Noi orizonturi în educaţia nonformală

Redactia
3 Min Read

Fundaţia “Noi Orizonturi” a prezentat vineri, la Craiova, proiectul “Educaţia nonformală Tot Educaţie”, în cadrul unei “cafenele publice” în care s-au legat prietenii, s-au împărtăşit idei. Programul a fost susţinut de Andreea Băltăreţu, coordonator regional în cadrul Fundaţiei Noi Orizonturi.
Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de  a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Fundaţia Noi Orizonturi a creat două inovative programe de educaţie nonformală pentru tineri: Programul VIAŢA (o tabără de educaţie prin aventură în staţiunea Straja) şi Programul IMPACT (o reţea naţională de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri). Pedagogia folosită de FNO în programele sale include serviciul în folosul comunităţii şi educaţia prin aventură. În 2006, Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţă din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar la Gala Premiilor în Educaţie 2010, a primit premiul doi la secţiunea „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate.

Programul IMPACT (acronim de la Implicare, Motivare, Participare, Acţiune, Comunitate, Tineri) constă într-o reţea de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri. IMPACT este un instrument puternic de schimbare socială. În IMPACT, tinerii învaţă să identifice problemele din comunitate, să gândească şi să lucreze împreună, să scrie şi să implementeze proiecte strategice în folosul comunităţii. Aceste proiecte sunt principalul instrument de învăţare în IMPACT şi aduc schimbarea socială în comunitate, dar mai ales pentru tineri prin dezvoltarea unor abilităţi de viaţă care completează cunoştinţele dobândite în şcoală.

Programul VIAŢA scoate participanţii din mediul lor obişnuit – zona de confort – şi le oferă activităţi care îi provoacă să-şi depăşască limitele (curs de frânghii, escaladă pe stâncă, drumeţii, orientare cu busola, ecologie, proiecte de serviciu în folosul comunităţii, ateliere arts&crafts, activităţi artistice, foc de tabără etc.).
Toate aceste activităţi le oferă participanţilor lecţii practice despre viaţă ca: dezvoltarea încrederii în sine şi în ceilalţi, comunicare, rezolvarea de probleme, perseverenţă, curaj etc.Tabăra VIAŢA a demonstrat că dezvoltă capitalul social în rândul tinerilor (încredere şi valori sociale pozitive).
De când a fost inaugurată, VIAŢA a primit peste 500 de copii în fiecare vară. Fundaţia Noi Orizonturi a dezvoltat parteneriate cu organizaţii ca World Vision sau Fundaţia Dinu Patriciu care au adus tineri, adesea din categorii dezavantajate, în această inovatoare tabără educaţională.

Distribuie acest articol