The Duke of Edinburgh’s International Award a fost lansat la Craiova. Este un program de dezvoltare personală şi se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14-24 ani. A fost iniţiat de către Alteţa Sa Regală Prinţul Philip al Marii Britanii în 1956, fiind prezent în peste 140 de ţări la nivel mondial.
În România, programul este patronat de către Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României şi este certificat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Cu sprijinul JCI (Junior Chamber Internaţional) Craiova şi Cummins a fost adus şi la Craiova. Tinerii se pot înscrie la acest program pe care îl furnizează diferite organizaţii, instituţii de stat sau private şi organizaţii non-profit. În cadrul acestui program vor desfăşura activităţi de educaţie non-formală, care să le asigure o tranziţie echilibrată de la adolescenţă la maturitate.
Mai exact, ei vor fi mentoraţi de către un lider de program reprezentat chiar şi de cadre didactice, la care copiii îşi stabilesc obiectivele personale, ţelurile pe care şi le propun să le atingă în viaţă, îşi aleg ce activităţi vor să desfăşoare astfel încât să îşi dezvolte personalitatea. Mai mult, tinerii se implică în viaţa civică prin acţiuni de voluntariat, participă la schimbarea şi dezvoltarea comunităţii şi totodată li se oferă şansa de a-şi dezvolta încrederea în sine, talentele, abilităţile, performanţele, facilitând astfel şi şansele de angajare pe viitor. Beneficiază şi de cursuri de formare în diverse domenii. În plus, tinerii pot lega relaţii de prietenie şi au ocazia să facă expediţii în natură. Programul The Duke of Edinburgh‘s International Award are trei nivele: bronz, argint, aur, structurat pe patru secţiuni: voluntariat, activităţi fizice, respectiv sportive, abilităţi personale, aventură. Tânărul se poate înscrie la nivelul de Bronz de la 14 ani, pentru a începe nivelul de Argint, participantul trebuie să aibă minim 15 ani, iar pentru a începe nivelul de Aur, tânărul trebuie să aibă vârsta minimă de 16 ani.
Lansăm programul The Duke of Edinburgh’s International Award Romania, un program de dezvoltare pentru tineri, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 24 ani. În momentul de faţă este liderul programelor de educaţie non-formală la nivel mondial, desfăşurat în peste 140 ţări şi teritorii, un program care oferă o oportunitate de dezvoltare tinerilor, tinerii alegând să se înscrie, şi să se provoace pe ei înşişi, să-şi depăşească limitele şi să afle mai multe despre ei. Un tânăr, în momentul în care se decide să intre în program şi să-l parcurgă îşi alege unul dintre cele trei nivele, bronz, argint şi aur, iar pe măsura nivelului face o serie de activităţi din cadrul a patru secţiuni, activitatea de voluntariat, pe o perioadă de şase luni, 12 luni sau 18 luni, o activitate care îşi desfăşoară o abilitate personală, de exemplu să înveţe să cânte la un instrument muzical, să-şi îmbunătăţească o limbă străină, activităţi fizice şi o activitate de aventură, foarte plăcută tinerilor, asta înseamnă, din nou, în funcţie de nivel, se pregătesc, parcurg o serie de traininguri cum este prim-ajutor, orientare, căţărare, montare cort, să gătească singuri în natură, iar la finalul acestui training parcurg o călătorie împreună cu echipa lor, fără telefon, în natură, învăţând să se descurce singuri, pe o perioadă de două zile şi o noapte, de trei zile şi două nopţi, de patru zile şi trei nopţi.
A declarat Mihaela Stanciu, coordonatorul naţional al programului
Recunoaştere a meritelor
În urma finalizării unui nivel, tinerii sunt premiaţi cu o insignă de bronz, argint sau aur şi primesc şi un certificat internaţional.
Ceea ce este fantastic că la finalul acestui nivel pe care tânărul îl parcurge este şi recunoscut în cadrul unei ceremonii oficiale publice, la nivelul de bronz şi argint ceremoniile se desfăşoară la nivel local, de exemplu în Craiova, iar la aur, ceremoniile se desfăşoară la Palatul Elisabeta şi sunt găzduite de Alteţa Sa Regală, Principesa Moştenitoare Margareta, care este patronul Awardului în România.
A mai adăugat Mihaela Stanciu, coordonatorul naţional al programului
Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj susţine programul şi oferă sprijinul necondiţionat pentru toţi cei care doresc să ia parte la acest program. La lansarea de la Craiova s-a aflat şi Ani Drăghici, inspector şcolar pentru programe comunitare şi integrare europeană.
Răspund din partea inspectoratului de programele educaţionale. Noi încercăm să dezvoltăm proiecte cu şi pentru tineri, a-i implica pe tineri în astfel de activităţi este lucrul cel mai important pentru dezvoltarea noastră. Personal, mi-am găsit timp pentru toate activităţile benefice pentru mine şi cei de lângă mine, oricând tinerii şi colegii noştri care vin la Inspectorat găsesc un aliat în a dezvolta proiecte şi programe. La nivelul Inspectoratului am demarat câteva proiecte în care sunt implicaţi consilierii educaţionali pentru că am simţit nevoia, că nu există orientare profesională.
A declarat Ani Drăghici, inspector şcolar pentru programe comunitare şi integrare europeană
Cei interesaţi să se înscrie în program caută o persoană de contact în interiorul instituţiei de învăţământ în care studiază sau completează un formular de înscriere pe site-ul www.dofe.ro şi va fi redirecţionat către liderii Award din zona de provenienţă care livrează programul The Duke of Edinburgh’s International Award.
Programul a fost recunoscut la Gala Societăţii Civile
Pe de altă parte, programul The Duke of Edinburgh’s International Award Romania a fost recunoscut, după lansarea de la Craiova, ca fiind cel mai bun program de tineret, acordându-i-se premiul I la această secţiune în cadrul Galei Societîăţii Civile de anul acesta. Premiul a fost înmânat de Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României, ambasador al programului The Duke of Edinburgh’s International Award Romania.
Prin această distincţie au fost recunoscute activităţile extracurriculare pe care le desfăşoară tinerii de pe întreg teritoriul ţării.
Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României, în timpul studiilor sale din Marea Britanie, s-a implicat în programul The Duke of Edinburgh’s International Award prin evaluarea expediţiilor tinerilor din cadrul secţiunii de Aventură.
Persoane precum Sophie, Contesa de Wessex, ASR Contesa de Cambridge, Prinţul Edward, Conte de Wessex au acceptat provocarea de a parcurge unul din cele trei nivele ale programului continuând şi astăzi să fie implicaţi, promovându-l şi inspirând tinerii să îl parcurgă.
Shajjad Rizvi, preşedintele Award-ului în România a precizat că este un lucru foarte important că Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României este ambasadorul programului în România.
Suntem extrem de încântaţi că ASR Principele Nicolae al României a acceptat rolul de ambasador al programului The Duke of Edinburgh’s International Award în România. Avem certitudinea că acest fapt va reprezenta un real model de inspiraţie pentru toate persoanele implicate în Award, tineri elevi şi studenţi încurajaţi să parcurgă un program complet de dezvoltare personală, precum şi cadre didactice şi lucrători de tineret care contribuie la crearea de cetăţeni mai activi şi mai responsabili.
A declarat Shajjad Rizvi, preşedinte al Award-ului în România