Ziua Drapelului Naţional celebrată în Centrul Craiovei

Redactia
6 Min Read

Drapelului naţional, simbol al luptei poporului român pentru libertate, i-a fost dedicată ziua de 26 iunie, proclamată ca Ziua Drapelului Naţional prin legea nr. 96 din 20 mai 1998. Această zi a fost marcată şi la Craiova printr-o ceremonie militar-religioasă. Înainte de a începe ceremonia propriu-zisă, a avut loc slujba de sfinţire a steagului românesc, la Biserica Sfânta Treime, ţinută de către părintele Lulă Nicu, preot militar la Scorpionii Negri. De menţionat este că la slujba religioasă reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene nu au asistat.
La primele ore ale dimineţii, tricolorul a fost ţinut pe braţe de militari şi depus în incinta Teatrului Naţional.

Cu mult fast, Garnizoana Craiovei formată dintr-un pluton de la Gruparea Mobilă de Jandarmi “Fraţii Buzeşti” şi două plutoane de la Scorpionii Roşii au defilat în centrul Băniei pentru a omagia drapelul naţional, iar pe fundal a răsunat muzica militară. Primirea drapelului României s-a realizat în prezenţa oficialităţilor locale cu prezentarea onorului. Momentul solemn al manifestării l-a constituit înălţarea steagului pe catarg. Steagul a fost arborat concomitent cu intonarea imnului naţional.
Au luat parte la ceremonie vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, primarul Municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu şi prefectul judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca.
Aceştia au luat cuvântul şi au transmis mesaje, declarându-se onoraţi că se celebrează un simbol al ţării noastre.

Drapelul României a fost cinstit şi arborat cu fiecare arborare de-a lungul anilor, în lupte, la competiţii sportive acolo unde românii au reprezentat cu cinste ţara. Drapelul înglobează întreaga noastră istorie, momentele de cumpănă dar şi cele mai importante realizări. Sunt convins că fiecare dintre noi trăieşte aceleaşi sentimente ca şi mine atunci când îl vedem arborat cu cinste, pentru reprezentanţii români, cu toţii simţim o mare emoţie. Rolul nostru este de a transmite din generaţie în generaţie ce înseamnă drapelul şi prin urmare, să promovăm acest simbol prin faptele şi gândurile noastre.
A declarat prefectul judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca

Cristinel Iovan: «Tricolorul este cheia identităţii naţionale»

166 ani de când s-a încredinţat steagul naţional

De asemenea, ieri, pe 26 iunie s-au împlinit 166 ani de când s-a încredinţat steagul naţional.

Sunt profund onorat să reprezint Consiliul Judeţean Dolj şi preşedintele Ion Prioteasa la ceremonia dedicată Zilei Drapelului Naţional, o manifestare cu semnificaţii prin care celebrăm un reper identitar fundamental şi evocăm unele dintre cele mai înălţătoare pagini ale istoriei noastre. Se împlinesc astăzi (n.r. ieri) 166 ani de când Guvernul revoluţionar din Ţara Românească prin primul său decret ne-a dat steagul naţional şi odată cu el o misiune, o datorie încifrată în trei culori, albastru, galben, roşu, sub ele a stat devenirea neamului nostru, cu toate marile ei momente, în numele a ceea ce vesteau ele, libertate şi dreptate şi a purtat mai întâi Tudor Vladimirescu lupta pentru neatârnare recâstigând pentru munteni şi moldoveni demnitatea domniilor pământene. Steagul tricolor exprima în 1848 afirmarea unor  valori care ne-au definit necontenit, independenţa, egalitate în drepturi, unitate naţională. Drapelul a fost şi arma cu care în decembrie 1989, românii au înfruntat un regim care încerca să sufoce, ceea ce nu putea ucide vreodată, dorinţa de libertate. Cheia identităţii naţionale, tricolorul sub care astăzi ne unim este mai presus de orice, un drept consfiinţit prin luptă şi jertfă.
A declarat Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj

Se încheie misiunea militară a trupelor române în Afganistan

Primarul Craiovei a anunţat că peste două săptămâni va avea loc ceremonia oficială de retragere a trupelor române din Afganistan, la Craiova.

Sărbătorim azi unul dintre simbolurile naţionale care ne definesc, care ne oferă identitate în lume şi care ne oferă posibilitatea de a ne mândri că suntem români. Cele trei culori ale drapelului naţional au fost purtate cu mândrie în toate colţurile lumii, în cele mai periculoase locuri de pe Pământ şi apărate cu preţul vieţii de eroi precum craioveanul Claudiu Vulpoiu, decedat în teatrul operaţiunilor de luptă cu numai câteva luni în urmă. Din respect pentru el şi datorită numărului mare de craioveni care au apărat şi au cinstit drapelul naţional, vă anunţ cu această ocazie că retragerea oficială a trupelor române din Afganistan va avea loc la Craiova peste numai două săptămâni într-o ceremonie militară fără precedent în România. Nu trebuie să uităm să-i cinstim nici pe românii noştri care au dus drapelul nostru pe primele locuri la concursurile internaţionale de matematică, fizică, sau sport. Ca autorităţi locale noi avem însă o altă misiune să respectăm principiul egalităţii şi verticalitatea asemenea acelor trei culori dispuse pe drapelul nostru.
A declarat Lia Olguţa Vasilescu

Distribuie acest articol