturii, întruchipând acel domn căruia i-a scăpat căţelul şi aleargă să îl prindă de lesă. A treia este columbofilul, amplasată la intersecţia străzilor Lipscani şi Unirii. A patra este cititorul de ziar, poziţionat în faţa primăriei, care momentan este scos urmând să fie turnat în bronz. Următoarea statuie este un tânăr student căruia i-au scăpat cursurile şi le strânge de pe scările Universităţii, iar pe Calea Bucureşti, vizavi de Universitate, în staţia de autobuz se află o domnişoară, aceasta ferindu-se de stropii care i-ar putea arunca maşinile de pe stradă. În gară avem însoţitorul care face cu mâna călătorilor şi la Aeroportul Internaţional Craiova avem turistul care cercetează tabela de zbor. Vor mai apărea două statui, dar momentan nu vrem să facem publice locaţiile pentru a fi o surpriză pentru craioveni. Fiecare statuie se integrează perfect în spaţiul ales de noi pentru amplasament.
Vlad Drăgulescu

Desene gigantice pe blocuri

Cel mai nou proiect al Asociaţiei “Craiova Capitală Culturală Europeană 2021” este „Redescoperim Craiova prin arta stradală“, urmând ca în toate zonele oraşului să apară diverse desene pe blocuri.

Pe fiecare microcentru cultural va apărea un grafitti gigant care reprezintă fie poveşti ale unor oameni din cartierul respectiv, fie evenimente sugerând istoria cartierului respectiv, cum este cazul portretului lui Marin Sorescu din cartierul Valea Roşie şi legenda istorică despre Baba Novac în cartierul Brazda lui Novac. În cartierul Rovine se lucrează la un alt perete gigant ce va reprezenta Bătălia de la Rovine. Acestea au ca scop întâlnirea craiovenilor cu nişte artişti extraordinari care sunt foarte pricepuţi, talentaţi şi să poată avea o opinie vizavi de ceea ce înseamnă aceste lucruri. Lucrările sunt realizate de mai mulţi pictori din România şi din Anglia. Vor fi mulţi artişti, deocamdată sunt patru care au fost în Craiova. Pseudonimele lor sunt Keno, Krom, Obi, iar în momentul de faţă Pirlo pictează în Rovine.
Vlad Drăgulescu

Frumoase, dar nu prioritare

Craiovenii spun că statuile sunt frumoase, dar că municipalitatea ar fi trebuit să investească mai întâi în reabilitarea drumurilor.

Sunt frumoase, dau un aspect diferit oraşului nostru, dar cred că erau alte lucruri mai prioritare, drumurile prin oraş şi este dezastru în rest, cu liniile de tramvai, le reabilitează de nu ştiu cât timp, nu poţi să mai circuli fără să stai în trafic şi să pierzi timpul.
A spus un craiovean

Nu mă deranjează aceste statui, dar să se mai oprească, ştiţi vorba aceea, ce e prea mult strică.
A completat o femeie

Pe mine nu mă încântă, asta ne mai lipsea, că în rest oraşul nostru e perfect.
Ioana

Unii nu le văd rostul, alţii spun că sunt bune pentru fotografii.

Sunt amuzante, dar nu prea le văd rostul, mai ales că probabil au costat destul de mult. De exemplu această statuie de la Universitate, ea semnifică un profesor sau un student care aleargă pe scări şi se împiedică, dar dacă, din neatenţie, tocmai un profesor sau un student nu o observă şi dă peste ea, ne stă în cale, părerea mea.
Spune un domn

Aceste statui au devenit punctul de atracţie pentru oameni, am văzut că toţi îşi fac poze cu aceste statui. Am tot văzut pe Facebook cum lumea se fotografiază cu ele şi cu omul acela din centru care hrăneşte porumbeii, la acea statuie se duc mai ales copii. Nu e o idee rea, dar nici nu sprijină cu nimic oamenii.
Crede Cristina, studentă

Cât despre picturile de pe blocurile din oraş, unii spun că le plac, alţii şi-ar fi dorit desene mai vesele şi pe care să le înţeleagă “tot omul”.

Politica