Liderii Federaţiei Sanitas, filiala Dolj vor protesta în această dimineaţă, în faţa sediului Ministerului Sănătăţii. Aproximativ 20 cadre medicale doljene vor participa la acţiunile de protest.
După ce cadrele medicale afiliate la Federaţia Unimedical au ieşit în stradă, manifestând mai multe nemulţumiri la adresa Ministerului Sănătăţii, a venit rândul Federaţiei Sanitas să-şi facă auzite problemele. Încă de la începutul acestei săptămâni, peste 100 de membri ai Federaţiei Sanitas au protestat în faţa Ministerul Sănătăţii, la Bucureşti. Printre revendicările cadrelor medicale se numără majorarea cu 10% a veniturilor în sănătate şi asistenţă socială, de la 1 iulie 2014.
Acţiunile de protest vor continua pe parcursul întregii săptămâni, conform planului anunţat săptămâna trecută de liderii Federaţiei Sanitas. De asemenea, ei au cerut şi publicarea în Monitorul Oficial a Contractului Colectiv de Muncă pe sectorul sănătate şi activităţi sanitar-veterinare, precum şi deblocarea de urgenţă a posturilor vacante în sănătate şi asistenţă socială.
Din Dolj vor fi prezente 20 cadre medicale
Preşedintele Federaţiei Sanitas, filiala Dolj, Ileana Ionescu a declarat că salariaţii militează mai ales pentru majorarea drepturilor salariale şi deblocarea posturilor din sistem.
Se protestează două ore, de la 10.00 la 12.00, pentru drepturile salariale şi deblocarea posturilor din sistem. Din Dolj, vor fi prezente 20 cadre medicale. Nu avem voie să protestăm mai mult de 200 de persoane, pentru că acest lucru ne este interzis de jandarmi. Pichetările vor continua pe toată durata săptămânii. Sâmbătă şi duminică vom purta discuţii cu reprezentanţii Ministerului.
Preşedintele Federaţiei Sanitas, filiala Dolj, Ileana Ionescu
Negocierile cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor continua şi în acest weekend
Reprezentanţii Sanitas susţin că au fost purtate mai multe discuţii cu privire la extinderea contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, dar şi la creşterea veniturilor personalului medical. Un alt subiect dezbătut a fost susţinerea demersurilor pentru deblocarea posturilor bugetate şi vacante din sistemul sanitar, context în care Ministerul Sănătăţii a cerut direcţiilor de sănătate publică să înceapă centralizarea tuturor posturilor vacante şi bugetate care pot fi scoase la concurs în perioada imediat următoare.
Pichetările ar putea fi urmate de grevă de avertisment şi chiar grevă generală
Negocierile vor continua la finele săptămânii, când a fost programată o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor Publice şi ai Federaţiei Sanitas, în cadrul căreia se va stabili un calendar de discuţii privind salarizarea personalului din sistem. Ieri, pichetările au fost susţinute de cadre medicale din
Dâmboviţa, Bucureşti, Călăraşi şi Ialomiţa, iar astăzi, alături de doljeni, vor protesta şi sindicaliştii din Brăila, Giurgiu şi Olt. Joi sunt programate pichetări la Ministerul Muncii la care vor participa salariaţii din Bucureşti, Iaşi, Prahova, Vâlcea. Vineri sunt prevăzute pichetări la Ministerul de Finanţe, susţinute de cadre medii din Bucureşti, Covasna, Ilfov, Buzău şi de sindicalişti de la Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR.
Acţiunile de protest ale Federaţiei Sanitas ar putea fi urmate de o grevă de avertisment în sistemul sanitar şi chiar de o grevă generală, în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu Ministerul Sănătăţii. Calendarul protestelor a fost stabilit pe 13 iunie. Astfel, până pe 1 iulie vor avea loc pichete de protest la Ministerul Sănătăţii, pe 26 iunie şi 2 iulie la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale, iar pe 27 iunie, 3 iulie, 4 iulie la Ministerul Finanţelor Publice.
Eugen Nicolăescu, debusolat de iniţiativele personalului din sistem
Ministrul Sănătăţii s-a arătat iritat de protestul medicilor din România. Eugen Nicolăescu a susţinut că nu înţelege de ce această grevă se întâmplă acum şi nu în vremea guvernării Emil Boc, atunci când salariile le-au fost tăiate cu 25%.
La această manifestare participă, în general, asistenţii medicali, moaşele, infirmierele, şi pe bună dreptate, pentru că au lefuri mici. Dar nu înţeleg de ce fac acum, pentru că în 2010 au avut tăieri de 25 la sută şi nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la suta este greu de discutat.
A spus ministrul Sănătăţii
Ministrul promite că va încerca să majoreze veniturile personalului medical, dar că o va face pe rând, în tranşe. Potrivit oficialului, o parte dintre angajaţii sistemului medical de stat ar putea primi o creştere în primul semestru din 2014, urmând să se încerce încă o majorare în a doua parte a anului.
Luni, medicii din mai multe spitale au intrat în grevă de avertisment, între orele 08.00 şi 10.00. În acest interval orar s-a asigurat doar tratarea cazurilor urgente. Greva de avertisment nu a afectat internările de urgenţă.
Care sunt solicitările medicilor
Negocierile cu Ministerul Sănătăţii, în vederea semnării contractului colectiv de muncă la nivel de sector, vor fi reluate în acest weekend.
Federaţia mai urmăreşte să obţină şi creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar şi deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem.
Angajaţii din sănătate cer minimum 6 la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsura ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.