Casa de cultură Traian Demetrescu a fost ieri gazda unei expoziţii de bijuterii hand-made create de către o tânără artistă. Cu multă migală şi răbdare se încarcă artista craioveancă Roxana Vlăduţoiu atunci când se apucă să creeze bijuterii.
Accesoriile create de ea sunt unicate, iar această pasiune s-a concretizat în timp şi a pornit întâmplător în drumul acesta. A adunat mai multe pietre pe care mama sa nu le mai putea folosi, deoarece erau distruse, iar apoi când a văzut produsul final, a constatat că trebuie să îşi exercite această înclinaţie mai departe.
Momentan nu scoate un profit substanţial din această mică afacere, dar speră ca pe viitor mai multe persoane să achiziţioneze produsele ei. Clienţii ei sunt oamenii dragi care o înconjoară, familia. Bijuteriile lucrate de mâna sa îmbină o multitudine de culori care se regăsesc în mod special în natura vie.
Din 2009 expun pe internet doar pentru publicul larg apoi am început să fac la comandă bijuterii pentru persoanele care îşi doresc aşa ceva. De la mama mea pot să spun că am moştenit aceste lucruri. Mi-a dat un sfat foarte util pentru că aceste bijuterii necesită multă răbdare, mi-a spus “Ce ochilor le e frică, mână îi scapă”, este tot ceea ce trebuie să faci pentru a realiza aceste bijuterii migăloase. Am găsit oportunitatea de la mama mea. A avut foarte multe lucruri rupte în casă şi le-am refăcut, atunci mi-am dat seama că pot să fac ceva mai mult. A început aprovizionarea, soţul meu este cel care mă sprijină în aprovizionare, el este cel care îmi caută toate materialele, culorile, îmi arată modele noi de accesorii. Bijuteriile pe care le fac eu nu se găsesc niciunde, sunt creaţie proprie, trebuie să îmi iau fiecare accesoriu în parte şi să le îmbin să îmi iasă colierele respective.
Roxana Vlăduţoiu, artistă de bijuterii hand-made
Se inspiră din natură
Mărgelele confecţionate de către Roxana sunt de o mare valoare atât artistică cât şi materială deoarece le alcătuieşte din pietre semipreţioase. Materia primă o cumpără de pe site-urile şi magazinele de specialitate. Mai spune că bijuteriile ei trebuie să fie purtate de femei curajoase şi puternice.
În funcţie de complexitate şi de cerinţă, timpul acordat acestei pasiuni este de la trei ore până la trei săptămâni. Iniţial, la prima bijuterie a stat două luni, până a fost finalizată, mai ales până a căpătat îndemânare. Preţul unei asemenea lucrări porneşte de la cinci lei şi ajunge până la 400 lei.
Folosesc numai pietre semipreţioase, nimic plastic şi din când în când cristal pentru că este bună combinaţia. Le îmbin pe mici accesorii de fier şi aţe şi sârme, am patru cleşti şi cu aceştia le îmbin, în funcţie de culoare, am masa acasă plină de mărgele, toată inspiraţia îmi vine din acele culori. Mă inspir din toate culorile care există în natură, de exemplu penajul unei păsări, poţi să faci o combinaţie de culori atât de vii pe care poţi să le asortezi la ţinute de zi cu zi, sunt fana posturilor tematice, sunt pete de culoare pentru mine. Spre exemplu roua dimineţii cu verdele acela este extraordinar, albastru cu verde, mov cu verde, îmi plac foarte mult combinaţiile de culori şi mozaicul în special. Cel mai lung timp la o bijuterie a fost de două luni, primul colier pe care l-am făcut, l-am tăiat de trei ori pentru că mi s-a încurcat, nu ştiam cum trebuie să-l realizez efectiv. Cel mai scurt timp este de trei ore pentru că nu pot să fac decât bijuterii la comandă, pretenţioase, semipreţioase, nu pot să fac lucruri comerciale.
A spus Roxana Nicoleta Vlăduţoiu, artistă de bijuterii hand-made
Manufactura Tradem. Ateliere de bijuterii hand-made
Săptămâna viitoare, vor avea loc ateliere de creaţie sub îndrumarea Roxanei care le va arăta tuturor persoanelor interesate tehnica pe care o utilizează când confecţionează asemenea obiecte pentru femei. Atelierele se vor desfăşura, miercuri pe 14 mai, între orele 18.00 şi 20.00, la salonul Vollard al Casei de Cultură Traian Demetrescu.