Veştile puţine care răzbat dinspre “reduta” SCM Craiova nu sunt deloc liniştitoare pentru iubitorii sporturilor de sală din Bănie. Dintr-o lipsă de comunicare greu de explicat, de parcă ar fi ceva de ascuns, sau poate pentru a acoperi o lipsă de experienţă în domeniul managerial dat sau pur şi simplu indiferenţa conducerii clubului în a atrage atenţia asupra activităţii de aici, una deloc uşoară de altfel, s-a ajuns ca pe “piaţa zvonurilor” să circule tot felul de informaţii.
Deloc măgulitoare după cum vorbesc jucătorii şi, mai nou, chiar şi antrenorii din ţară. Despre cei din Craiova sunt mai puţine de spus pentru că unora le este frică să vorbească, de parcă ne-am afla în vremuri de mult apuse, iar alţii au aceiaşi atitudine ca şi conducerea preferând să se ascundă după “nu e nimic de spus acum”. Păi, oameni buni, dacă nu aveţi nimic de spus atunci poate nu aveţi nimic de făcut pe la clubul acesta, unui public, dacă mai ţineţi minte, motiv pentru care v-am ura “călătorie sprâncenată” spre zări mai albastre.
În fine, pentru a putea informa contribuabilul craiovean cât mai corect asupra activităţii de la club s-au făcut cercetări mai ca în “cazul Elodia” (am fost la un pas de a-l rezolva, dar între timp am aflat situaţia, clară spunem noi, a echipelor craiovene).
Doar la băieţi sunt lucruri sigure
După cum se ştie clubul are cinci echipe: două de baschet, două de volei şi una de handbal feminin. Finalul cercetărilor jurnalistice a demonstrat că situaţia nu este roz deloc la niciuna dintre echipe. Dacă ar fi să folosim un termen juridic la modă, de aproape toate echipele se apropie cu paşi repezi “falimentul”.
Asta dacă măcar în cel de-al doisprezecelea ceas nu se dă drumul la treabă. Situaţia echipelor se prezintă cam în felul următor. Cel mai bun management a fost la volei băieţi. Dan Pascu are un nucleu de jucători pe care se poate baza şi anul viitor. A avut inteligenţa de a-şi atrage jucătorii şi de a-i face să aibă răbdare cu “fasoanele” conducerii. Au plecat jucătorii sârbi iar alţi doi sunt la final de contract, fiind vorba despre Vânătoru şi Todor. Se zvoneşte şi că Milotin şi Dumitrache ar dori să-şi ia adio de la Craiova, moment în care ar fi o problemă.
În acelaşi timp sunt discuţii cu mai mulţi jucători care îşi doresc să vină la Craiova aşteptându-se doar “ok”-ul conducerii. Mare problemă la volei fete unde sunt la final de contract trei jucătoare: Badea (a şi semnat pentru Bacău), Ariton şi Ilina. Nu asta ar duce la colaps ci faptul că toate fetele au contract care trebuie renegociat după fiecare sezon, doar acordul fiind pe doi ani. Din ceea ce am aflat nici una dintre componentele lotului nu a fost invitată la renegociere. Practic, echipa nu are antrenor şi lot.
Probleme şi la handbal
Handbalul se află într-o situaţie mai bună în sensul că are bancă tehnică pentru sezonul viitor. Din câte ştim, atât Gheorghe Sbora cât şi Aurelian Roşca au semnat până în 2015. Probleme apar în cazul lotului. A fost dată ca plecată de media locală, neconfirmată de clubul craiovean din cauză de timp ocupat, Iulia Snopova. Gaură mare pe linia de nouă metri dar şi în apărare. Iulia a avut contract cu clubul până la 31 mai, dar acord pentru doi ani, din câte ştim. Practic ar fi fost nevoie de o întâlnire în care se putea discuta şi continua contractul.
Pretenţiile financiare ale jucătoarei nu se modificaseră, din câte am aflat. Dacă nu este adevărat să spună cei de la club adevărul. De asemenea, tot pe surse, au plecat Anca Amariei şi Alexandra Haşegan. Se mai zvoneşte că este pe “ţeavă” Dincă, ultima din cauza unor diferende cu banca tehnică dar şi Cioarec.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că au existat discuţii cu trioul Apipie, Florica şi Ianaşi, nemulţumite de starea de incertitudine. Deocamdată cele trei s-au liniştit şi aşteaptă ca în cel mai scurt timp să se întâmple ceva. Probleme ar fi fost declanşate şi de diferenţele salariale mari între cele tinere şi cele “bătrâne”.
Aici ar mai fi o problemă pentru că echipa de handbal a fost una cu un buget salarial bun pentru Liga Naţională. Performanţele au lăsat de dorit. Cunoscătorii ştiu “cum şi ce” despre meciul de la Constanţa. Şi cu tot lotul de anul trecut, la cum s-au mişcat lucrurile pe piaţa transferurilor în cazul altor echipe, SCM va avea viaţă grea în ediţia viitoare de campionat. Este nevoie urgentă de întăriri atât pe linia de nouă metri cât şi pe pivot sau extreme. În maxim 10 zile pregătirile trebuie reluate pentru că în august începe campionatul.
“3+2=5”
O situaţie amuzantă (la fel ca în cazul voleiului fete) este la baschet. Din câte am aflat, cele două echipe de ligă ale Craiovei au cinci jucători, sau ceva de genul. În cazul echipei de baschet masculin vorbim de Ciotlăuş, Petrişor şi Damian, iar în cazul echipei de baschet feminin de Ninu şi Moţăţeanu. Alte surse dau ca sigur faptul că cele două jucătoare care au dus greul în sezonul trecut nu ar avea totuşi la acest moment contract cu SCM.
După ce şi-au rupt oasele pe mai nimic ca urmare a unui exemplu de manageriat o merită şi pe asta. Referitor la echipa feminină nu s-a auzit nimic de banca tehnică. Gurile rele spun că se pregăteşte o lovitură de “familie”. Când vine vorba despre băieţi ştim, se va pune placa “tra, la, la, la”… specificul şi nespecificul, profanii nu înţeleg experţii, baschetul este greu de priceput.
Atât de greu încât, cu excepţia sezonului trecut, transferăm în fiecare vară câte două echipe. Un lucru bun este că s-a ajuns la un acord cu Andelko Mandic. S-a insistat mult pe această pistă pentru că Mandic are o imagine foarte bună în Craiova dar şi în Ligă. Este un antrenor care prin comportamentul şi seriozitatea sa dă încredere jucătorilor. Ce trebuie să ştie Mandic este că nu vor mai fi banii de anul trecut. Şi mai e ceva, nici publicul nu mai înghite uşor chestiile astea cu praf aruncat în ochi. Nu mai sunt Bureau sau Seals, Drăguşin sau Popescu, e greu de acceptat orice jucător după, fie şi cu Mandic pe bancă. Cam aceasta este situaţia Sport Club Municipal Craiova în prezent.
Tot scormonind am aflat că a fost înaintat Primăriei raportul care a blocat activitatea aproape o lună ţinând ocupată toată lumea, de parcă nu departamentul contabil ar fi lucrat la el.
Lansăm o provocare: faceţi-l public, domnilor! Aveţi obligaţia morală de a aduce la cunoştinţa opiniei publice ce s-a întâmplat cu un buget care ar fi trebuit să ajungă pe parcursul unui an financiar. Ce au făcut alţii cu el şi ce aţi făcut voi, cei prezenţi.